site

Kesatuan pengajar menggesa ahli menolak tawaran gaji baharu kerajaan UK

Kesatuan pengajar terbesar England telah menggesa ahlinya untuk menolak tawaran gaji baru oleh menteri, memanggilnya sebagai “tawaran menghina daripada kerajaan yang langsung tidak menghargai guru”.

Kesatuan Pendidikan Kebangsaan berkata Jabatan Pendidikan telah mengemukakan “tawaran akhir” purata kenaikan gaji 4.5 peratus pada tahun akademik akan datang, ditambah bayaran tunai sekali sahaja £1,000 tahun ini.

Kevin Courtney dan Mary Bousted, setiausaha agung bersama NEU, berkata mereka akan meminta ahli untuk “menolak tawaran ini dengan cara yang paling kuat”, sambil menambah bahawa ia tidak akan menangani krisis pengambilan dan pengekalan di sekolah Inggeris.

Nasihat daripada NEU melemahkan harapan bahawa gelombang mogok sektor awam mula surut selepas beberapa bulan tindakan industri. Ia juga meningkatkan tekanan ke atas Perbendaharaan untuk membiayai kenaikan gaji sektor awam kerana krisis kos sara hidup terus menggigit.

Jururawat pada hari Rabu akan mula mengundi pada tawaran gaji sebanyak 5 peratus tahun depan dan jumlah sekali sahaja sekurang-kurangnya £1,655 untuk 2022-3, yang mana Kolej Kejururawatan Diraja telah menggesa ahlinya untuk menerima.

Bagaimanapun, pemberhentian lanjut doktor muda dijadualkan bulan depan selepas perbincangan dengan kerajaan gagal, manakala kesatuan PCS, yang mewakili penjawat awam, akan meneruskan mogok sepanjang April.

Tawaran baharu untuk gaji guru itu berikutan hari rundingan intensif antara kerajaan dan kesatuan pendidikan selepas tujuh hari tindakan mogok NEU menjejaskan sekolah di seluruh England dalam tempoh dua bulan lalu.

Ahli NEU kini akan mengundi cadangan kerajaan, dengan undian berlangsung sehingga 2 April.

Courtney dan Bousted berkata tawaran itu kurang daripada tawaran setara yang menamatkan mogok di Scotland dan Wales, tidak dibiayai dengan betul dan tidak akan menangani kekurangan kakitangan.

Kekosongan jawatan untuk guru meningkat hampir dua kali ganda sejak sebelum wabak, menurut badan pemikir Yayasan Penyelidikan Pendidikan Kebangsaan.

“Bukan sahaja tawaran untuk membayar sepenuhnya di luar langkah dengan seluruh UK, ia juga tidak dibiayai sepenuhnya,” kata Courtney dan Bousted.

Analisis NEU menunjukkan bahawa sehingga 58 peratus sekolah perlu memotong bidang pembelajaran lain untuk membayar kenaikan gaji tahun depan.

Jumlah sekali gus £1,000 adalah sedikit peningkatan pada tawaran gaji sebanyak 5 peratus kenaikan gaji untuk kebanyakan guru untuk tahun akademik ini, yang ditolak oleh kesatuan itu tahun lepas.

Tawaran tahun depan purata kenaikan gaji 4.5 peratus adalah peningkatan pada 3 peratus yang disyorkan DfE kepada badan semakan gaji kerajaan bulan lepas.

DfE juga berkata ia akan memperkenalkan langkah-langkah untuk menambah baik keadaan kerja bagi guru termasuk melonggarkan keperluan gaji berkaitan prestasi.

Kerajaan tidak segera bertindak balas untuk meminta komen.

Pelaporan tambahan oleh Delphine Strauss

resul.sgp

pengluaran sdy

totobagus sydney

keluaran togeĺ hongkong hari ini 2020

sgphariini