site

Lawatan Biden peringatan tepat pada masanya tentang peranan AS dalam menamatkan Masalah

Penulis adalah ketua perunding kerajaan British di Ireland Utara dari 1997-2007

Dua puluh lima tahun yang lalu, Perjanjian Good Friday telah ditandatangani di Castle Buildings, sebuah pejabat kerajaan yang lusuh di ladang Stormont di Ireland Utara, yang menamatkan perang saudara selama 30 tahun. Lebih daripada 3,700 orang kehilangan nyawa mereka dalam Troubles. Ratusan yang masih hidup hari ini yang akan terbunuh jika bukan kerana perjanjian itu.

Terdapat beberapa perjanjian damai yang berjaya di seluruh dunia sepanjang hayat saya. Malah yang disimpulkan, seperti Perjanjian Oslo pada tahun 1993, sering tidak dilaksanakan, mengakibatkan keganasan yang lebih teruk. Terdapat banyak masalah di Ireland Utara yang Perjanjian Good Friday tidak dapat diselesaikan — krisis politik, keganasan sporadis, jenayah dan terutama sekali fahaman mazhab. Tetapi apa yang telah dilakukan ialah menamatkan perang dan menyediakan ruang untuk menyelesaikan masalah lain. Kami tidak akan kembali kepada Masalah.

Antara mereka yang peranannya tidak begitu kerap diraikan, sekurang-kurangnya tidak di bahagian Atlantik ini, adalah orang Amerika. Lawatan ulang tahun yang semakin hampir oleh Presiden Joe Biden ke Ireland, Utara dan Selatan, memberi peluang untuk mengiktiraf sumbangan mereka kepada keamanan.

Biden bukanlah presiden pertama yang mempunyai kepentingan di Ireland. Pada abad ke-19, calon presiden kerap berkempen mengenai persoalan Ireland, menyerang pemerintahan British dan kebuluran. Pada rundingan perjanjian Versailles, David Lloyd George diberi amaran untuk mengelak Woodrow Wilson yang memperjuangkan penentuan nasib sendiri, termasuk untuk Ireland.

Penglibatan Amerika tidak selalunya membantu sepenuhnya. Sokongan untuk Noraid, cabang pengumpulan dana IRA di Amerika, pada kemuncak Troubles dan penyediaan senjata kepada IRA, secara positif merosakkan. Seperti kecenderungan mahkamah AS untuk menyediakan tempat selamat untuk pembunuh IRA dalam pelarian.

Pengenalan saya ke Ireland Utara melibatkan berkhidmat di Kedutaan British di Washington pada awal tahun sembilan puluhan. Tugas saya termasuk membuat kes British dengan Kongres dan membawa ahli politik Unionist ke Capitol Hill untuk cuba memastikan kes mereka didengar.

Semua itu berubah di bawah pengaruh John Hume, Nasionalis Ireland kemudiannya menganugerahkan Hadiah Keamanan Nobel bersama, yang memujuk Senator Ted Kennedy dan ahli “Empat Penunggang Kuda” ahli politik kanan Demokratik Ireland-Amerika, termasuk Speaker Tip O’ Neill, gabenor New York, Hugh Carey, dan Senator Daniel Patrick Moynihan, untuk mengambil IRA dan tidak menggalakkan orang ramai daripada menderma.

Kadangkala penglibatan AS tidak kelihatan positif pada masa itu, tetapi ternyata penting. Di kedutaan, saya terpaksa melobi pentadbiran Clinton supaya tidak memberi Gerry Adams visa untuk melawat AS walaupun semasa kempen bersenjata IRA diteruskan. Saya fikir kita telah membuat semua orang menyamakan kedudukan, dari jabatan negeri kepada FBI, CIA dan jabatan keadilan, hanya untuk Kennedy memujuk Clinton untuk memberikan visa pada Januari 1994. Sir John Major, perdana menteri ketika itu, berang dan enggan mengambil Clinton panggilan selama tiga hari. Jika difikirkan semula presiden adalah betul; visa itu membenarkan Adams untuk meyakinkan orang-orang keras di Majlis Tentera IRA bahawa mungkin ada kemajuan politik.

Akhirnya, mereka di AS yang menyokong IRA yang paling berpengaruh dalam memujuk mereka untuk mengambil jalan ini. Orang seperti Peter King, Ahli Kongres New York dari Republikan, telah menjadi kutukan dalam hidup kami. Tetapi selepas 9/11 mereka datang untuk melihat sisi gelap keganasan dan mendorong Adams dan Martin McGuinness untuk melaksanakan perjanjian yang ditandatangani tiga tahun sebelumnya dan menyerahkan senjata mereka.

Presiden Clinton berhak mendapat pujian khusus untuk masa yang ditumpukannya untuk membantu mewujudkan Perjanjian Good Friday. Beliau mencalonkan Senator George Mitchell pertama sebagai utusan ekonomi ke Ireland Utara dan kemudian sebagai pengerusi bebas rundingan damai. Semasa rundingan terakhir, Clinton kelihatan berjaga sepanjang malam di Washington, menunaikan cipnya dengan Adams untuk menggembalakannya ke arah menerima perjanjian itu; dia juga menelefon David Trimble, pemimpin Kesatuan Ulster, pada tengah malam untuk mendesak sokongannya. Saya masih ingat pergi ke suite pejabat Unionist di tingkat bawah Bangunan Istana untuk memberitahu Trimble bahawa panggilan itu akan datang, hanya untuk melihat dia bangun — pada pandangannya protokol yang betul untuk bercakap dengan presiden.

Beberapa dekad kemudian apabila Perjanjian Good Friday diancam akibat Brexit dan vandalisme politik kasual Boris Johnson dalam membuka semula isu identiti, Biden bertimbang rasa dengan UK, menggesa kerajaan Johnson untuk merundingkan resolusi dengan EU. Rumah Putih tidak membuat percikan awam, tetapi secara senyap menggesa kesederhanaan. Sebaik sahaja Johnson pergi, itu membuahkan hasil dengan kesimpulan Rishi Sunak tentang rangka kerja Windsor, yang telah menyelesaikan isu status pasca-Brexit Ireland Utara sekali dan untuk semua, menghapuskan kesukaran praktikal yang dicipta oleh sempadan perdagangan yang berkesan di Laut Ireland.

Semasa dia bersiap untuk melawat, Biden betul untuk mengatakan bahawa daripada hanya meraikan masa lalu kita harus melihat ke masa depan. Dan 25 tahun kemudian ada sebab yang baik untuk optimis. Perjanjian itu telah berjaya. Sebagai sebahagian daripada EU dan UK, Ireland Utara berada dalam kedudukan yang unik untuk mendapat manfaat daripada pelaburan baharu. Dan jika Unionist memutuskan, seperti yang saya harapkan, untuk menyertai semula kerajaan yang diturunkan di Belfast dan menyediakan kestabilan politik, syarikat AS dan EU akan masuk. Jika mereka melakukannya, maka kerja Perjanjian Good Friday akhirnya akan selesai.

keluaran result sgp

pengeluaran sidny

totobetsdy

indo hk

totobet singapur