site

Kalkulator inflasi peribadi: apakah kadar inflasi anda?

SUMBER

Kalkulator ini pada masa ini termasuk data untuk UK, AS dan Jepun menggunakan sumber berikut:

 1. Pejabat UK untuk Statistik Kebangsaan

 2. Biro Statistik Buruh AS

 3. Biro Perangkaan Jepun

METODOLOGI

Ukuran inflasi yang manakah digunakan oleh kalkulator?

Terdapat beberapa variasi pada CPI. Kami telah menggunakan langkah berikut untuk setiap negara:

 • UK: CPIH, iaitu CPI ditambah kos sewa yang dikira untuk pemilik rumah

 • AS: CPI-U (tidak dilaraskan mengikut musim), yang mengukur perubahan harga untuk semua pengguna bandar (kira-kira 93 peratus daripada jumlah penduduk AS) dan termasuk kos sewa yang dikira untuk pemilik rumah

 • Jepun: CPI, iaitu CPI ditambah kos sewa yang dikira untuk pemilik rumah

Perlukah saya memasukkan pembelian yang tidak teratur, seperti penerbangan atau peralatan?

Kami mengesyorkan menggunakan kalkulator inflasi hanya untuk perbelanjaan bulanan biasa anda, kerana inflasi yang anda alami untuk pembelian sekali sahaja akan bergantung pada masa anda membuat pembelian. Pendekatan ini adalah yang terbaik untuk memahami arah aliran inflasi peribadi anda, iaitu kadar inflasi yang anda alami untuk bakul bulanan yang sama pada bulan-bulan sebelumnya. Pendekatan ini kurang setanding dengan kadar inflasi negara, walau bagaimanapun, kerana ia tidak termasuk pembelian tidak teratur.

Walau bagaimanapun, anda boleh memilih untuk menggunakan kalkulator untuk mengetahui kadar inflasi peribadi anda melalui cara alternatif berikut:

 1. Perbelanjaan sebenar bulan lepas, termasuk sebarang pembelian tidak teratur. Dengan pendekatan ini, anda boleh memasukkan semua perbelanjaan sebenar anda pada setiap kategori, termasuk sebarang pembelian tidak teratur jika anda membayar untuk ini bulan lepas. Pendekatan ini adalah yang terbaik untuk memahami kesan inflasi pada masa ini terhadap kewangan peribadi anda. Aliran inflasi peribadi anda ialah kadar inflasi yang anda akan alami untuk membuat pembelian yang sama seperti yang anda lakukan pada bulan lepas pada bulan-bulan sebelumnya.

 2. Nilai purata bulanan semua perbelanjaan anda. Dengan pendekatan ini, anda boleh memasukkan kedua-dua perbelanjaan bulanan biasa anda dan purata “kos sebulan penggunaan” untuk sebarang pembelian tidak tetap. Pendekatan ini adalah yang terbaik untuk membandingkan kadar inflasi peribadi anda dengan kadar inflasi negara, tetapi ia tidak semestinya menggambarkan inflasi yang anda akan alami apabila membuat pembelian yang tidak teratur.

Bagaimanakah saya harus memasukkan kos perumahan saya jika saya seorang pemilik rumah?

Untuk tujuan kalkulator ini, anda boleh memasukkan amaun yang anda belanjakan untuk pembayaran gadai janji dan insurans rumah dalam “Sewa/gadai janji” dan amaun yang anda belanjakan untuk pembaikan dan pembaikan rumah dalam “Peralatan Rumah dan penyelenggaraan”. Secara keseluruhan, ini bertindak sebagai proksi untuk kos perumahan penghuni pemilik.

Cara di mana kadar inflasi diukur untuk penghuni pemilik adalah sedikit rumit, kerana pembelian hartanah dianggap sebagai pelaburan dan perkhidmatan. Akibatnya, ia kadangkala dikendalikan secara berbeza dalam indeks harga pengguna.

Kami telah memilih ukuran CPI untuk kalkulator ini yang mengambil kira kos perkhidmatan pemilikan rumah untuk pemilik rumah melalui kaedah yang dikenali sebagai “kesetaraan sewa”. Ini menggunakan sewa yang perlu dibayar oleh pemilik untuk harta yang mereka diami sebagai proksi untuk perkhidmatan perumahan yang disediakannya.

Adakah semua item perbelanjaan termasuk dalam indeks harga pengguna?

Tidak, perbelanjaan untuk produk berikut biasanya dianggap di luar skop indeks harga pengguna: pelaburan; hadiah wang tunai, termasuk derma dan petua; perjudian; caj untuk kredit; bayaran faedah atas pinjaman; dan cukai yang tidak dikaitkan dengan barangan dan perkhidmatan pengguna.

Adakah kalkulator inflasi mengambil kira variasi harga untuk item yang berbeza?

Tidak, kalkulator ini tidak menggambarkan:

 • Di mana di negara anda anda membeli produk. Sebagai contoh, inflasi kos perumahan adalah berdasarkan purata nasional, bukannya perubahan harga di kawasan anda.

Bagaimanakah kadar inflasi negara dikira?

Walaupun terdapat beberapa variasi antara negara, biasanya langkah berikut diambil untuk mengira kadar inflasi negara:

 1. Setiap bulan, pengumpul harga merekodkan harga untuk set produk yang sama dan daripada sampel besar kedai di seluruh negara dan dalam talian.

 2. Perubahan harga untuk produk tertentu di kedai tertentu diagregatkan ke dalam perubahan harga keseluruhan bagi setiap jenis item dan diindeks untuk mewakili perubahan harga relatif untuk jenis item itu dari semasa ke semasa.

 3. Item kemudiannya ditimbang untuk memastikan ia mencerminkan kepentingan relatifnya dalam bakul beli-belah keseluruhan. Wajaran biasanya berdasarkan purata perbelanjaan isi rumah dan dikemas kini secara berkala (setiap satu hingga dua tahun) untuk mencerminkan perubahan dalam tingkah laku pengguna.

 4. Indeks harga pengguna keseluruhan dikira melalui purata wajaran perubahan harga.

Bagaimanakah kadar inflasi peribadi saya dianggarkan?

Kadar inflasi peribadi anda dikira dengan cara yang serupa dengan kadar inflasi negara, tetapi telah semestinya dipermudahkan seperti berikut:

 1. Mula-mula, kalkulator mengumpul dan mengira data indeks harga 12 bulan yang terkini dan bersejarah untuk setiap kategori perbelanjaan daripada pihak berkuasa statistik negara yang berkaitan di negara yang telah anda pilih.

 2. Kalkulator kemudiannya mentakrifkan berat yang patut digunakan untuk setiap inflasi harga kategori berdasarkan input perbelanjaan yang anda berikan.

 3. Seterusnya, kalkulator meniru pengiraan yang dijalankan oleh pihak berkuasa perangkaan negara untuk menghasilkan kadar inflasi peribadi keseluruhan bagi setiap bulan sejak Januari 2021 sehingga bulan terkini yang kami ada datanya. Dengan berbuat demikian, kalkulator menganggap bahawa bahagian perbelanjaan anda pada setiap kategori kekal sama setiap bulan.

Sila ambil perhatian bahawa angka kadar inflasi peribadi yang kami hasilkan mungkin termasuk ralat pembundaran, kerana kami menggunakan angka yang diterbitkan yang telah dibundarkan oleh pihak berkuasa statistik negara.

result singapura

result sdy

hasil sdy

keluaran hk kemarin malam

pengeluaran hk