site

Keyakinan pengguna UK bertambah baik walaupun prospek kewangan peribadi merosot

Keyakinan pengguna UK bertambah baik pada Mac berikutan ramalan ekonomi yang lebih baik, tetapi pandangan orang ramai terhadap kewangan mereka sendiri bertambah buruk, menurut data yang diterbitkan pada hari Jumaat.

Kumpulan penyelidik GfK berkata indeks keyakinan penggunanya, ukuran yang diperhatikan dengan teliti tentang cara orang ramai melihat kewangan peribadi mereka dan prospek ekonomi yang lebih luas, telah meningkat bulan ini sebanyak dua mata kepada -36.

Bacaan itu adalah yang tertinggi sejak Mac 2022 dan sejajar dengan ramalan penganalisis, tetapi ia kekal jauh di bawah sifar, menunjukkan penurunan keseluruhan dalam keyakinan.

Responden kepada kaji selidik itu, yang berlangsung antara 1 dan 14 Mac, lebih optimistik tentang tahun hadapan, dengan sub-indeks mengukur tinjauan umum mereka mengenai keadaan ekonomi masa depan meningkat sebanyak 3 mata kepada -40.

Tetapi Joe Staton, pengarah strategi pelanggan di GfK, berkata peningkatan keseluruhan menutupi “kebimbangan berterusan di kalangan pengguna tentang keadaan kewangan peribadi mereka”.

Ramalan responden untuk kewangan peribadi mereka pada tahun depan jatuh tiga mata kepada -21, menunjukkan fakta bahawa “gaji tidak setanding dengan kenaikan harga dan krisis kos sara hidup kekal sebagai realiti yang nyata bagi kebanyakan”, kata Staton.

Secara keseluruhan, keyakinan pengguna pada Mac adalah lima mata lebih rendah berbanding bulan yang sama pada 2022, kerana bil tenaga yang melambung tinggi, kadar faedah yang lebih tinggi dan harga makanan menekan belanjawan isi rumah sepanjang tahun lalu.

Data GfK susulan pengesahan pada hari Rabu daripada Pejabat Perangkaan Kebangsaan bahawa inflasi harga pengguna meningkat kepada 10.4 peratus pada Februari, meningkat daripada 10.1 peratus pada Januari.

Peningkatan inflasi yang tidak dijangka telah menguatkan kebimbangan bahawa kenaikan harga semakin didorong oleh tekanan domestik dalam sektor perkhidmatan, yang cenderung lebih berterusan daripada kejutan luaran harga tenaga yang tinggi.

“Hanya mempunyai wang yang cukup untuk hidup dengan betul dan membayar bil kekal menjadi kebimbangan nombor satu bagi pengguna di seluruh UK,” kata Staton.

Namun begitu, GfK menyatakan bahawa pengguna pada bulan Mac melaporkan sedikit peningkatan dalam kesediaan mereka untuk membuat pembelian mahal, serta berkemungkinan mereka akan memasukkan wang ke dalam akaun simpanan.

Ashley Webb, ahli ekonomi UK di Capital Economics, sebuah syarikat penyelidikan, berkata bahawa “walaupun pendapatan isi rumah sebenar telah terhakis akibat inflasi yang tinggi, isi rumah nampaknya telah menyokong perbelanjaan sebenar mereka dengan menggunakan simpanan pandemik mereka”. Beliau menambah bahawa daya tahan dalam pasaran buruh juga telah meningkatkan semangat pengguna.

Tinjauan itu dibuat sehari selepas Bank of England menaikkan kadar faedah sebanyak 0.25 mata peratusan kepada 4.25 peratus, menandakan kenaikan ke-11 berturut-turut bank pusat itu sejak Disember 2021 sebagai tindak balas kepada inflasi yang tinggi.

Webb berkata walaupun kenaikan selanjutnya dalam kadar asas “berkemungkinan akan menjejaskan keyakinan pengguna, kami tidak menjangkakan kadar faedah meningkat lebih jauh dari sini.

“Sebaliknya, kami menjangkakan penurunan inflasi dan peningkatan dalam pendapatan isi rumah sebenar akan menyokong keyakinan pengguna tahun ini.”

toto bet sgp

totobet sydney

totobet sidney

tgl hk malm ini

toto bet singapura