site

Kelewatan kepada kenaikan umur pencen negara UK berisiko mencecah £60 bilion, kata badan pemikir

Menangguhkan kenaikan umur pencen negara UK sehingga 2044-46 berisiko merugikan kerajaan lebih daripada £60bn, menurut penyelidikan oleh badan pemikir terkemuka.

Umur pencen negeri, kini ditetapkan pada 66 tahun, dijangka meningkat kepada 68 tahun selepas 2044. Kerajaan mahu membawa kenaikan ini ke hadapan kepada 2037-39, dengan rancangan itu akan disahkan pada Mei, tetapi kini akan menolak keputusan itu selepas masa depan pilihan raya tahun ini, menurut pegawai.

Walau bagaimanapun, dalam laporan yang diterbitkan pada hari Sabtu, Institut Kajian Fiskal berkata, mematuhi tarikh akhir semasa boleh menyebabkan Perbendaharaan menyebabkan kos sehingga £9 bilion untuk setiap tahun apabila kenaikan itu ditangguhkan. Kebanyakannya adalah “semata-mata kerana membayar pencen negara lebih lama”, kata badan pemikir itu.

“Terdapat cabaran fiskal jangka panjang yang ketara yang datang daripada populasi yang semakin tua,” kata Jonathan Cribb, pengarah bersekutu IFS.

Walau bagaimanapun, menurut unjuran terkini oleh Pejabat Perangkaan Kebangsaan, jangka hayat telah jatuh sejak 2016, apabila data itu digunakan dalam semakan bebas pertama umur pencen negeri.

Bagi lelaki, jangka hayat pada 50 telah menurun kepada 83.9 pada 2020, turun daripada 85.6 pada 2016. Dalam tempoh yang sama, angka untuk wanita jatuh kepada 86.7 daripada 88.1.

“Ini memberi justifikasi untuk menangguhkan kenaikan umur pencen negeri. . . tetapi untuk berbuat demikian memerlukan wang,” kata Cribb.

Menurut anggaran dari Pejabat Tanggungjawab Belanjawan, badan pemantau fiskal bebas, bil pencen negeri akan meningkat daripada £110 bilion pada 2022-23 kepada kira-kira £148 bilion menjelang 2027-28.

Mulai April tahun ini, orang yang layak untuk pencen negeri baharu penuh ditetapkan untuk menerima £203.85 seminggu. Majoriti isi rumah pesara memperoleh lebih separuh daripada pendapatan mereka daripada negeri.

Selain itu, IFS menyatakan bahawa apabila umur pencen negeri kali terakhir dinaikkan daripada 65 kepada 66 antara 2018 dan 2020, kadar kemiskinan pendapatan dalam kalangan 65 tahun meningkat daripada 10 peratus kepada 24 peratus.

“Kerajaan harus mempertimbangkan sokongan tambahan yang perlu diberikan kepada mereka yang berpendapatan rendah, dan mereka yang kurang sihat, pada pertengahan 60-an apabila umur pencen negeri meningkat lagi,” katanya.

Kesan kenaikan lanjut dalam umur pencen akan bergantung kepada saiz generasi yang terjejas, tindak balas pasaran buruh terhadap perubahan dan tahap pencen negeri, kata IFS.

Perancis telah dilanda rusuhan berhubung rancangan Presiden Emmanuel Macron untuk menaikkan umur persaraan, manakala di UK, ahli parlimen Tory menggesa penangguhan, dengan alasan bahawa pengundi biasa akan marah kerana terpaksa bekerja lebih lama selepas peraturan cukai ke atas pencen untuk orang kaya dilonggarkan dalam Bajet.

Jabatan Kerja dan Pencen berkata kerajaan “diperlukan oleh undang-undang untuk sentiasa menyemak umur pencen negeri dan semakan seterusnya akan diterbitkan pada 7 Mei”.

result sgp togel

pengeluaran sidni

result sdy

info hk malam ini

keluaran sgp