site

LetterOne mencabar penjualan keselamatan negara UK bagi pembekal jalur lebar

LetterOne, kumpulan pelaburan yang disokong oleh oligarki Rusia yang berada di bawah sekatan, telah melancarkan cabaran undang-undang untuk membatalkan keputusan yang diambil oleh kerajaan UK atas alasan keselamatan negara untuk memaksa penjualan perniagaan jalur lebarnya Upp.

Tuntutan untuk semakan kehakiman akan menjadi ujian untuk Akta Keselamatan dan Pelaburan Negara UK, yang setakat ini hanya digunakan lima kali untuk menyekat pemerolehan perniagaan sejak ia berkuat kuasa pada awal tahun lepas. Empat daripada mereka melibatkan syarikat China.

Pada bulan Disember, Grant Shapps — menteri tenaga UK yang ketika itu setiausaha perniagaan — menggunakan akta itu untuk mengarahkan LetterOne melupuskan keseluruhan pegangan sahamnya dalam Upp, dengan menyebut “risiko kepada keselamatan negara” memandangkan “pemilik benefisial muktamad Pelaburan Teras LetterOne dan Upp’s mengembangkan rangkaian jalur lebar gentian penuh”.

LetterOne sebahagiannya dimiliki oleh oligarki Rusia yang dibenarkan Mikhail Fridman dan Petr Aven, walaupun pegangan saham mereka menyumbang kurang daripada separuh daripada kumpulan itu. Ia telah memutuskan hubungan dengan ahli perniagaan untuk kekal di luar rejim sekatan.

Pemilik Rusia telah diputuskan daripada membuat keputusan dan operasi, dengan saham dibekukan dengan berkesan dan dividen dihentikan. Kakitangan dengan pautan peribadi ke Rusia pergi.

LetterOne memperoleh Upp pada 2021 sebagai sebahagian daripada rancangan £1 bilion yang dijanjikan untuk membina rangkaian jalur lebar British serantau untuk bersaing dengan BT yang bertujuan untuk menampung 1 juta premis di timur England menjelang 2025.

Keputusan UK pada Disember menandakan kali pertama Akta Keselamatan dan Pelaburan Negara telah digunakan untuk menyekat perjanjian dengan pautan kepada oligarki Rusia yang disekat.

LetterOne, yang tidak dibenarkan dan memiliki perniagaan UK lain seperti peruncit Holland & Barrett, telah memfailkan tuntutan memohon semakan kehakiman terhadap perintah akhir yang dikeluarkan oleh kerajaan, dengan alasan bahawa pemilikannya terhadap Upp tidak menimbulkan risiko keselamatan negara.

LetterOne mengesahkan tindakan undang-undang.

“L1 tidak dibenarkan dan telah mengambil tindakan pantas dan tegas untuk melaksanakan langkah kukuh untuk menjauhkan diri daripada pemegang sahamnya yang dibenarkan,” kata syarikat itu. “Mereka tidak mempunyai peranan dalam L1, tiada akses kepada premis, infrastruktur, orang ramai dan dana atau faedah dalam apa jua keadaan.”

Ia menambah bahawa Upp diawasi oleh Ofcom dan “sudah mempunyai proses yang dilaksanakan yang menghapuskan sebarang ancaman yang dirasakan terhadap keselamatan negara”.

Ini termasuk pasukan kepimpinan UK, hanya kakitangan British, AS dan EU dalam lembaga pengarah, dan protokol keselamatan mengenai akses kepada maklumat, data dan tapak infrastruktur teknologi kritikal, kata LetterOne.

Kerajaan UK berkata: “Setiausaha tenaga membuat perintah terakhir pada bulan Disember di bawah Akta Keselamatan dan Pelaburan Negara, yang memerlukan LetterOne untuk melepaskan Upp.”

Akta itu dibawa masuk pada awal 2022 untuk merombak peraturan yang mengawal pengambilalihan syarikat UK, yang termasuk keupayaan untuk secara retrospektif mengarahkan penjualan aset yang dianggap berisiko kepada keselamatan negara.

Minggu ini, menteri Pejabat Kabinet Oliver Dowden memberitahu Financial Times bahawa dia akan membawa ketelusan yang lebih besar mengenai proses membuat keputusan undang-undang, yang telah dikritik oleh pembuat perjanjian kerana menjadi proses “kotak hitam” yang menyebabkan mereka tidak pasti sama ada tertentu. tawaran mungkin berisiko.

keluaran toto singapore hari ini

pengeluar sidney

keluaran sydney hari ini

tgl hkg klr hari ini

sgp138