site

Kedudukan pengerusi BBC dalam keseimbangan terhadap kesimpulan ‘suram’ draf laporan

Masa depan Richard Sharp sebagai pengerusi BBC bergantung pada imbangan pada malam Selasa selepas ia muncul bahawa dia telah ditunjukkan draf kesimpulan “suram” laporan mengenai pelantikannya.

Seorang yang diberi taklimat mengenai penemuan draf oleh Adam Heppinstall KC berkata kritikan itu menjadikannya “kemungkinan tetapi tidak pasti” bahawa Sharp perlu meletakkan jawatan sebagai pengerusi BBC. Beliau telah memegang peranan itu sejak Februari 2021.

Heppinstall telah diminta pada bulan Februari oleh pejabat Pesuruhjaya Pelantikan Awam untuk menyelia penyiasatan terhadap proses pemilihan yang mana Sharp diberi peranan.

Laporan bulan itu oleh Jawatankuasa Digital, Kebudayaan, Media dan Sukan Dewan Rakyat mendapati bahawa Sharp telah membuat “kesilapan besar dalam pertimbangan” kerana gagal mengisytiharkan peranannya dalam pinjaman peribadi untuk Boris Johnson, perdana menteri pada masa itu, meningkat. kepada £800,000.

Menurut beberapa orang yang diberi taklimat mengenai laporan draf Heppinstall, ia hampir selesai. Seorang berkata kandungan itu membuat pembacaan “suram” untuk Sharp, bekas jurubank Goldman Sachs dan rakan perdana menteri Rishi Sunak.

Mereka berkata Sharp telah ditunjukkan dakwaan terhadapnya di bawah “proses Maxwellisation”, di mana orang yang akan dikritik dalam laporan awam ditunjukkan kritikan itu terlebih dahulu untuk membolehkan mereka bertindak balas.

“Mungkin Richard memutuskan untuk melompat sebelum dia ditolak,” kata seorang yang diberi taklimat mengenai draf laporan itu. “Ini sukar baginya. Dia sedang mencari cara untuk membenarkan kelakuannya. Nampaknya berkemungkinan tetapi tidak pasti dia perlu pergi.”

Jaminan untuk pinjaman kepada Johnson telah disediakan oleh Sam Blyth, ahli perniagaan Kanada dan sepupu jauh Johnson. Sharp berkata beliau meletakkan Blyth, yang telah mendekatinya dengan tujuan untuk membantu Johnson, berhubung dengan Simon Case, setiausaha kabinet dan penjawat awam paling kanan di UK, tetapi hanya untuk memastikan “proses yang sewajarnya diikuti”.

Orang yang biasa dengan masa laporan itu berkata bahawa ia kini mungkin akan dikeluarkan minggu depan berbanding minggu ini.

Salah seorang daripada mereka ini menegaskan bahawa Sharp telah pun mengekalkan peranannya walaupun mendapat kritikan daripada bekas pembesar BBC dan ahli parlimen dalam jawatankuasa rentas parti. Peranan beliau adalah sebahagiannya untuk menegakkan dan melindungi kemerdekaan BBC.

Kod tadbir urus Pejabat Kabinet mengenai pelantikan awam menyatakan: “Semua potensi konflik kepentingan dan cara ia mungkin diuruskan mesti dibincangkan dengan individu semasa temu duga.”

BBC enggan mengulas. Jurucakap Richard Sharp enggan mengulas.

data singa hari ini

pengeluaran pengeluaran sidney

keluaran sydney hari ini

hasil togeĺ hongkong

sgphariini