site

London kehilangan petunjuk sebagai pusat kewangan terkemuka dunia

London telah kehilangan penerajunya sebagai pusat kewangan global terkemuka dunia, menurut penyelidikan oleh City of London yang akan menambah kebimbangan terhadap daya saing Square Mile.

London dan New York telah terikat di tempat teratas, menurut data penanda aras oleh badan pentadbir City, tetapi ini menandakan tahun pertama ibu negara UK itu tidak menjadi peneraju yang jelas kerana pusat kewangan lain telah berkembang dengan lebih pantas.

Eksekutif perkhidmatan kewangan telah memberi amaran bahawa UK berisiko kehilangan tempatnya sebagai pusat kewangan teratas selepas Brexit, yang memaksa beberapa syarikat memindahkan operasi ke EU.

Terdapat juga kebimbangan bahawa AS adalah tempat yang lebih menarik untuk menyenaraikan dan mengembangkan perniagaan, memandangkan prospek penilaian yang lebih tinggi dan budaya perniagaan yang kurang ketat.

Syarikat-syarikat seperti Arm yang berpangkalan di Cambridge dan CRH, kumpulan bahan binaan terbesar di dunia, telah berkata dalam beberapa bulan kebelakangan ini bahawa mereka akan mencari penyenaraian di New York.

Sebagai tindak balas, menteri Britain telah menggariskan pelbagai pembaharuan perkhidmatan yang berpotensi termasuk kepada pasaran penyenaraian UK, serta percubaan untuk menyahkawal selia sektor utama seperti perbankan dan insurans untuk memacu perniagaan baharu.

Chris Hayward, pengerusi dasar di City of London Corporation, berkata bahawa “kelebihan daya saing London berisiko”, sambil menambah: “Pelan jangka panjang untuk merangsang pertumbuhan dalam sektor perkhidmatan kewangan dan profesional diperlukan.”

Perbadanan City of London telah mula mengusahakan cadangannya sendiri untuk memastikan sektor perkhidmatan kewangan dan profesional UK kekal berdaya saing di peringkat antarabangsa sepanjang dekad yang akan datang.

Inisiatif yang disokong oleh Lloyd’s, Schroders, JPMorgan, EY dan Barclays sedang merangka cadangan untuk diterbitkan pada musim luruh.

The City of London Corporation — yang mentadbir kawasan sekitar daerah kewangan London — telah menerbitkan penilaian daya saing pusat kewangan utama selama tiga tahun.

The City pada hari Khamis berkata bahawa London menerima skor daya saing keseluruhan sebanyak 60, meningkat daripada 59 tahun lepas, tetapi New York meningkatkan skornya sebanyak 2 mata untuk menyamai London. Singapura menduduki tempat ketiga dengan 51, Frankfurt 46, Paris 43 dan Tokyo 35.

Tinjauan mendapati London terus menunjukkan prestasi yang baik merentasi faktor seperti inovasi, jangkauan aktiviti kewangan, daya tahan dan infrastruktur perniagaan, bakat dan kemahiran serta peraturan.

Tetapi skor New York meningkat melalui pertumbuhan tinggi dalam pelaburan teknologi, membuat perjanjian dan peningkatan tahap pengeluaran kewangan mampan.

Laporan itu mendapati bahawa sektor perkhidmatan kewangan dan profesional UK menjana lebihan perdagangan £64 bilion pada 2022 — yang terbesar daripada mana-mana negara. Tetapi ia juga mengatakan bahawa lebih sedikit syarikat antarabangsa memilih untuk menyenaraikan di London, walaupun terdapat perubahan pada peraturan penyenaraian.

City mahu menteri menggalakkan dana sumbangan yang ditetapkan untuk melabur dalam industri pertumbuhan tinggi, yang kemudiannya akan membawa mereka untuk kekal dan berskala di UK, serta meningkatkan tumpuan pada bidang seperti terbitan bon hijau yang masih ketinggalan AS, Perancis dan Jerman.

sgp hari ini

totobet sdy

togel hari ini

keluar angka hongkong

totobet singapura hari ini