site

Keluarga di UK yang tercemar skandal darah harus diberi pampasan, kata hakim

Ibu bapa dan anak-anak mangsa “bencana rawatan paling teruk dalam sejarah NHS” harus diberi pampasan, kata ketua siasatan skandal darah yang dijangkiti itu.

Sir Brian Langstaff, bekas hakim, berkata beliau percaya tindakan adalah “perlu untuk mengurangkan penderitaan serta-merta” mereka yang terjejas, sambil menyatakan bahawa ramai kini “pada masa yang dipinjam”.

Pada tahun 1970-an dan 1980-an, puluhan ribu orang telah dijangkiti HIV dan Hepatitis C selepas menerima pemindahan darah tercemar daripada NHS.

Kira-kira 1,350 orang dipercayai dijangkiti HIV, di mana kira-kira 1,000 telah meninggal dunia menjelang 2019, menurut siasatan itu. Seramai 26,800 lagi telah dijangkiti Hepatitis C, di mana kira-kira 1,820 telah meninggal dunia akibat sebab yang berkaitan dengan jangkitan itu.

Langstaff mengeluarkan kenyataannya sebelum penyiaran laporan penuhnya, dan berkata beliau “mencadangkan pembayaran pampasan interim selanjutnya untuk mengiktiraf kematian orang yang setakat ini tidak diiktiraf”.

Julai lalu, beliau memutuskan bahawa mangsa, atau pasangan mereka yang berduka, harus menerima pampasan tidak kurang daripada £100,000 secepat mungkin, yang membawa kepada pembayaran kira-kira £400 juta.

Sambil mencadangkan bahawa kumpulan penerima kini perlu diperluaskan, beliau berkata bahawa kira-kira 380 kanak-kanak yang mengalami gangguan pendarahan telah dijangkiti HIV, sebahagian daripada mereka telah meninggal dunia pada zaman kanak-kanak, tetapi ibu bapa mereka tidak pernah menerima pampasan. Kanak-kanak yang menjadi yatim piatu akibat jangkitan yang ditularkan melalui pemindahan darah dan produk darah tidak diiktiraf kehilangan mereka, tambahnya.

Langstaff, yang siasatannya dibuka pada 2018, menggambarkan bagaimana mangsa telah berkempen selama beberapa dekad untuk mendengar suara mereka. “[Bukansahajajangkitanitusendiridanakibatnyamendapatpampasantetapijugakesalahanyangdilakukanolehpihakberkuasayangtindakbalasnyamenambahpenderitaanorangramai”[Notonlydotheinfectionsthemselvesandtheirconsequencesmeritcompensationbutsotoodothewrongsdonebyauthoritywhoseresponseservedtocompoundpeople’ssuffering”

Beliau memetik bekas setiausaha kesihatan termasuk Jeremy Hunt, kini canselor, yang memberitahu siasatan itu kegagalan pentadbiran berturut-turut untuk mencari resolusi mewakili “kegagalan negara British”.

Sir Brian Langstaff membuat kenyataan penutupnya pada siasatan darah yang dijangkiti © Inquired Blood Inquired

Langstaff menambah: “Ini telah digambarkan sebagai bencana rawatan terburuk dalam sejarah NHS, dan kami perlu belajar banyak sebagai sebuah negara untuk membantu memastikan bahawa orang tidak pernah menderita dengan cara yang sama lagi.”

Beliau menyatakan bahawa jangkitan dengan Hepatitis B harus diiktiraf sebagai alasan untuk pampasan, seperti Hepatitis C dan HIV. Beliau juga menggesa penamatan tarikh pemotongan automatik untuk kelayakan untuk pampasan, membuka kemungkinan bahawa orang yang dijangkiti Hepatitis C selepas September 1991 – apabila ujian berkesan tersedia – mungkin masih layak mendapat pampasan.

Di samping itu, Langstaff berkata “sokongan psikologi pakar” harus tersedia kepada orang di England yang telah kehilangan orang tersayang kerana ia telah berlaku di seluruh UK.

Beliau menambah bahawa laporan oleh pakar telah membuat kesimpulan “kematian ibu bapa akibat darah dan produk darah yang dijangkiti telah memusnahkan generasi kanak-kanak dengan ketara”.

Rachel Halford, ketua eksekutif The Hepatitis C Trust, sebuah badan amal, menyifatkan laporan sementara itu sebagai “seruan yang jelas untuk bertindak untuk kerajaan, yang membentangkan kes moral yang kukuh untuk mereka menerima dan membayar pampasan atas kemudaratan yang dilakukan kepada semua orang yang terjejas oleh skandal darah yang tercemar”.

Jason Evans, pengarah Factor 8, sebuah organisasi advokasi, berkata tuntutan pampasan “mesti boleh dibuat secepat mungkin dengan akses kepada perwakilan undang-undang bebas”.

singapura result

pengeluaran angka sydney hari ini

info keluaran sydney

pengeluaran togeĺ hongkong hari ini 2023

pengeluwaran sgp