site

Kerajaan UK ‘warganegara gagal’ dalam mengendalikan pengambilan tebusan negara, kata siasatan

Kerajaan UK “menggagalkan rakyat Britain” dalam mengendalikan pengambilan tebusan peringkat negeri, kata pengerusi kumpulan parlimen merentas parti berikutan siasatannya terhadap penahanan sewenang-wenangnya.

Laporan itu, yang diterbitkan oleh jawatankuasa pilihan hal ehwal luar Dewan Rakyat pada hari Selasa, menyeru para menteri untuk mengambil “pendekatan toleransi sifar” terhadap penangkapan dan pemenjaraan bermotif politik, yang dihujahkan oleh Ahli Parlimen mewakili ancaman kepada perintah antarabangsa berasaskan peraturan.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kerajaan telah berada di bawah penelitian yang mendalam berhubung pengendaliannya terhadap tahanan berikutan kes dua warganegara UK-Iran Nazanin Zaghari-Ratcliffe, yang ditangkap di Iran atas tuduhan mengintip pada April 2016 dan kembali ke UK pada Mac 2022.

Berikutan pembebasan Zaghari-Ratcliffe dan rakan-rakan British-Iran Anoosheh Ashoori, jawatankuasa itu melancarkan siasatannya terhadap pendekatan kerajaan terhadap situasi tebusan negara pada Julai 2022.

Laporan itu mengkritik rekod kerajaan dalam berkomunikasi dengan keluarga tahanan dan mengutuk “ketidakkonsistenan pendekatan” dalam Pejabat Luar, memetik “perolehan tinggi menteri dan penjawat awam”.

Laporan itu datang ketika pekerja amal Kevin Cornwell dan dua lagi warga Britain ditahan oleh Taliban di Afghanistan. Bercakap pada hujung minggu, setiausaha dalam negeri Suella Braverman berkata kerajaan sedang dalam “rundingan” untuk memastikan ketibaan mereka dengan selamat.

Braverman memberitahu Sky News bahawa rakyat Britain yang berhasrat untuk pergi ke bahagian berbahaya di dunia harus mengambil “berhati-hati”. “Jika mereka akan melakukan itu, mereka harus sentiasa bertindak atas nasihat nasihat perjalanan Pejabat Luar Negeri.”

Dia menambah bahawa jika keselamatan warga Britain di luar negara terancam, “kerajaan UK akan melakukan apa sahaja untuk memastikan mereka selamat”.

Pejabat Luar Negeri berkata pada hari Isnin: “Kami bekerja keras untuk mendapatkan hubungan konsular dengan warga Britain yang ditahan di Afghanistan dan kami menyokong keluarga.”

Laporan itu, yang memberi amaran bahawa pengambilan tebusan adalah ancaman yang semakin meningkat, mengesyorkan penciptaan peranan kerajaan baharu, pengarah bagi penahanan sewenang-wenang dan kompleks, untuk bertindak sebagai titik hubungan untuk keluarga dan meningkatkan penyelarasan di seluruh Whitehall.

Ahli Parlimen berkata, kerajaan juga harus menggariskan dengan jelas langkah-langkah yang sanggup digunakan terhadap negara-negara yang menahan warga Britain untuk “leverage diplomatik”, termasuk prosiding undang-undang dan “sekatan gaya Magnitsky” yang menyasarkan mereka yang bertanggungjawab terhadap pelanggaran hak asasi manusia atau rasuah.

Pengerusi jawatankuasa dan Ahli Parlimen Tory Alicia Kearns berkata beberapa negeri “mempersenjatai kewarganegaraan warga Britain” untuk mencapai matlamat geopolitik mereka, sambil menambah bahawa kerajaan harus “berani dalam langkah yang digunakan” untuk mengembalikan tahanan.

“Pendekatan kerajaan terhadap pengambilan tebusan peringkat negeri adalah rakyat Britain yang gagal,” katanya. “Tahanan dan keluarga mereka melaporkan kejanggalan menteri, kesilapan yang serius dan boleh dielakkan, malah komen yang tidak berperasaan dan menyakitkan hati kepada keluarga.

“Laporan kami menyeru agar keluarga dilayan sebagai rakan kongsi yang berpotensi memainkan peranan dalam usaha menyelesaikan penahanan.”

Semasa minggu pembebasan Zaghari-Ratcliffe, kerajaan British menjelaskan hutang sebanyak £394 juta yang terhutang kepada Iran berhubung pembelian kereta kebal sejak sebelum revolusi Islam 1979. London telah menegaskan bahawa kedua-dua isu itu tidak berkaitan.

Laporan itu mendapati terdapat “bukti kukuh” bahawa pembayaran kepada Tehran adalah “prasyarat” untuk pembebasan Zaghari-Ratcliffe, sambil menambah bahawa “kegagalan” membayar lebih awal “sangat dikesali” dan “hampir pasti menjejaskan tempoh penahanan”.

Pejabat Luar berkata pegawai konsular bersedia 24/7 untuk keluarga menerima sokongan yang disesuaikan dan menteri terlibat sepenuhnya dalam kes yang rumit.

“Kepentingan terbaik tahanan warga Britain adalah di tengah-tengah kerja konsular kami dan kami menyokong serta bekerjasama dengan keluarga mereka di mana sahaja kami boleh,” kata seorang jurucakap.

results singapura

pengeluaran sidni

signi togel hari ini

angka keluar hongkong mlm ini

result hk