site

Langkah seterusnya dalam perjalanan Brexit

Artikel ini ialah versi Britain kami di tapak selepas surat berita Brexit. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap minggu

Selamat tengah hari, ini Peter sekali lagi, kembali dari bulan yang cukup intensif di mesin taip, di mana saya telah memikirkan penyelesaian kepada teka-teki Brexit UK untuk buku yang akan keluar pada bulan September. Saya harap anda menikmati perspektif berbeza rakan sekerja semasa ketiadaan saya; ia sentiasa lebih baik untuk mendapatkannya dari tanah di Brussels, Edinburgh atau Belfast.

Sudah pasti lima minggu seismik di Brexitworld, apa juga dengan rangka kerja Windsor ditandatangani dan — sama pentingnya — perundangan yang melaksanakan aspek-aspek utama perjanjian yang diluluskan di Dewan Rakyat semalam tanpa menjejaskan kerajaan Rishi Sunak.

Masih belum dapat dilihat berapa peratus daripada 48 Tory yang berkecuali mewakili penentangan sebenar terhadap pragmatisme baru Sunak, tetapi undian itu mendedahkan fakta bahawa puak yang tidak berpuas hati dari kalangan pemurni Brexit (dan sesetengahnya yang tidak berpuas hati) tidak lagi boleh memanggil pukulan seperti yang pernah mereka lakukan. . ‘Ruang bintang’ ERG telah hilang kilauannya.

Itu adalah langkah besar, pada pandangan saya, untuk memulakan langkah seterusnya dalam perjalanan Brexit UK. Brexit jelas tidak ‘selesai’, ia adalah proses yang sentiasa berkembang, tetapi saya fikir ia kini mungkin untuk melihat ruang terbuka untuk perbualan baharu tentang maksud Brexit, tanpa klik Tory berdaulat kecil itu menutup perbincangan dengan mengecam segala-galanya sebagai “ pengkhianatan”.

Beberapa kawasan jelas masih terlarang dari segi politik. Pendekatan kerajaan UK terhadap masalah ‘bot kecil’ terus mempunyai menteri seperti Suella Braverman yang mengancam untuk membawa UK keluar dari Konvensyen Eropah mengenai Hak Asasi Manusia sebagai pilihan terakhir.

Ini, seperti yang dinyatakan sebelum ini, pada asasnya adalah perkara yang berprestasi — UK tidak boleh keluar daripada ECHR tanpa menjejaskan Perjanjian Good Friday dan bab keselamatan perjanjian perdagangan EU-UK — tetapi ia tidak menghantar mesej kepada rakan kongsi antarabangsa bahawa ‘normal Perkhidmatan UK kini disambung semula’.

Namun, negara anggota EU memahami tekanan politik awam mengenai isu imigresen, jadi terdapat sedikit garis lintang di sini. Dan Sunak telah pun mula membaiki pagar di Paris, Berlin dan Brussels.

Di negara sendiri, terdapat tanda-tanda ketenangan baru yang cuba dibawa oleh Sunak kepada kerajaan, termasuk memikirkan semula daftar pengaruh asing yang tidak masuk akal yang kini telah disemak semula.

Langkah jelas seterusnya adalah untuk menangani isu ‘Rang Undang-undang Kekal EU’. Ini kelihatan untuk ‘menyemak atau membatalkan’ semua undang-undang terbitan EU mengenai buku statut UK menjelang akhir tahun ini, yang sangat merosakkan iklim pelaburan UK.

Perundangan itu benar-benar tidak boleh diselaraskan dengan agenda pertumbuhan Sunak-Hunt tetapi masih menimbulkan sakit kepala politik bagi Brexiter di Sunak yang, jangan lupa, melakukannya. video itu melibatkan mesin pencincang semasa kempen pilihan raya Truss, berjanji untuk melakukan semuanya dalam 100 hari.

Terdapat satu titik persamaan yang jelas. Tiada siapa yang mempertikaikan bahawa UK boleh dan harus menyimpang dari EU di mana terdapat analisis kos-faedah positif yang dipersembahkan dengan teliti, jadi helahnya adalah untuk menerima “perbezaan” sebagai konsep, tetapi dengan cara yang terurus.

Kajian Sir Patrick Vallance ke dalam penggunaan teknologi pro-inovasi (diterima sepenuhnya pada Belanjawan) adalah peluang yang sedikit terlepas, saya bimbang, untuk menandakan peralihan dalam pendekatan ke arah praktikal dan jauh daripada pendekatan performatif kepada kehidupan selepas Brexit Britain.

Bagaimana semua ini berlaku dalam baki jawatan perdana menteri Sunak akan menjadi kunci kepada bentuk Brexit pada masa hadapan ketika kita menghampiri Pilihan Raya Umum tahun depan dan kajian semula lima tahun Perjanjian Perdagangan dan Kerjasama pada 2025.

Bagi Ireland Utara, yang telah lama menjadi kerosakan cagaran Brexit, masih perlu dilihat sama ada rangka kerja Windsor akhirnya akan memulihkan eksekutif perkongsian kuasa di Stormont, yang masih disekat oleh parti Democratic Unionist.

Pemimpin DUP Jeffrey Donaldson telah berkata DUP tidak akan kembali ke dalam kerajaan, tetapi harapannya ialah ini adalah langkah politik untuk menyokong sayap kanan parti menjelang pilihan raya tempatan Mei, dan selepas pengundian ditutup, DUP akan terpaksa berpindah.

Harapan kerajaan UK ialah kedudukan DUP akan menjadi semakin tidak dapat dipertahankan dan tidak logik.

DUP mungkin tidak menyukai rangka kerja Windsor kerana ia mengukuhkan peranan undang-undang EU di Ireland Utara untuk perdagangan barangan (walaupun dalam skop yang dikurangkan) tetapi itu tidak akan berubah, dan kekal di luar kuasa tidak akan mengubah yang tidak dapat dikurangkan. fakta.

Kesatuan Demokrat boleh mengejek ‘Stormont Brake’ mengenai undang-undang EU masa depan sebagai tidak mencukupi – “palsu” bukan “brek” kata Ahli Parlimen DUP Sammy Wilson – tetapi memandangkan alternatif itu, tanpa kehadiran Stormont duduk, hanya secara automatik menerima undang-undang itu, bagaimanakah cara menjauhi lebih baik?

Seperti yang diperhatikan oleh Doug Beattie, ketua parti Ulster Unionist, persoalan sokongan untuk rangka kerja itu bukanlah satu “perduaan”. Anda boleh berhujah ia cacat tetapi sama “tanpa undang-undang EU kerajaan yang diturunkan berfungsi secara automatik akan digunakan tanpa input tempatan.”

Tinjauan juga jelas menunjukkan bahawa penduduk Ireland Utara adalah lebih mengambil berat tentang isu roti dan mentega, seperti NHS dan krisis kos sara hidup daripada tentang kebaikan rangka kerja Windsor. Isu-isu itu merosot tanpa kerajaan yang duduk.

Pegawai juga jelas bahawa DUP, yang telah terbiasa dengan perhatian menteri Tory semasa tahun Mei-Johnson, akan mendapati diri mereka berada dalam dunia yang semakin sejuk di Westminster di mana rangka kerja Windsor dilihat sebagai ‘selesai’.

Ia akan dibuat dengan sangat jelas bahawa perjanjian itu mempunyai a mandat demokrasi yang besar (83 peratus pengundi Ireland Utara sama ada menyokong atau tidak menentang perjanjian itu) dan ia tidak akan diperbaiki. ‘Peraturan langsung’ dari London juga tidak akan diletakkan semula di atas meja.

Suasana di Whitehall tidak berubah dan suka atau tidak, isu Ireland Utara kini akan merosot ke bawah senarai keutamaan politik menteri kabinet.

Seperti yang dikatakan oleh orang dalam Whitehall kepada saya minggu ini: “Mereka [the DUP] perlu sedar bahawa kebanyakan Kabinet sangat tidak bersimpati kepada mereka dan percaya terus memboikot Stormont boleh mengasingkan jalan tengah dalam NI sehingga ia mula secara aktif merosakkan Kesatuan.”

Mesej kepada DUP sangat jelas. Tinggal di luar Stormont tidak akan mencapai apa-apa; satu-satunya cara untuk mencapai apa-apa adalah dengan kembali ke dalam kerajaan.

Brexit dalam angka

Mengenai subjek meredakan iblis Brexit dan menghadapi isu-isu secara berterusan, ia telah diperhatikan oleh kedua-dua Dewan Perniagaan British dan Antarabangsa bahawa Belanjawan minggu lepas membuat hampir sifar rujukan kepada perdagangan, walaupun semua aspirasi untuk ‘Global Britain’.

Sebabnya, mungkin, ditemui dalam Tinjauan Ekonomi dan Fiskal yang diterbitkan bersama Belanjawan oleh badan pemantau fiskal bebas, Pejabat Tanggungjawab Belanjawan.

OBR menjangkakan bahawa import UK akan jatuh sebanyak 4 peratus pada 2023, manakala eksport akan turun sebanyak 6.6 peratus, dan mereka akan terus menurun dengan jumlah yang lebih kecil pada 2024 — masing-masing 1.3 dan 0.3 peratus — dan tidak akan kembali kepada pertumbuhan sehingga 2025 dan seterusnya.

“Pertumbuhan import dan eksport yang lemah dalam jangka sederhana sebahagiannya mencerminkan kesan berterusan Brexit, yang kami jangka akan mengurangkan intensiti perdagangan keseluruhan ekonomi UK sebanyak 15 peratus dalam jangka panjang,” tambah OBR.

Prestasi perdagangan UK sememangnya buruk sejak Brexit, dengan OBR menyatakan bahawa volum dagangan UK kekal 3 peratus di bawah paras 2019 mereka pada suku ketiga 2022, suku terbaharu yang datanya tersedia, berbanding peningkatan purata merentas G7 lain. negara sebanyak 5.5 peratus.

Saya boleh faham mengapa canselor Jeremy Hunt mungkin tidak mahu memikirkan angka ini, tetapi seperti yang William Bain, ketua dasar perdagangan di Dewan Perniagaan British, berkata selepas Belanjawan, eksport “adalah pemacu besar pertumbuhan ekonomi” dan ia memberitahu bahawa Hunt tidak menyebut perdagangan selain beberapa penyederhanaan teknikal pada borang kastam (yang tidak akan menggerakkan dail secara asas untuk pengeksport).

Perniagaan mahukan bantuan. “Kerajaan UK mesti segera melihat untuk memperbaiki keadaan perdagangan kami dengan EU dan menggerakkan langit dan bumi untuk meningkatkan mengambil keutamaan dalam perjanjian perdagangan baharu dan sedia ada, yang kebanyakan perniagaan kecil masih tidak sedar,” Bain menggesa.

Chris Southworth, setiausaha agung Dewan Perniagaan Antarabangsa UK, turut berasa kecewa dan kecewa tentang betapa malunya kerajaan terhadap perdagangan dan keperluan untuk menangani halangan untuk meningkatkan prestasi perdagangan UK.

“Kami berada dalam lubang ekonomi, jadi anda perlu menarik setiap tuil dan dalam Belanjawan kami tidak menyebut tentang perdagangan,” katanya kepada saya. “Kita perlu melihat pada kewangan perdagangan, penciptaan perdagangan tanpa kertas di mana kita boleh menjadi peneraju dunia, dan pastinya menambah baik persekitaran sokongan perdagangan B2B.”

Terdapat kerja yang sedang dilakukan di sektor swasta — Institut Eksport menghasilkan kertas baharu minggu lepas mengenai faedah mendigitalkan perdagangan — tetapi anda perlu mendapatkan syarikat berdagang di tempat pertama, dan untuk itu UK ketinggalan pesaing seperti Jerman dan Jepun.

Saya akan kembali kepada perkara ini, tetapi saya masih ingat berpindah ke India pada tahun 2004 untuk bekerja sebagai Koresponden Asia Selatan pada masa ketika terdapat banyak perbincangan optimistik tentang perdagangan dan peluang. Sungguh mengagumkan betapa banyak keluhan yang digunakan pada masa itu masih berlaku hari ini.

Yang menunjuk kepada tema yang akan saya terokai lagi dalam edisi akan datang — jurang pelaksanaan UK. Maksudnya, mengenal pasti “peluang Brexit” adalah satu perkara; menyampaikan mereka agak lain.


Britain selepas Brexit disunting oleh Gordon Smith. Pelanggan premium boleh daftar di sini untuk menghantarnya terus ke peti masuk mereka setiap petang Khamis. Atau anda boleh mengambil langganan Premium di sini. Baca edisi terdahulu pada surat berita di sini.

Politik Dalaman — Ikuti perkara yang anda perlu ketahui dalam politik UK. Daftar di sini

Rahsia Perdagangan — Wajib dibaca tentang perubahan muka perdagangan antarabangsa dan globalisasi. Daftar di sini

www.togelbet.net singapore

keluaran sidney

togel sidny

bukaan hk hari ini

keluaran semua togel hari ini