site

Lebih ramai warga London tinggal di perumahan berkualiti rendah berbanding kawasan UK yang lain

Sebilangan besar penduduk London tinggal di perumahan berkualiti rendah berbanding di mana-mana wilayah lain di UK, menurut laporan oleh Yayasan Resolusi.

Badan pemikir itu mendapati bahawa 16 peratus penduduk di ibu negara berada di tempat penginapan yang tidak berkualiti, yang ditakrifkan sebagai rumah yang “tidak dalam keadaan baik pulih, di mana pemanasan, elektrik atau paip tidak berfungsi dengan baik, dan di mana lembap ada”.

Ini adalah tahap tertinggi di mana-mana rantau dan menggandakan perkadaran di banyak bahagian lain di UK, termasuk Scotland, Ireland Utara, dan barat daya dan timur laut England. Kajian itu mendapati bahawa secara nasional kira-kira 6.5 juta orang, kira-kira 10 peratus daripada penduduk, tinggal di perumahan yang tidak berkualiti.

“Kos yang tinggi dan kualiti perumahan yang buruk boleh menyusahkan orang ramai, dan boleh merosakkan kewangan peribadi mereka dan kesihatan mereka yang lebih luas,” kata Lalitha Try, pengarang laporan itu. Berjuta-juta orang “terpaksa berhadapan dengan pemanasan, paip dan elektrik yang lembap dan tidak berfungsi”, tambahnya.

Laporan itu, yang ditulis dengan kerjasama Yayasan Kesihatan dan menggunakan data daripada tinjauan YouGov baru-baru ini terhadap 10,122 orang dewasa, berkata kepekatan tinggi perumahan berkualiti rendah di London sebahagiannya mencerminkan kepekatan tinggi beberapa kumpulan yang paling terjejas, seperti golongan muda dan etnik minoriti, di ibu negara.

Di peringkat nasional, satu daripada enam orang berumur 18 hingga 34 tahun didapati tinggal di perumahan yang tidak berkualiti, tiga kali ganda tahap mereka yang berumur 45 tahun ke atas, menurut laporan itu. Orang dari latar belakang Pakistan atau Bangladesh paling teruk terjejas, dengan 36 peratus melaporkan mereka tinggal di perumahan berkualiti rendah, diikuti oleh keluarga kulit hitam pada 25 peratus.

London setakat ini merupakan wilayah terkaya di UK, menurut data rasmi, tetapi juga merupakan kawasan dengan perumahan paling mahal dan ketidaksamaan pendapatan terbesar. Harga purata rumah di ibu negara ialah £534,000 pada bulan Januari, lebih daripada dua kali ganda di kebanyakan wilayah lain, dengan kemampuan yang paling tinggi.

Penyelidikan yang dijalankan antara November dan Mac mendapati mereka yang berada di perumahan yang tidak berkualiti dua kali lebih mungkin mengalami kesihatan yang tidak baik berbanding mereka yang tinggal dalam keadaan yang lebih baik. Walaupun sebahagian daripada jurang itu boleh dijelaskan oleh ciri-ciri sosio-ekonomi, seperti umur, jantina, jenis keluarga, atau tempoh perumahan, laporan itu mendapati jurang kesihatan yang besar masih kekal apabila mereka dilucutkan.

Laporan itu juga mendapati bahawa 15 peratus daripada penyewa sosial telah ketinggalan dalam kos perumahan mereka sejak tiga bulan lalu, berbanding hanya 4 peratus daripada pemilik rumah yang mempunyai gadai janji. Tetapi ia memberi amaran bahawa “gambar boleh berubah” kerana peminjam terpaksa membiayai semula pada kadar yang lebih tinggi.

result agp

totobet sdy

toto bet sdy

data pengeluaran hk malam ini

pasaran hari togel