site

Kemasukan semula UK ke dalam program angkasa Copernicus EU diragui

Kemasukan semula UK ke program Copernicus EU, sistem pemerhatian bumi yang paling bercita-cita tinggi di dunia, diragui apabila kedua-dua pihak tawar-menawar mengenai sumbangan kewangan London.

Kerajaan UK telah menyatakan bahawa ia tidak akan mendapatkan sumbangan penuh £750 juta yang pada mulanya diperuntukkan untuk bajet 2021-27 projek sebanyak €5.4bn, selepas ditutup selama dua tahun lalu.

Bersama Copernicus, yang mengendalikan satelit orbit bumi rendah untuk menyediakan pemantauan alam sekitar dan keselamatan, UK telah dikecualikan daripada program penyelidikan saintifik Horizon utama EU dan program nuklear Euratom pada 2021 kerana pertikaiannya dengan blok berkenaan pengaturan perdagangan pasca Brexit untuk Ireland Utara.

Isu itu telah diselesaikan pada bulan Februari apabila London dan Brussels menandatangani rangka kerja Windsor, yang meningkatkan fungsi pengaturan perdagangan di rantau ini dan menghilangkan perengsa utama dalam hubungan UK-EU.

Tetapi kedua-dua pihak bersetuju bahawa UK mesti menyertai semula Horizon, Copernicus dan Euratom atau menghadapi pengecualian daripada kesemuanya sebagai sebahagian daripada penyelesaian pasca-Brexit yang lebih luas dengan EU pada 2020.

Selepas ia ditutup, UK kehilangan kontrak utama Copernicus dan November lalu mengalihkan £200 juta daripada £750 juta kepada belanjawan angkasa lepas. Kira-kira £80 juta digunakan untuk membiayai projek pemerhatian Bumi negara, manakala £120 juta digunakan untuk meningkatkan sumbangannya kepada Agensi Angkasa Eropah, yang bebas daripada EU.

“Kami masih melihat nilai menjadi sebahagian daripada Copernicus, tetapi masa telah berlalu,” kata seorang pegawai UK. “Kami telah membelanjakan sebahagian daripada wang itu kerana kami tidak mendapat akses. UK sedang mencari perbincangan yang mengambil kira hakikat bahawa kami telah dikunci [of Copernicus] untuk dua tahun.”

Kedudukan UK telah diperkukuh oleh bahagian dalam industri angkasa UK atas merit menyertai semula Copernicus selepas tempoh pengecualian yang begitu lama.

Satu kem mahu dana Copernicus diperuntukkan semula kepada belanjawan angkasa negara, yang telah dijanjikan selama bertahun-tahun tetapi tidak pernah menjadi kenyataan.

“Kurangnya penglibatan industri sejak beberapa tahun lalu bermakna ia amat sukar untuk dilihat . . . bagaimana [UK industry] akan mendapat nilai daripada pelaburan tersebut [in Copernicus],” kata Stuart Martin, ketua Satellite Applications Catapult, pemecut industri angkasa.

Sebaliknya, beberapa syarikat besar dalam industri angkasa lepas British, seperti Airbus, memilih untuk menyertai semula program itu, terutamanya kerana tender lumayan untuk satelit generasi akan datang akan datang pada akhir tahun ini.

Jika UK belum menyertai semula pada masa itu, industri angkasa lepasnya akan dikecualikan daripada membida kontrak. Organisasi penyelidikan juga difahamkan memihak untuk menyertai semula, menurut seorang eksekutif industri angkasa.

FT melaporkan bulan lepas bahawa UK mahu sumbangan tahunannya kepada program penyelidikan Horizon dikurangkan kerana kemasukan lewat telah mengurangkan nilainya kepada ahli akademik UK. Sebelum pengecualiannya, ia telah dijangka membiayai kira-kira €15 bilion daripada bajet €95.5 bilion antara 2021 dan 2027.

EU terbuka untuk mengurangkan sumbangan UK untuk Horizon tetapi tidak untuk Copernicus, yang bajet tujuh tahunnya hingga 2027 ialah €5.4 bilion, atau program Euratom yang lebih kecil, yang mempunyai belanjawan lima tahun kepada 2025 sebanyak €1.4 bilion.

Seorang diplomat EU berkata: “Peraturan pembayaran adalah berbeza untuk Horizon dan program lain. Untuk Horizon, diskaun boleh diterima tetapi untuk yang lain, tidak begitu.”

Kerajaan UK berkata ia tidak akan memberikan “ulasan berjalan” mengenai perbincangan. Suruhanjaya Eropah enggan mengulas.

lresult sgp

hasil pengeluaran sydney hari ini

totobet sikni

angka hk

sgp hari ini