site

Kemasukan semula UK ke program Horizon EU diancam oleh pertikaian tunai

Tawaran UK untuk menyertai semula program penyelidikan Horizon EU, yang dijangka menjadi salah satu daripada “kemenangan” awal perjanjian perdagangan Ireland Utara baru-baru ini, diancam oleh pertikaian mengenai wang.

Saintis UK berkata keahlian program €95.5bn adalah penting untuk penyelidikan dan pelaburan dalam sains tetapi Britain telah disekat daripada skim itu sejak 2021 kerana pertikaian mengenai perdagangan pasca Brexit di Ireland Utara.

Dengan London dan Brussels menyambut lembaran baharu dalam hubungan selepas rangka kerja Windsor mengenai pengaturan perdagangan Ireland Utara dimuktamadkan minggu lalu, penerimaan semula ke Horizon nampaknya berkemungkinan.

Tetapi UK berhujah bahawa sumbangan tahunannya kepada program tujuh tahun harus dikurangkan kerana kemasukan lewat telah mengurangkan nilai pulangan program.

“Kelewatan EU sejak dua tahun lalu telah memberi kesan yang merosakkan dan berkekalan terhadap R&D UK,” kata jurucakap kerajaan UK. “Perbincangan tentang cara ke hadapan perlu mencerminkan realiti kewangan yang telah kami terlepas selama dua tahun program tujuh tahun.”

Sebagai ahli Horizon sehingga 2020, institusi British menerima geran penyelidikan bernilai kira-kira sama dengan sumbangan kerajaan mereka. Setelah disekat daripada program itu, penyelidik UK boleh mengambil bahagian dalam, tetapi tidak mengetuai, projek yang dibiayai Horizon, dengan kerja mereka dibiayai secara langsung oleh London.

Walau bagaimanapun, sumbangan UK kepada program EU seperti Horizon ditetapkan di bawah syarat Perjanjian Perdagangan dan Kerjasama Brexit.

Di bawah syarat TCA, UK mesti menyumbang jumlah yang berkadar dengan saiz ekonominya, iaitu sekitar 18 peratus daripada EU, menurut agensi statistik Eurostat.

Britain telah dijangka menyumbang £15 bilion untuk program tujuh tahun penuh. The Financial Times mengira bahawa menurut TCA, yuran pro rata untuk baki tahun program, yang berakhir pada 2027, boleh menambah sehingga sebanyak €11bn — bersamaan dengan £9.7bn — bergantung pada bila UK menyertai semula Horizon .

Baik UK mahupun Suruhanjaya Eropah tidak akan mengesahkan angka itu. Tetapi mengurangkan sumbangan London akan melibatkan pembukaan semula TCA, sesuatu yang Brussels enggan menerimanya.

Menteri-menteri British berhujah bahawa Brussels harus mengurangkan perjanjian kewangan yang adil kepada Britain.

Sekutu Rishi Sunak, perdana menteri, telah mengesahkan bahawa dia sedang mempertimbangkan untuk membawa Britain kembali ke Horizon tetapi mengatakan dia “skeptikal” tentang program itu dan telah meminta menteri sains George Freeman untuk meneliti Pelan B, berdasarkan kerjasama global.

Tetapi ahli akademik menuntut untuk menyertai semula program ini. Bulan ini 18 badan penyelidikan mengeluarkan permintaan bersama untuk London dan Brussels untuk mendapatkan kemasukan semula Britain “dengan pantas melalui talian, akhirnya menamatkan kebuntuan yang merosakkan”.

Vivienne Stern, ketua eksekutif Universities UK, yang mewakili sektor itu, berkata dia “gembira” rundingan bermula dan dia memahami EU telah menerima “pelarasan munasabah” kepada kos ke UK harus dibuat.

Lebih daripada 40 negara dikaitkan dengan Horizon, dan diplomat EU berkata mereka perlu berlaku adil kepada peserta lain yang lewat seperti New Zealand. “Untuk menukar jumlah pembayaran anda perlu membuka semula TCA. Itu tidak boleh dilakukan,” kata seorang.

Hujah kewangan yang sama akan mengadakan rundingan untuk UK menyertai program EU yang lain seperti Copernicus, sistem satelit pemantau bumi dan Euratom, badan tenaga nuklear.

Suruhanjaya itu berkata: “Di Majlis Perkongsian EU-UK pada 24 Mac, Suruhanjaya Eropah dan kerajaan UK mengesahkan keinginan mereka untuk mengeksploitasi sepenuhnya potensi TCA, dan memaksimumkan potensi hubungan antara EU dan UK dengan cara yang menguntungkan kedua belah pihak.”

Rundingan dijangka bermula selepas Easter dan bertujuan untuk mendapatkan persetujuan menjelang Jun.

angka result sgp

pengeluaran sidney berapa

keluaran togeĺ sydney hari ini 2023

totobet hk hari ini

totobet.net sgp