site

Kekurangan buah-buahan dan sayur-sayuran mendorong inflasi makanan UK ke paras tinggi baharu

Kekurangan buah-buahan dan sayur-sayuran membantu melonjakkan inflasi makanan UK ke paras tertinggi pada bulan Mac, menurut data industri terkini, menunjukkan terdapat sedikit tanda-tanda untuk meredanya isi rumah yang bergelut dengan krisis kos sara hidup.

Inflasi makanan tahunan mencecah 15 peratus, meningkat daripada 14.5 peratus pada Februari dan tertinggi sejak rekod bermula pada 2005, kata Konsortium Runcit British pada Selasa. Kenaikan harga terbesar menjejaskan makanan segar, dengan inflasi naik 0.7 mata kepada 17 peratus.

Helen Dickinson, ketua eksekutif BRC, berkata “penuaian yang lemah di Eropah dan Afrika utara memburukkan ketersediaan” buah-buahan dan sayur-sayuran dan kelemahan mata wang sterling meningkatkan lagi kos import.

Harga buah-buahan dan sayur-sayuran yang ditanam di luar musim di rumah hijau di UK dan negara Eropah utara yang lain turut terjejas oleh kos tenaga yang tinggi.

Dickinson menambah bahawa kenaikan kos gula juga telah menyebabkan harga yang lebih tinggi untuk coklat dan gula-gula lain ketika cuti Paskah semakin hampir. Inflasi makanan melanda isi rumah termiskin paling sukar kerana membeli-belah runcit menyumbang bahagian yang lebih besar daripada perbelanjaan mereka.

Mike Watkins, ketua peruncit dan perniagaan Insight di NielsenIQ, yang membantu menyusun data, berkata tekanan inflasi telah memaksa pelanggan mengubah tabiat mereka. Peruncit telah melihat “lebih banyak lawatan tetapi lebih sedikit perbelanjaan bakul, kerana pembeli menguruskan bil makanan mingguan mereka dengan membeli-belah lebih sedikit dan lebih kerap dan mencari harga terendah.”

Data BRC menunjukkan bahawa pertumbuhan harga makanan dan minuman bukan alkohol terus meningkat pada bulan ini. Pada Februari, inflasi makanan rasmi mencecah paras tertinggi 45 tahun sebanyak 18.2 peratus, menurut data Pejabat Statistik Kebangsaan yang dikeluarkan minggu lalu.

Secara keseluruhan, data rasmi menunjukkan inflasi meningkat secara tidak dijangka bulan ke bulan pada Februari kepada 10.4 peratus daripada 10.1 peratus. Bank of England, yang mempunyai sasaran inflasi 2 peratus, kemudiannya menaikkan kadar suku mata lagi kepada 4.25 peratus dalam usaha untuk mengekang tekanan harga.

Susannah Streeter, ketua wang dan pasaran, di Hargreaves Lansdown, sebuah syarikat perkhidmatan kewangan, berkata krisis kos sara hidup “menunjukkan sedikit tanda untuk mati.”

Pertumbuhan pesat harga makanan mendorong inflasi harga kedai BRC ke paras tertinggi baharu pada 8.9 peratus pada Mac, meningkat daripada 8.4 peratus pada bulan sebelumnya. Inflasi kedai bukan makanan meningkat lebih sederhana 5.9 peratus, dikawal oleh diskaun ke atas peralatan hiburan rumah dan peralatan elektrik lain.

data sgp 2023 hari ini

angka pengeluaran sydney

toto sydney lengkap

keluaran togeĺ hongkong hari ini 2021

gambaran togel hari ini