site

Kerajaan UK menerbitkan rancangan untuk pemeriksaan sempadan selepas Brexit

Kerajaan UK pada hari Rabu menetapkan cadangan untuk memperkenalkan pemeriksaan kastam penuh ke atas barangan yang masuk ke Britain dari EU menjelang akhir Oktober 2024, lebih tiga setengah tahun selepas rancangan asalnya.

Walaupun peraturan baharu itu diperlukan oleh perjanjian perdagangan Britain selepas Brexit dengan EU, pengenalannya telah berulang kali ditangguhkan sejak UK secara rasmi menarik diri daripada blok itu pada 31 Januari 2020, dengan menteri bimbang mereka boleh membuat kelewatan yang tidak boleh diterima di pelabuhan Channel dan lain-lain. pintu masuk.

Cadangan yang diumumkan pada hari Rabu direka untuk menangani kebimbangan ini, dengan pelan yang dilucutkan termasuk menjalankan pemeriksaan dari pelabuhan untuk mengelakkan gangguan, dan pelancaran skim perintis peniaga yang dipercayai untuk memudahkan proses dan membenarkan pengimport biasa mengelakkan pemeriksaan kastam sepenuhnya. .

Mereka juga mencadangkan agar barangan disusun mengikut tahap risikonya kepada kesihatan manusia, haiwan atau tumbuhan.

Pejabat Kabinet menegaskan ia adalah “hasrat kukuh” untuk meneruskan fasa pertama kawalan pada Oktober tahun ini.

Baroness Lucy Neville-Rolfe, menteri yang bertanggungjawab dalam proses itu, menegaskan rancangan itu mencapai keseimbangan yang betul antara menjamin keselamatan barangan yang memasuki UK dan memastikan perdagangan mengalir dengan bebas.

“Cadangan kami menyeimbangkan antara memberi keyakinan kepada pengguna dan perniagaan sambil mengurangkan kos dan geseran untuk perniagaan,” katanya.

Lord Benyon, menteri biosekuriti, berkata adalah “penting” UK mempunyai sempadan yang kukuh. “Penyakit invasif boleh merugikan ladang dan perniagaan kami berbilion paun, mengancam keselamatan makanan kami dan memecahkan keyakinan terhadap eksport UK di seluruh dunia,” katanya.

Kesatuan Peladang Kebangsaan menyambut baik cadangan tersebut. “Sejak tiga tahun lalu, petani kami telah menghadapi keseluruhan kawalan EU terhadap eksport kami manakala EU menikmati akses mudah yang berterusan ke pasaran UK,” kata presiden NFU Minette Batters.

“Ketika kita menandakan sepuluh tahun berlalu dari skandal daging kuda, dan dengan cerita penipuan makanan yang baru-baru ini menjadi tajuk utama, adalah penting untuk sistem semakan import yang mantap dilaksanakan secepat mungkin dan tiada penangguhan lagi.”

Bagaimanapun, Shane Brennan, ketua eksekutif Persekutuan Rantaian Sejuk, yang mewakili peniaga makanan sejuk beku, menegaskan bahawa apabila cek kastam yang serupa dibawa masuk ke atas barangan yang mengalir dari UK ke EU, peningkatan birokrasi memaksa banyak perniagaan UK yang lebih kecil berhenti mengeksport.

“Tiada apa-apa dalam apa yang dicadangkan dalam model ini yang menunjukkan kami tidak akan mempunyai pengalaman yang sama dengan sebaliknya,” kata Brennan.

Andrew Opie, pengarah makanan dan keselamatan untuk Konsortium Runcit British, badan perdagangan runcit, berkata adalah “wajib” kerajaan meningkatkan penglibatannya dengan peruncit dan pembekal Eropah mereka untuk mengelakkan gangguan.

“Pelabuhan dan petani akan . . . perlu bersedia untuk pemeriksaan fizikal mulai Januari, apabila UK amat bergantung pada hasil import,” kata Opie.

Pelan itu akan tertakluk kepada tempoh perundingan selama enam minggu sebelum dimuktamadkan.

reslut sgp

pengluaran sdy

totobetsdy

bukaan hk hari ini

totobet singapura hari ini