site

Kesan ekonomi universiti Cambridge bernilai £30bn setahun

Impak ekonomi Universiti Cambridge hampir empat kali ganda berbanding Liga Perdana Inggeris, menurut analisis baharu yang menyerlahkan peranan yang dimainkan oleh institusi pengajian tinggi dalam mempercepatkan inovasi.

Consultancy London Economics mengira kesan salah sebuah universiti paling berprestij di UK pada hampir £30bn setiap tahun dan menganggarkan ia menyokong 86,000 pekerjaan. Setiap £1 yang dibelanjakan oleh Cambridge menghasilkan £11.70 nilai ekonomi.

Penemuan itu datang ketika kerajaan melihat kepada sektor pendidikan tinggi untuk membantu memacu pertumbuhan ekonomi dengan meningkatkan penyelidikan dan pembangunan. Canselor Jeremy Hunt mengumumkan 12 zon pelaburan cukai rendah dalam Belanjawan minggu lepas yang memberi tumpuan kepada universiti dan institusi penyelidikan dalam sektor “keutamaan” digital dan teknologi, sains hayat, pembuatan termaju, industri hijau dan kreatif.

“Ia menunjukkan apa yang mungkin untuk universiti bertindak sebagai institusi utama,” kata Diarmuid O’Brien, ketua eksekutif Cambridge Enterprise, sebahagian daripada universiti yang bertanggungjawab untuk membantu menukar penyelidikan kepada peluang perniagaan. “Jika anda meletakkan keutamaan proaktif dan strategik anda boleh memacu pulangan yang tidak seimbang untuk ekonomi tempatan,” tambahnya.

O’Brien berkata universiti itu, yang menjalankan laporan itu, memastikan pengasas dan jabatan mendapat manfaat kewangan daripada spinout mereka dan disokong dengan akses kepada kepakaran perniagaan, infrastruktur dan modal peringkat awal atau skala.

Lebih daripada £23bn impak ekonomi datang daripada mengkomersialkan penyelidikan universiti, terutamanya melalui syarikat “berputar keluar” daripadanya, kajian itu mendapati.

Sebaliknya, Liga Perdana, yang dianggap sebagai salah satu eksport budaya UK terbaik, menambah £7.6bn nilai kepada ekonomi pada 2019-20, menurut syarikat perkhidmatan profesional EY.

Spinout universiti Cambridge yang terkenal termasuk Nyobolt, penyelesaian bateri pengecasan pantas dan Abcam, pembekal utama alat penyelidikan protein.

Ahmed Goga, pengarah wilayah berkembang maju di CBI, berkata pelan zon pelaburan itu harus membantu mengukuhkan kelompok universiti lain untuk memadankan kelompok “luar biasa” yang telah dibina di sekitar universiti Cambridge dan Oxford.

Setiap zon akan menerima £80 juta sokongan “fleksibel” daripada kerajaan selama lima tahun, dibahagikan antara insentif cukai dan pelaburan seperti dalam kemahiran dan infrastruktur yang bertujuan untuk menarik syarikat.

Goga berkata universiti perlu bekerjasama dengan rakan kongsi untuk memacu anjakan budaya ke arah lebih banyak keusahawanan dalam bidang ini. “Adalah penting bahawa perniagaan terlibat secara aktif dalam reka bentuk dan pembangunan,” katanya.

Tim Bradshaw, ketua eksekutif Kumpulan Russell bagi universiti intensif penyelidikan, berkata zon itu akan menggalakkan institusi penyelidikan UK memacu pertumbuhan. “Sokongan yang disasarkan melalui zon pelaburan baharu akan membantu kluster yang ditubuhkan dan baru muncul ini untuk meningkatkan dan memberikan manfaat yang lebih besar untuk bandar dan bandar berdekatan dan seterusnya.”

result dgp

pengeluar sdy

sidney yang

keluaran hk pools

data hk