site

Masa adalah wang dan ia dibazirkan di utara

Oleh kerana saya seorang nerd dasar serantau, bahagian ucapan Belanjawan Mac Jeremy Hunt yang menarik perhatian saya bukanlah mengenai perubahan peraturan pencen, tetapi janji “12 Canary Wharfs yang berpotensi” di luar London, melalui penciptaan zon pelaburan baharu.

Analogi canselor secara tidak sengaja menyerlahkan kegagalan dasar kronik yang menahan bandar-bandar UK di luar ibu negara: pengangkutan.

Benih-benih kejayaan pembangunan dermaga London mungkin berasal dari “zon perusahaan bandar” cukai rendah Michael Heseltine. Tetapi ia juga mendapat manfaat daripada sambungan talian Jubli yang sangat mahal, yang disiapkan pada akhir 1990-an. Bil untuk projek Tube adalah lebih daripada £3bn.

Leeds, yang telah diperuntukkan untuk salah satu Canary Wharfs baharu ini, kekal sebagai bandar terbesar di Eropah yang tidak mempunyai sistem transit massa. Apabila Boris Johnson, perdana menteri ketika itu, melancarkan rancangan rel bersepadunya pada November 2021, beliau berjanji kepada bandar raya itu bahawa menteri akhirnya akan membuat rancangan untuk rangkaian, sebagai pertukaran untuk mengeluarkan Leeds daripada kereta api berkelajuan tinggi yang tertunda dan tertunda.

Tetapi sementara rancangan sedang diusahakan, mekanisme pendanaan yang digunakan untuk menyampaikan hadiah yang setara dengan Leeds bagi garis Jubilee masih sukar difahami.

Isu sedemikian menyokong laporan minggu lalu mengenai pembiayaan tempatan oleh Northern Powerhouse Partnership, yang mencadangkan hipotesis insurans nasional gaya Perancis: mengekalkan 1p di peringkat tempatan dan meletakkannya ke arah projek mega. Aliran pendapatan terjamin jangka panjang akan memberi sesuatu kepada datuk bandar untuk dipinjam; itulah sebabnya datuk bandar Greater Manchester dan West Midlands berhujah untuk pengekalan kadar perniagaan untuk “zon meratakan” selama 25 tahun, hujah yang mereka menangi dalam Belanjawan.

Namun begitu, walaupun bagi penduduk di utara hujah itu kelihatan jelas, terdapat perjuangan untuk meyakinkan kerajaan bahawa pelaburan pengangkutan utama di luar London adalah wajar dari segi ekonomi.

Mungkin ini kerana realiti suram dan kesan ekonomi sambungan pengangkutan yang melayani Leeds dan bandar utara lain sukar untuk dihargai jika anda tidak menggunakannya. Persembahan Transpennine Express, pengendali yang berkhidmat di utara England, kini sangat mengerikan sehingga ia telah menjadi jenaka. Bulan ini, Datuk Bandar West Yorkshire, Tracy Brabin telah lewat untuk persidangan mengenai keadaan pengangkutan utara selepas rangkaian kereta api dari Leeds ke Newcastle dibatalkan semalaman.

Keputusan kerajaan mengenai kontrak TPE akan dibuat tidak lama lagi tetapi sementara itu Tom Forth, ketua data di Inovasi Terbuka yang berpangkalan di Leeds, telah melakukan beberapa pengiraan untuk mengukur kos huru-hara.

Penduduk berkesan Leeds, dia menganggarkan, akan menjadi 44 peratus lebih besar jika TPE tidak membatalkan hampir satu daripada empat kereta apinya, seperti yang berlaku pada Januari, dan ekonominya akan menjadi 5.5 peratus lebih besar. “Masa adalah wang,” katanya. Setiap jam seseorang berdiri di atas platform mempunyai kos untuk Leeds, utara England dan UK plc.

Dalam laporan mengenai ketidaksamaan ekonomi serantau bulan lepas, ahli akademik Anna Stansbury dan Dan Turner, bersama bekas canselor bayangan Ed Balls, mengenal pasti pengangkutan bandar yang lemah sebagai salah satu daripada empat halangan utama kepada produktiviti yang lebih baik. Keadaan infrastruktur bandar di luar ibu kota “terserlah dalam konteks antarabangsa”, tulis mereka, dan bukan dengan cara yang baik. “Data perbelanjaan menunjukkan lebih banyak perkara boleh dilakukan,” tambah mereka.

Oleh itu, dengan latar belakang inilah kerajaan bercakap tentang mewujudkan Canary Wharfs baharunya. £80 juta — tersebar dalam tempoh lima tahun — yang disertakan dengan zon baharu perlu dibahagikan antara insentif cukai dan pelaburan lain seperti infrastruktur. Itu tidak akan membina Leeds garis Jubli.

Sekeping gambar melukis seribu perkataan, jadi apabila ahli geografi Alasdair Rae menyiarkan peta bulan ini yang menunjukkan rupa barisan Elizabeth baharu London jika anda mengambilnya dan memasangnya di utara England, ia tidak mengejutkan menjadi tular.

Bukannya England utara semestinya mengecewakan London dengan rangkaian kereta apinya. Ia adalah bahawa hujah pertumbuhan untuk juga melabur dengan betul dalam pengangkutan di luar ibu negara terasa begitu jelas. Sangat jelas, sesungguhnya, walaupun retorik canselor sendiri bersetuju.

jennifer.williams@ft.com

resul shp

pengeluaran sd

info keluaran sydney

indo togel hk

toto bet singapura