site

Kita Perlu Bercakap Mengenai Inflasi — tanda amaran masih ada

Hiperinflasi di Berlin dapat dilihat pada tahun 1923 apabila bakul pakaian diperlukan untuk mengumpul paket gaji yang besar © Popperfoto/Getty Images

Sejarah ekonomi jarang diajar di universiti pada masa kini. Ini amat disayangkan, kerana ia adalah panduan yang lebih baik untuk membuat dasar daripada tesis yang memenangi Hadiah Nobel dalam teori ekonomi. Akibatnya, setiap dua generasi atau lebih kita ditakdirkan untuk mengulangi kesilapan dasar yang serius. Di Britain kerajaan Truss gagal mengkaji Barber Boom 1972-73 dan boleh dikatakan bank pusat dunia juga gagal belajar daripada kejutan harga minyak pada 1973 dan 1980.

Buku Stephen D King yang sangat mudah dibaca dan bermaklumat memberikan penawar yang dialu-alukan. Tajuknya tepat. Kita harus bercakap tentang inflasi, tidak kurang kerana kejadiannya yang sewenang-wenangnya. Ia menghukum berjimat cermat dan memberi ganjaran kepada pemborosan. Ia menyukarkan perancangan. Dan ia membolehkan kerajaan melalui tipu daya untuk mengenakan cukai sembunyi-sembunyi melalui pembekuan ambang cukai dan mengurangkan pemotongan gaji sebenar ke atas pekerjanya.

Pencapaian Raja melalui sejarah inflasi selama 2,000 tahun — daripada penghinaan Maharaja Diocletian terhadap syiling sehingga keputusan Rizab Persekutuan pada 2021 untuk membenarkan inflasi berjalan di atas 2 peratus “sasaran pusat” — adalah memberi pengajaran. Wang penting. Cetak terlalu banyak dan inflasi biasanya menyusul. Tetapi sayangnya kuantiti wang dan inflasi tidak begitu berkait sehingga menjadikan monetarisme – kawalan ketat bekalan – panduan dasar yang berkesan.

Keyakinan dalam mata wang juga penting. Hilang dan kepercayaan kepada institusi berkurangan. Anda hanya perlu melihat pengalaman Argentina dan Brazil. Tetapi sejarah institusi dalam ekonomi matang juga mengandungi pengajaran. Semasa abad ke-19, tanda air yang tinggi bagi standard emas, kuasa beli sterling meningkat sebanyak 48 peratus. Semasa abad ke-20, apabila kedua-dua standard emas dan sistem kadar pertukaran tetap Bretton Woods selepas 1945 runtuh, kuasa beli sterling jatuh sebanyak 98 peratus.

Apabila inflasi meningkat, kerajaan selalu menyalahkan faktor luaran. Dan kita seharusnya tidak ragu lagi bahawa masalah rantaian bekalan yang timbul daripada wabak, dan kenaikan harga tenaga yang dijana oleh perang di Ukraine, telah menjadi faktor utama dalam peningkatan inflasi baru-baru ini. Tetapi kemudahan inflasi berakar umbi juga mesti mencerminkan dasar monetari yang terlalu longgar beberapa tahun kebelakangan ini.

Dua kanak-kanak bermain menggunakan gumpalan wang tunai untuk blok bangunan

Kanak-kanak menggunakan segumpal wang sebagai blok bangunan semasa krisis inflasi Jerman 1923 pada tahun 1923 © Getty Images

Raja akur Kita Perlu Bercakap Mengenai Inflasi bahawa “cabaran besar mengenai inflasi adalah untuk menentukan yang mana daripada banyak kejadiannya adalah sementara – perang Korea, contohnya – dan yang mungkin berterusan”. Jawapannya, dia menulis, terletak pada empat ujian.

Pertama, adakah terdapat perubahan institusi yang mencadangkan peningkatan berat sebelah yang memihak kepada inflasi? King berhujah bahawa berat sebelah bank pusat terhadap deflasi sepanjang dekad yang lalu mungkin telah menimbulkan kecenderungan yang memihak kepada inflasi. Beliau menambah bahawa dengan memutarbelitkan pasaran bon, pelonggaran kuantitatif mengeluarkan penunjuk amaran awal utama yang tersedia untuk bank pusat untuk mengukur risiko inflasi: harga bergerak bebas dalam kertas kerajaan. Pelonggaran kuantitatif — penurunan kadar faedah pasaran melalui pembelian bon kerajaan secara besar-besaran — juga menjejaskan hubungan antara kementerian kewangan dan bank pusat, menyedut kedua-duanya ke dalam orbit yang menghakis dalam membuat keputusan fiskal.

Kedua, adakah terdapat tanda-tanda lebihan monetari yang menunjukkan peningkatan risiko inflasi? Di sini, King menunjukkan kadar pengembangan monetari AS semasa pandemik.

Ketiga, adakah risiko inflasi diperkecilkan atau dimaafkan? Ia mengambil masa 2.5 tahun untuk kadar tahunan inflasi UK meningkat daripada 0.3 peratus kepada 10 peratus: namun, sepanjang tempoh itu, Bank of England secara berterusan meramalkan bahawa inflasi akan kembali kepada sasaran 2 peratus dalam tempoh dua tahun.

Akhirnya, adakah keadaan bekalan berubah menjadi lebih teruk? Masalah rantaian bekalan wabak mungkin semakin surut, tetapi halangan perdagangan – selalunya salah laku sebagai daya tahan negara yang lebih besar – terus meningkat. Dan apa pun faedah Brexit dari segi “mengambil semula kawalan”, semua tandanya adalah ia telah merosakkan keupayaan ekonomi British untuk berkembang.

Boleh dikatakan, ujian King dipasang semula untuk memberikan satu jawapan: bahawa inflasi akan meningkat dan berterusan. Tapi tak bermakna dia salah. Memandangkan inflasi mula menurun sepanjang tahun ini, ia akan menggoda untuk berfikir bahawa ia akan kembali kepada sasaran yang tidak dapat dielakkan. Itu nampaknya pandangan bank pusat dan pasaran.

Tetapi tanda amaran masih ada. Ekonomi masih menghampiri guna tenaga penuh. Jawatan kosong kekal dinaikkan.

Kadar faedah sebenar kekal negatif. Pengetatan kuantitatif mungkin telah bermula. Tetapi bank pusat masih memiliki kuantiti bon kerajaan yang menarik yang menunjukkan keadaan monetari kekal longgar.

King bimbang bahawa misi bank pusat telah menjadi terlalu luas. Seperti yang dikatakannya, “kestabilan kewangan, guna tenaga penuh, kewangan hijau, dan, dalam kes Bank Pusat Eropah, pemeliharaan euro mungkin semuanya menjadi objektif yang wajar tetapi tidak ada jaminan bahawa semuanya boleh dipenuhi serentak.” Pertukaran yang terhasil memaksa bank pusat “membuat pilihan yang mereka tidak cekap dari segi politik untuk melaksanakan”. Krisis perbankan baru-baru ini pastinya menggariskan ketegangan yang sangat nyata antara dasar monetari dan tanggungjawab kawal selia.

Mungkin, bank pusat telah menghabiskan terlalu banyak masa dalam syarikat ahli politik: mereka tidak mahu dipersalahkan atas pengangguran yang lebih tinggi. Mereka mungkin bebas dari segi undang-undang. Tetapi mereka bukan lagi raja-raja ahli falsafah yang terpisah, kebal terhadap akibat sosial daripada tindakan mereka dalam usaha mengejar inflasi yang rendah yang tidak dapat dielakkan.

Dari satu segi, ini adalah wajar. Kami mahu bank pusat mengambil berat tentang masyarakat yang mereka berkhidmat. Tetapi ia adalah satu lagi tanda berat sebelah yang memihak kepada inflasi. Dan buku King tepat pada masanya harus menjadi bacaan penting untuk pembuat dasar ekonomi di mana-mana.

Kita Perlu Bercakap Mengenai Inflasi: 14 Pengajaran Mendesak dari 2,000 Tahun Terakhir oleh Stephen D King, Yale £20, 224 muka surat

Nick Macpherson ialah bekas setiausaha tetap di Perbendaharaan UK

Sertai kumpulan buku dalam talian kami di Facebook di Kafe Buku FT

totobet net sgp

pengeluaran angka sydney

pengeluaran sydney

keluar hongkong malam ini

totobetnet sgp