site

Lawatan ‘kepulangan’ Biden ke Ireland terperangkap dalam politik pasca-Brexit

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Europe Express kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja dan pagi Sabtu

Selamat Pagi. Sekutu Emmanuel Macron telah mempertahankan pandangannya tentang Taiwan, kuasa besar dan pengikut, walaupun presiden Perancis itu secara taktikal mengelak daripada mengulas lanjut petang semalam.

Hari ini, wartawan Ireland kami mempratonton kepulangan Presiden AS Joe Biden ke pulau bermasalah politik itu, dan Laura mendedahkan data menggalakkan yang menunjukkan kepimpinan global Eropah dalam tenaga boleh diperbaharui.

Joe pulang

Tiga warna Ireland mewakili hijau nasionalis Ireland dan oren kesatuan pro-UK, bersatu dengan putih — melambangkan keamanan.

Semasa perjalanannya ke Ireland Utara dan Republik, Biden akan menghadapi tindakan pengimbangan yang sama, menulis Jude Webber.

Konteks: 25 tahun selepas Perjanjian Good Friday membawa keamanan ke pulau itu, eksekutif perkongsian kuasa Ireland Utara lumpuh kerana bantahan oleh kumpulan kesatuan terbesarnya terhadap rangka kerja Windsor yang mengawal peraturan perdagangan pasca Brexit di rantau itu.

Biden tiba di Belfast lewat malam tadi untuk lawatan 18 jam terhad kepada hanya satu penglibatan awam hari ini: perasmian kampus baharu Universiti Ulster bernilai £350 juta.

Kemudian, beliau akan mengadakan perbincangan dengan perdana menteri UK Rishi Sunak dan pemimpin politik dan perniagaan untuk menyanyikan pujian Perjanjian Good Friday.

Beliau juga akan membincangkan prospek pelaburan rantau ini. AS ialah pelabur terbesar Ireland Utara, menyumbang hampir separuh daripada semua projek dalam dekad yang lalu dan 13,000 pekerjaan, dan “berpotensi untuk melakukan lebih banyak lagi”, kata Mark O’Connell, ketua perundingan perdagangan OCO Global.

Tetapi dengan politik tempatan ditangguhkan selama hampir setahun oleh keengganan parti Kesatuan Demokratik untuk menerima peraturan perdagangan pasca-Brexit, itu sahaja.

“Pastikan perjanjian Ireland dan perjanjian Windsor kekal,” kata Biden semalam mengenai matlamatnya. “Jaga keamanan dan itulah perkara utama.”

Mungkin ada sedikit yang Biden – seorang warga Ireland-Amerika yang bangga – boleh katakan untuk membawa ahli kesatuan sebalik perjanjian perdagangan yang memberikan salah satu kawasan termiskin di UK akses unik ke pasaran EU dan UK.

DUP adalah seorang yang enggan memeluk Perjanjian Good Friday dan sesetengah ahli kesatuan mungkin mengingati Biden sebagai lelaki yang bergurau pada acara Hari St Patrick pada tahun 2015 bahawa “sesiapa yang memakai oren tidak dialu-alukan di sini” dan pada tahun 2020 memukul seorang wartawan BBC, sambil menyindir , “Saya orang Ireland.”

Selepas perjalanannya di Belfast, Biden akan tinggal di Ireland sehingga hari Jumaat atas perkara yang dibilkan oleh Dublin sebagai “pulang”.

Sebahagian daripada lawatan sentimental oleh seorang lelaki berusia 80 tahun ke tanah moyang moyangnya, dan sebahagian lagi untuk undian Ireland-Amerika pada pilihan raya AS 2024, mengharapkan presiden yang berseri-seri dan beberapa pemandangan yang indah.

Tetapi tiada keajaiban Paskah Biden berucap pada perhimpunan Stormont yang dibangkitkan. “Itulah pukulan yang tersebar di seluruh dunia,” kata Bertie Ahern, taoiseach era Good Friday Ireland. “Tapi awak tahu, apa yang akan jadi akan jadi.”

Carta du jour: Baki pembayaran

Bahagian renminbi yang digunakan dalam kewangan perdagangan telah melonjak sejak permulaan perang Ukraine, menyaingi euro. Menurut penganalisis, ini disebabkan peningkatan perdagangan antara China dan Rusia, kerana Beijing membeli lebih banyak minyak dari Moscow.

Pandangan cerah

Selepas krisis tenaga, beberapa berita positif: Eropah mengatasi seluruh dunia dalam meningkatkan tenaga boleh diperbaharui, menurut laporan baharu. Tetapi ini bukan lagi kematian bahan api fosil, menulis Laura Dubois.

Konteks: Berikutan pencerobohan besar-besaran Rusia ke atas Ukraine dan Moscow memotong bekalan gas secara mendadak ke Eropah, EU telah berjanji untuk mempercepatkan peralihan hijau. Negara anggota dan parlimen EU baru-baru ini bersetuju mengenai sasaran tenaga boleh diperbaharui yang lebih tinggi sebanyak 42.5 peratus menjelang 2030.

Badan pemikir Ember mendapati 22 peratus tenaga elektrik yang dihasilkan di EU tahun lepas datang daripada tenaga angin dan suria, berbanding 15 peratus pada 2015. Di seluruh dunia, bahagian purata tenaga elektrik yang dihasilkan daripada angin dan matahari ialah 12.1 peratus pada 2022 — yang masih merupakan rekod.

“Dalam dekad yang menentukan untuk iklim ini, ia adalah permulaan penghujung zaman fosil,” kata Małgorzata Wiatros-Motyka, pengarang utama laporan itu.

Berbanding dengan 2021, kapasiti kuasa angin EU meningkat hampir 9 peratus dan solar sebanyak 24 peratus, penganalisis di Ember mendapati.

Tetapi di tengah-tengah kejatuhan perang Ukraine, penggunaan arang batu juga meningkat, sebanyak 6.4 peratus. Dan di sebalik pemotongan bekalan gas Rusia, penggunaan gas dalam penjanaan elektrik secara mengejutkan juga meningkat, hampir 1 peratus.

Hakikatnya ialah EU adalah pemancar pelepasan karbon keempat tertinggi dalam sektor tenaga, selepas China, AS dan India.

Pelepasan tersebut meningkat lebih daripada purata global tahun lepas, juga disebabkan oleh penyelenggaraan loji kuasa nuklear di Perancis dan kejatuhan kapasiti kuasa hidro – kedua-duanya digantikan oleh bahan api fosil.

Jika EU mahu mencapai sasaran iklimnya, terdapat lebih banyak kerja yang perlu dilakukan.

Apa yang perlu ditonton hari ini

  1. Joe Biden melawat Ireland Utara, sebelum pergi ke Dublin.

  2. Pesuruhjaya ekonomi EU Paolo Gentiloni menghadiri mesyuarat musim bunga IMF di Washington.

Sekarang baca ini

Britain selepas Brexit — Ikuti perkembangan terkini semasa ekonomi UK menyesuaikan diri dengan kehidupan di luar EU. Daftar di sini

Rahsia Perdagangan — Wajib dibaca tentang perubahan muka perdagangan antarabangsa dan globalisasi. Daftar di sini

Adakah anda menikmati Europe Express? Daftar di sini untuk menghantarnya terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja pada pukul 7 pagi CET dan pada hari Sabtu pada tengah hari CET. Beritahu kami pendapat anda, kami suka mendengar daripada anda: europe.express@ft.com. Ikuti perkembangan terkini cerita Eropah @FT Eropah

toto bet singapura

sydney hari ini

totobet syd

angka hasil hk

totobet.net sgp