site

Lawatan ke tarikan pelancong utama UK berjuang untuk pulih selepas wabak

Bilangan pelawat di tarikan paling popular di UK, termasuk Muzium British dan Tate Modern, telah gagal pulih sejak bermulanya wabak itu, kerana krisis kos sara hidup dan kekurangan pengembara China menghalang permintaan.

Terdapat 123.4 juta lawatan direkodkan merentasi 349 tapak pelancongan paling terkenal di Britain tahun lepas, peningkatan pada 2021 tetapi masih jauh di bawah 161.2 juta lawatan di seluruh tapak pada 2019, menurut Persatuan Tarikan Pelawat Terkemuka, sebuah badan industri, pada hari Jumaat .

Bernard Donoghue, ketua eksekutif ALVA, berkata mercu tanda London telah pulih terutamanya dengan perlahan kerana ia “sangat bergantung kepada pelawat asing” dan akibatnya “menderita akibat pelancongan yang setara dengan Covid yang lama”.

Pada 2022, 46.6 juta lawatan dicatatkan ke tarikan terbesar di ibu negara, turun 33 peratus daripada paras yang dicatatkan sebelum wabak itu melanda.

Lawatan ke Muzium British, yang sebelum ini disenaraikan sebagai tarikan paling popular di UK, adalah 35 peratus lebih rendah, manakala lawatan ke Galeri Nasional dan Muzium Victoria dan Albert turun lebih 40 peratus berbanding 2019.

Windsor Great Park disenaraikan sebagai tarikan pelawat paling popular dengan 5.6 juta lawatan pada tahun 2022, dirangsang oleh orang ramai yang berkumpul untuk menyaksikan van jenazah negara membawa Ratu Elizabeth II ke tempat berehat terakhirnya di Gereja Memorial King George VI pada September.

Donoghue berkata dengan berakhirnya dasar Zero-Covid Beijing pada Disember lalu, menandakan kelonggaran sekatan perjalanan China, prospek untuk pelawat antarabangsa bertambah baik “minggu demi minggu”.

“Pelawat China bukan sahaja penting dari segi jumlah semata-mata, tetapi mereka juga cenderung untuk berbelanja lebih,” kata Donoghue.

Menurut lembaga pelancong VisitBritain, perbelanjaan tahunan daripada pelawat antarabangsa ke UK dijangka mencecah hampir £29.5bn tahun ini, mengatasi rekod sebelumnya £28.4bn yang ditetapkan pada 2019, tetapi jumlah pengunjung tidak akan pulih sepenuhnya sehingga 2025.

Donoghue menambah bahawa krisis kos sara hidup bermakna rakyat Britain membuat “keputusan taktikal” mengenai perbelanjaan masa lapang, yang semakin berkurangan di banyak tapak.

Lawatan ke tarikan percuma pulih kepada 14 peratus di bawah paras 2019, dan melantun semula lebih cepat daripada tapak berbayar, yang jumlahnya turun 28 peratus.

Dan Wolfe, pengarah komersial Istana Diraja Bersejarah, sebuah badan amal yang mengendalikan enam istana UK, termasuk Menara London, berkata pemulihan dalam bilangan pelancong telah “dipimpin oleh orang Amerika yang kembali secara beramai-ramai”.

Di samping permintaan yang lembap daripada pelawat dari China dan Asia Tenggara, Wolfe berkata Menara London telah menyaksikan penurunan pengunjung dari negara Eropah.

“Tanda soalnya ialah sama ada Covid telah menyembunyikan kesan Brexit pada tahap tertentu,” kata Wolfe, menunjukkan betapa lebih banyak halangan birokrasi untuk lawatan sekolah yang melawat Britain telah menjejaskan permintaan.

Tim Reeve, timbalan pengarah V&A, berkata, walaupun muzium itu mendapat manfaat daripada jumlah pelawat domestik yang mencatat rekod tinggi, penurunan pelawat antarabangsa telah menahan permintaan.

“Kami menyedari bahawa mungkin sedikit masa sebelum pelancongan antarabangsa mencapai tahap pra-pandemi,” kata Reeve.

result sg

minta pengeluaran sdy

hasil togeĺ sdy hari ini 2023

totobet hongkong hari ini

pengeluaran.sgp