site

Juruukur UK kurang pesimis terhadap prospek pasaran perumahan pada bulan Mac

Juruukur hartanah British kurang pesimis tentang keadaan pasaran perumahan pada bulan Mac, kerana lebih sedikit harga rumah yang dilaporkan jatuh dan majoriti menjangkakan jualan meningkat dalam tempoh dua belas bulan akan datang, data baharu menunjukkan.

Baki harga rumah Institusi Diraja Juruukur Bertauliah, yang dikeluarkan pada Khamis, naik kepada tolak 43 peratus bulan lepas, daripada semakan tolak 47 peratus pada Februari. Indeks bulanan menjejaki bahagian juruukur yang melaporkan kenaikan atau penurunan harga rumah.

Pasaran perumahan Britain telah perlahan dalam beberapa bulan kebelakangan ini, apabila bil isi rumah yang meningkat dan lonjakan kos pinjaman menghalang pembeli dan menyekat permintaan untuk rumah baharu.

Walaupun masih dalam wilayah negatif, yang menunjukkan bahawa harga terus menurun, baki harga rumah mengakhiri penurunan 10 bulan berturut-turut pada bulan Mac.

Kelembapan dalam pasaran perumahan berikutan beberapa siri kenaikan kadar faedah oleh Bank of England ketika ia cuba menjinakkan inflasi, yang mencapai paras tertinggi 41 tahun Oktober lalu di tengah-tengah kenaikan harga bahan api dan makanan.

Bank pusat itu menaikkan kadar pada Mac sebanyak satu perempat daripada mata peratusan kepada 4.25 peratus, menandakan kenaikan ke-11 berturut-turut.

Simon Rubinsohn, ketua ekonomi di Rics, berkata: “Tinjauan jangka sederhana [for the housing market] kelihatan lebih tenang, dibantu oleh persepsi bahawa kitaran kadar faedah mungkin menghampiri kemuncak.”

Walaupun majoriti juruukur menjangkakan harga rumah akan turun lagi pada tahun akan datang, jangkaan indeks yang mengukur berada pada tolak 24 peratus, mencapai paras tertinggi sejak September 2022, apabila Belanjawan “mini” pemotongan cukai bekas perdana menteri Liz Truss mencetuskan lonjakan sementara dalam kos pinjaman.

“Jumlah bekalan, permintaan dan jualan semakin pulih secara beransur-ansur apabila pembeli dan penjual bersetuju dengan kadar gadai janji yang lebih tinggi tetapi harga mungkin turun beberapa peratus apabila lebih banyak kesusahan memasuki sistem,” kata Tom Bill, ketua penyelidikan kediaman UK di Knight Frank.

Tinjauan dua belas bulan juruukur untuk jumlah jualan yang dipersetujui juga bertambah baik, dengan baki bersih meningkat kepada 1 peratus, kali pertama langkah ini melebihi sifar sejak Mac tahun lepas.

“Ia adalah masa yang mencabar untuk mendapatkan jualan melalui talian,” kata Jo Eccles, pengasas ejen pembelian mewah London Eccord. Beliau berkata jurang antara harapan pembeli untuk diskaun besar dan harga yang akan diterima penjual telah menjadi penghalang kepada jualan rumah mewah London tahun ini.

Beliau berkata seorang pelanggan AS telah mencari untuk membeli di ibu negara kerana mereka menjangkakan “darah di jalanan” tetapi sebenarnya beberapa penjual telah memotong harga. Keadaan pasaran rumah bertambah baik bulan ini kerana “terdapat lebih realisme di kedua-dua belah pihak”, tambahnya.

Laporan Rics datang seminggu selepas penyedia gadai janji Halifax melaporkan bahawa harga rumah di UK secara tidak dijangka meningkat sebanyak 0.8 peratus pada bulan Mac, dengan daya tahan didorong oleh pelonggaran kadar gadai janji dan pasaran buruh yang ketat.

Tetapi angka Halifax berbeza dengan data dari Nationwide, pemberi pinjaman lain, yang mencatatkan kejatuhan kadar tahunan 3.1 peratus pada bulan Mac, penurunan paling curam sejak 2009.

“Responden terus menjangkakan sewa akan meningkat lebih tinggi,” kata Rics, sambil menyatakan bahawa pada tahun hadapan, juruukur mencatat kenaikan kira-kira 4 peratus dalam harga sewa di peringkat nasional, menghampiri paras tertinggi yang dilihat pada awal 2022.

togel singapura result

pembukaan sydney

sdy toto

totobet hk hari ini

totobet sgp pengeluaran