site

Kripto untuk ditambahkan pada borang cukai taksiran sendiri

Rakyat Britain akan didorong untuk mengisytiharkan sebarang keuntungan daripada aset kripto selepas kerajaan mengumumkan ia akan meminda borang cukai, sebelum langkah mengurangkan elaun bebas cukai keuntungan modal.

Perbendaharaan mengesahkan pada hari Rabu bahawa dari 2024-25, borang penyata cukai taksiran sendiri akan menampilkan bahagian kendiri untuk individu dan amanah yang telah melupuskan aset kripto. Pada masa ini, penjualan mata wang kripto dilaporkan bersama pelbagai aset dan pelepasan “lain”.

Cadangan itu diramalkan akan mengumpul kira-kira £30 juta untuk perbendaharaan antara 2025-28 disebabkan oleh “jangkaan peningkatan dalam liabiliti CGT yang diisytiharkan”, menurut Pejabat Tanggungjawab Belanjawan. Masa perubahan juga akan bertepatan dengan pengurangan besar dalam elaun keuntungan modal kepada £3,000 untuk individu dan £1,500 untuk kebanyakan pemegang amanah menjelang 2024-25.

“Perubahan akan menyukarkan pelabur untuk mengabaikan keperluan pelaporan dan membolehkan pegawai cukai merujuk silang butiran pelanggan dengan maklumat lain yang mereka terima,” kata Dion Seymour, pengarah teknikal aset kripto dan digital di perundingan cukai Andersen LLP, dan bekas HM Revenue & Peneraju dasar kastam pada aset kripto.

Langkah-langkah bertujuan untuk memudahkan borang cukai untuk menggalakkan pematuhan cukai, ketika para menteri meningkatkan usaha untuk mengubah UK menjadi hab crypto global melalui satu set pembaharuan yang dirancang.

Pada bulan Februari, Perbendaharaan mengumumkan rancangan untuk peraturan baharu yang mengawal pengeluaran, peminjaman dan perdagangan token kripto dalam usaha untuk meningkatkan ketelusan ke atas urus niaga dan langkah-langkah perlindungan pelanggan di tengah-tengah ketidaktentuan pasaran yang telah menyebabkan beberapa pemberi pinjaman dan bursa mengalami kesukaran.

Dalam kertas penyelidikan yang diterbitkan pada Julai lalu, HMRC mendapati bahawa sekitar 8 peratus daripada populasi dewasa UK memiliki aset crypto. Kurang daripada separuh daripada kumpulan ini telah menjual aset kripto, dengan kira-kira 8 peratus daripada mereka yang telah melupuskan aset digital memperoleh keuntungan yang melebihi elaun £12,300 CGT semasa.

Christopher Thorpe, pegawai teknikal di Institut Percukaian Bertauliah, sebuah badan profesional, sebelum ini berkata kerajaan harus “benar-benar” menaik taraf borang pemfailan dengan kotak berasingan untuk crypto, serta menyediakan panduan yang disemak semula mengenai penggunaan peraturan cukai ke atas aset digital .

Dianggarkan bahawa $8.16bn dalam keuntungan mata wang kripto telah direalisasikan di UK pada 2021, menurut kumpulan penyelidikan blockchain Chainanalysis. Ini adalah yang kedua selepas AS dan menandakan tahap keuntungan crypto yang direalisasikan oleh pelabur, yang tidak mungkin didedahkan sepenuhnya.

Satu pertiga daripada mereka yang memegang crypto melaporkan mempunyai pemahaman yang baik tentang keperluan keuntungan modal, menurut HMRC. Kira-kira 37 peratus orang berkata mereka tahu “sedikit”, manakala lebih daripada satu daripada lima “tidak biasa langsung”.

“Mengasingkan aset kripto pada halaman keuntungan modal borang penilaian kendiri dari 2024-25 nampaknya seperti satu langkah yang bijak dan yang diharapkan dapat membantu HMRC lebih memahami resit kripto. . . dan membantu mengelakkan kekeliruan pembayar cukai yang tidak perlu,” kata Mike Hodges, rakan kongsi di firma perakaunan Saffery Champness.

Lebih ramai orang yang menukar kripto untuk mata wang fiat kini berkemungkinan merealisasikan pulangan bercukai berikutan keputusan canselor pada November untuk mengurangkan elaun bebas cukai keuntungan modal daripada £12,300 kepada £6,000 pada tahun kewangan 2023-24, dan mengurangkan separuh lagi dari April 2024.

“Peraturan cukai untuk aset crypto masih mengelirukan dan terus ketinggalan inovasi dalam sektor ini,” kata Marcus Foster, ketua dasar crypto di kumpulan lobi Coadec. “HMRC mesti memastikan bahawa peraturan ini mencerminkan bagaimana teknologi sebenarnya berfungsi – yang pada masa ini tidak berlaku.”

togel result sgp

sidney totobet

totobet data sydney

angka hk keluar

totobetnet sgp