site

Kerajaan UK dijangka menawarkan pelepasan cukai durian runtuh kepada syarikat tenaga

Syarikat minyak dan gas Britain minggu depan dijangka ditawarkan prospek pelepasan cukai durian runtuh, ketika perdana menteri Rishi Sunak berusaha untuk meningkatkan pelaburan dan meningkatkan keselamatan tenaga negara.

Menteri-menteri telah berbincang dengan sektor berkenaan janji bahawa levi durian runtuh 35 peratus ke atas keuntungan akan terhenti digunakan jika harga tenaga jatuh di bawah paras jangka panjang “biasa” yang ditentukan.

Pegawai yang rapat dengan rundingan berkata Jeremy Hunt, canselor, terbuka kepada idea itu kerana ia akan memberikan kepastian cukai kepada sektor yang digalakkan untuk melabur dalam projek tenaga baharu.

Sunak akan menetapkan pelbagai langkah untuk meningkatkan keselamatan tenaga Britain dan untuk membantu mencapai sasaran sifar bersih minggu depan pada apa yang digelar Whitehall sebagai “Hari Hijau”.

Tetapi sekutu Sunak menegaskan acara itu harus dipanggil “hari keselamatan tenaga”, petunjuk bahawa pakej itu juga akan termasuk langkah untuk meningkatkan pengeluaran minyak dan gas di Laut Utara. “Ia bukan Hari Hijau,” kata seorang.

Terdapat spekulasi dalam industri bahawa Sunak boleh melancarkan pakej itu di Aberdeen, ibu kota industri minyak UK, walaupun sekutunya menegaskan ia belum diputuskan di mana acara itu akan berlangsung.

Syarikat minyak dan gas telah lama berhujah bahawa hidrokarbon di Laut Utara mempunyai peranan penting dalam “peralihan” Britain kepada sifar bersih dan dalam menyediakan keselamatan tenaga.

Industri telah berusaha keras untuk mengehadkan kesan cukai durian runtuh – atau levi keuntungan tenaga – yang ditetapkan pada Mei lalu pada 25 peratus dan mengandungi peruntukan bahawa ia akan dimatikan jika harga tenaga turun. Hunt mengumumkan pada November lalu bahawa cukai itu akan meningkat kepada 35 peratus dan terpakai sehingga 2028, walaupun harga tenaga jatuh secara mendadak.

Harga minyak dan gas borong telah menurun secara mendadak dalam beberapa bulan kebelakangan ini, dengan minyak mentah Brent didagangkan hampir $75 setong — kira-kira parasnya pada akhir 2021, sebelum pencerobohan Rusia ke atas Ukraine. Harga gas asli UK masih dinaikkan berbanding dengan norma bersejarah tetapi kurang daripada satu perempat daripada kemuncaknya pada Ogos lalu.

Orang ramai memberi taklimat mengenai perbincangan antara industri dan Perbendaharaan berkata Hunt sedang melihat pada tingkat harga supaya levi tidak akan dikenakan jika harga tenaga jatuh di bawah paras tertentu.

Perbendaharaan enggan mengulas.

“Kami berharap hari tenaga yang dijangkakan oleh kerajaan akan menggalakkan pertumbuhan, meningkatkan pekerjaan, mengurangkan pelepasan dan melindungi keselamatan tenaga kami,” kata David Whitehouse, ketua eksekutif Offshore Energies UK, badan industri.

“Kami memerlukan kerajaan untuk mengesahkan sokongan berterusannya untuk pengeluaran minyak dan gas UK dan memberikan kejelasan mengenai tingkat harga untuk levi keuntungan tenaga.” Beliau berkata ini akan memberi keyakinan kepada syarikat untuk melabur.

Kerajaan berkata ia akan “memberi tindakan lanjut akhir bulan ini untuk memastikan keselamatan tenaga di UK”, sambil menambah bahawa cukai durian runtuh telah direka untuk menggalakkan pelaburan semula keuntungan.

“Hari keselamatan tenaga” juga dijangka menjadi saat kerajaan menulis semula strategi sifar bersihnya selepas hakim memutuskan musim panas lalu – dalam kes yang dibawa oleh Good Law Project dan pejuang alam sekitar – bahawa versi sebelumnya tidak cukup terperinci.

Beberapa jabatan sedang menyegarkan dasar sifar bersih mereka menjelang minggu depan. Sebagai contoh, jabatan pengangkutan bersedia untuk mengumumkan bahawa sebahagian daripada kereta yang dijual di UK mestilah kenderaan elektrik di bawah inisiatif baharu yang dipanggil “mandat EV”.

Ia juga telah merangka pelan baharu untuk menggalakkan pengeluaran bahan api penerbangan mampan, mungkin melalui sistem subsidi baharu.

Bidang dasar lain yang dikaji termasuk Strategi Kewangan Hijau yang boleh termasuk mempercepatkan pengeluaran emas hijau dan insentif baharu untuk lebih banyak “gadai janji hijau” yang disediakan kepada rumah cekap tenaga.

result. sgp

peng sydney

angka hk keluar hari ini

sgp hari ini