site

Kutipan sewa komersial UK merosot buat kali pertama dalam dua tahun

Kutipan sewa oleh tuan tanah komersil UK merosot pada suku pertama tahun ini buat kali pertama dalam tempoh dua tahun dalam tanda membimbangkan bagi pelabur yang memandang kepada sewa yang kukuh sebagai salah satu daripada beberapa titik terang dalam prospek sektor itu.

Tuan-tuan tanah mengutip 63 peratus daripada sewa yang perlu dibayar pada bulan Mac menjelang tarikh akhir suku tahun, menurut data daripada Remit Consulting. Angka itu menandakan penurunan pertama yang bermakna sejak tahun pertama wabak itu, dan datang selepas tiga suku apabila kutipan kekal stabil antara 67 dan 69 peratus.

Penurunan pada awal tahun mengancam pemulihan dalam pembayaran sewa dari kedalaman pandemik Covid-19 pada masa harta komersil menghadapi kejatuhan penilaian disebabkan oleh kenaikan kadar faedah dan berhati-hati daripada pemberi pinjaman utama berikutan kegawatan di AS dan Eropah bank.

“Saya telah berkecimpung dalam perniagaan ini selama 30 tahun, dan sehingga Covid andaian yang berkesan ialah 97 peratus daripada sewa telah dibayar pada suku tersebut. [due] tarikh,” kata Lawrence Hutchings, ketua eksekutif tuan tanah pusat beli-belah Capital & Regional, yang menambah bahawa kutipan sewa untuk portfolio syarikatnya kembali pada tahap pra-Covid.

Kebimbangan bagi pelabur ialah tanda awal kutipan sewa yang semakin lemah boleh menjadi permulaan kepada aliran menurun, menyebabkan mereka kurang wang tunai untuk menampung kos hutang yang semakin meningkat dan seterusnya menjejaskan nilai hartanah.

“Pembayaran sewa pada tarikh tamat tempoh telah kembali ke tahap pra-Covid sehingga kini, dan tahap kutipan telah meningkat secara beransur-ansur setiap suku tahun sejak Disember 2020. Pembalikan arah aliran itu membimbangkan,” kata Elijah Lewis, perunding penyelidikan di Remit Perundingan.

Kutipan sewa mencecah paras rendah sebanyak 38 peratus pada Jun 2020 apabila banyak perniagaan ditutup semasa penutupan, dan tidak pernah pulih sepenuhnya. Kadar kutipan pasca Covid tertinggi ialah 69 peratus pada Jun 2022, berbanding 75 peratus pada Mac 2019. Trend ini sebahagiannya didorong oleh penyewa yang mengambil masa lebih lama untuk membayar, dan melangkaui tarikh akhir suku tahunan.

Penurunan terbesar pembayaran pada bulan Mac datang daripada peruncit, yang telah menguruskan aliran tunai mereka dengan ketat semasa mereka menavigasi kos yang lebih tinggi untuk produk, pengangkutan, tenaga dan kakitangan. Kutipan di hartanah runcit jatuh daripada 71 peratus pada akhir Disember kepada 62 peratus pada Mac, menurut Remit, yang angkanya berdasarkan 125,000 pajakan pada 31,500 hartanah di seluruh UK.

“Ia tidak akan mengejutkan saya jika terdapat beberapa syarikat yang merasai tekanan pada aliran tunai mereka, dan ingin menguruskan pembayaran sewa mereka dengan lebih berhati-hati,” kata Hutchings.

Kutipan sewa berdaya tahan dalam sektor perindustrian, termasuk gudang pembuatan dan logistik, meningkat sedikit pada bulan Mac. Gudang kekal sebagai aset popular bagi pelabur yang mempertaruhkan populariti e-dagang. Kumpulan ekuiti swasta AS Blackstone awal bulan ini membayar £700 juta untuk membeli tuan tanah logistik yang tersenarai di UK.

Richard Hart, ketua pengurusan hartanah di Workman, berkata penurunan dalam kutipan sewa adalah “kawasan yang membimbangkan” terutamanya apabila bank bimbang tentang perniagaan dan pinjaman hartanah. “Hantu insolvensi, khususnya dalam pasaran runcit, pastinya tidak hilang,” katanya.

rosul sgp

minta pengeluaran sydney

sydney hari ini

angka keluar hongkong mlm ini

keluaran semua togel hari ini