site

Kerajaan UK ‘sangat tidak bersedia’ untuk pemanasan global

Kerajaan UK “sangat tidak bersedia” untuk kesan pemanasan global menyebabkan sektor penting, termasuk pertanian, terdedah walaupun pelepasan dikurangkan, penasihat iklim bebasnya telah memberi amaran.

Dalam laporan kritikal yang diterbitkan pada hari Rabu, Jawatankuasa Perubahan Iklim mengenal pasti pelbagai kegagalan, termasuk kemajuan terhad dalam mengurangkan penggunaan air dan kebocoran dan ketiadaan strategi yang jelas untuk melindungi produktiviti pertanian apabila keadaan cuaca berubah.

Kekurangan sistem pemantauan untuk mengesan dan menyemak kemajuan ke arah membina daya tahan terhadap perubahan iklim dikenal pasti sebagai satu lagi kelemahan.

“Perubahan iklim telah tiba, namun negara masih belum bersedia,” katanya. “Kesan perubahan iklim akan meningkat dalam beberapa dekad akan datang, menjadikan UK terdedah tanpa perancangan dan persediaan daya tahan yang lebih baik.”

Laporan kemajuan penyesuaian dwitahunan CCC adalah yang terbaru dalam siri penilaian kritikal terhadap prestasi kerajaan dalam menangani perubahan iklim. Ini termasuk amaran awal bulan ini oleh Pejabat Audit Negara bahawa UK berisiko terlepas matlamatnya untuk menyahkarbonkan sektor kuasa menjelang 2035.

Profesor Julia King, juga dikenali sebagai Baroness Brown, pengerusi jawatankuasa penyesuaian CCC, berkata “kekurangan segera” kerajaan terhadap daya tahan iklim adalah “berbeza dengan pengalaman orang ramai di negara ini.”

Minuman lembu dari sungai di Dorney Common, Buckinghamshire, pada Ogos 2022. Kemarau secara rasmi diisytiharkan di seluruh bahagian besar England tahun lepas © Maureen McLean/Alamy

Kemarau diisytiharkan secara rasmi merentasi sebahagian besar England tahun lepas, manakala sebahagian negara itu dibakar dalam rekod suhu melebihi 40C pada Julai. Para saintis telah meramalkan bahawa apabila planet menjadi panas, UK akan mengalami musim sejuk yang lebih panas dan basah serta musim panas yang lebih kering dan lebih panas.

Penilaian kritikal CCC dibuat menjelang pengumuman kerajaan tentang pelbagai langkah yang bertujuan untuk meningkatkan keselamatan tenaga Britain dan mencapai sasaran sifar bersih.

Laporan itu mendapati tiada bukti yang mencukupi untuk meningkatkan daya tahan terhadap risiko berkaitan iklim untuk mana-mana daripada 45 objektif utama CCC, yang meliputi kawasan termasuk bandar dan bandar, pengeluaran pertanian dan habitat semula jadi. Kerajaan mempunyai dasar yang boleh dipercayai untuk hanya lima daripada objektif tersebut, termasuk memastikan daya tahan infrastruktur kereta api.

Kerajaan berkata ia mengalu-alukan laporan itu dan akan “memfaktorkan cadangannya” dalam kemas kini program penyesuaian nasional (NAP), pelan tindakan lima tahunnya untuk menangani perubahan iklim.

Laporan itu menyifatkan semakan semula NAP yang dirancang pada musim panas ini sebagai “saat membuat atau berehat untuk mengelakkan lima tahun lagi perancangan dan persediaan yang kurang memberangsangkan untuk perubahan iklim”. NAP harus memasukkan matlamat khusus dan boleh diukur dan dipuji oleh lebih banyak pembiayaan negeri untuk usaha penyesuaian, tambahnya.

keluaran sgp

pengeluaran hari ini sdy

sidney sidney

totobet hk

indotogel macau