site

Kelewatan HS2 akan meningkatkan kos, memberi amaran kepada badan pemerhati perbelanjaan

Keputusan untuk menangguhkan laluan kereta api Kelajuan Tinggi 2 di UK akan menambah kos baharu kepada projek yang terkepung itu, menurut laporan daripada badan pemerhati perbelanjaan awam, yang juga memerlukan rancangan mengenai stesen London Euston untuk dinilai semula.

Laporan Pejabat Audit Negara, yang dikeluarkan pada hari Isnin, menggambarkan skala cabaran yang dihadapi oleh landasan kereta api yang menghubungkan London ke Birmingham dan Manchester, berikutan penangguhan bertahun-tahun dan peningkatan kos.

Awal bulan ini para menteri mengumumkan rancangan untuk menangguhkan pembinaan garisan Birmingham ke Crewe, serta laluan terakhir ke Euston di tengah London, untuk cuba mengawal kos di tengah-tengah inflasi yang meningkat.

Dalam ulasan bersama laporan itu, juruaudit berkata kelewatan ini akan menyaksikan perbelanjaan “ditangguh dalam jangka pendek” dan membolehkan stesen di Euston diletakkan pada “tapak yang lebih realistik dan stabil”.

Tetapi ia menambah keputusan itu akhirnya akan “membawa kepada kos tambahan” dan “berpotensi” projek yang lebih mahal secara keseluruhan.

Kos yang berkaitan dengan kelewatan itu akan termasuk menghentikan dan memulakan semula rantaian bekalan, perubahan kontrak dan mengurus tapak untuk lebih lama, kata NAO.

Tanda harga HS2 telah melonjak daripada £33bn sedekad yang lalu kepada sebanyak £100bn, dan talian itu telah mengalami pengurangan kepada skopnya kerana menteri-menteri telah cuba mengendalikan bajetnya.

Penilaian kos yang timbul daripada penangguhan itu datang bersama-sama dengan laporan buruk mengenai pembinaan semula stesen Euston di tengah London untuk menjadi persinggahan terakhir HS2 di ibu negara.

Menteri memasangkan rancangan untuk Euston pada 2020, termasuk reka bentuk yang lebih ringkas dan mengurangkan bilangan platform daripada 11 kepada 10. Tetapi laporan itu mendapati pelan baharu itu kini £400 juta lebih mahal daripada yang asal.

NAO berkata Jabatan Pengangkutan dan HS2 harus menggunakan kelewatan dua tahun ke bahagian projek untuk “menilai semula” rancangan stesen itu sekali lagi, memandangkan kerja di Euston kini £2.2bn melebihi bajet dengan kos yang dijangkakan sebanyak £4.8 bn.

“Jelas sekali tetapan semula reka bentuk stesen 2020 tidak berjaya,” kata Gareth Davies, pengawas dan juruaudit agung di NAO.

“DfT dan HS2 Ltd tidak dapat membangunkan skop mampu milik yang disepadukan dengan aktiviti lain di Euston, walaupun tumpuan mereka kepada kos dan tadbir urus sejak 2020. Inflasi yang tinggi baru-baru ini telah menambah cabaran,” katanya.

Laporan itu, yang mengambil bukti sebelum keputusan untuk menangguhkan projek itu, menambah bahawa kerajaan harus mempertimbangkan untuk menetapkan semula kos dan bajet HS2 kepada harga 2023, dan melihat sama ada Perbendaharaan, bukannya DfT, harus menyerap kos kenaikan inflasi.

Sebagai tindak balas kepada laporan itu, DfT berkata ia kekal komited kepada HS2 “dengan cara yang memberikan nilai terbaik untuk wang kepada pembayar cukai”.

“Itulah sebabnya kami baru-baru ini mengumumkan bahawa kami akan memfasakan semula bahagian Euston dalam projek itu untuk menguruskan tekanan inflasi dan mengusahakan reka bentuk mampu milik untuk stesen itu,” tambahnya.

HS2 berkata Euston ialah “salah satu bahagian paling kompleks dalam . . . laluan untuk membina”.

“Kami komited untuk bekerjasama dengan DfT dan rakan kongsi untuk mempertimbangkan cadangan laporan NAO, dan untuk memastikan kami mendapat stesen mampu milik yang sesuai untuk komuniti dan penumpang tempatan,” katanya.

ke sgp

pengeluaran sidney tadi siang

keluaran sidney

apa keluar hk malam ini

singapore totobet