site

Megan Greene untuk menyertai jawatankuasa penetapan kadar Bank of England

Jeremy Hunt telah melantik ahli ekonomi berpusat Megan Greene untuk menggantikan Silvana Tenreyro yang konsisten dovish dalam Jawatankuasa Dasar Monetari penetapan kadar faedah Bank of England mulai Julai.

Pilihan canselor berkemungkinan mencondongkan baki hujah pada panel daripada berusaha menurunkan kadar faedah dan mengurangkan pertikaian antara sembilan ahlinya.

Greene, editor penyumbang di Financial Times, baru-baru ini menyokong keputusan Rizab Persekutuan AS untuk meningkatkan kadar faedah walaupun selepas kegawatan dalam sistem perbankannya. Beliau juga menekankan keperluan untuk BoE menaikkan kadar faedah pada musim luruh tahun lepas, walaupun terdapat kebimbangan bahawa tindakan sedemikian akan membawa kepada kemelesetan yang panjang.

Pada November 2022, Greene menyatakan secara sinis di Twitter bahawa prospek ekonomi UK yang buruk adalah sebahagiannya adalah kesalahan Britain meninggalkan EU.

“Saya pasti Brexit tiada kaitan dengannya, Global Britain dan semua …” dia menulis selepas bank pusat meramalkan kemelesetan tahun lepas, menambah emoji tapak tangan.

Walaupun kelihatan pesimisme Greene tentang prospek ekonomi UK, yang secara langsung bercanggah dengan pandangan Hunt, canselor itu memuji kebolehannya kerana dia mengesahkan dia akan berkhidmat selama tiga tahun.

“Pengalaman luas Megan Greene merentasi pasaran kewangan dan ekonomi sebenar akan membawa kepakaran baharu yang berharga kepada MPC,” kata Hunt pada hari Selasa. “Saya berbesar hati untuk melantiknya untuk memegang jawatan ini dan berharap untuk melihat sumbangannya kepada penggubalan dasar pada tahun-tahun akan datang.”

Greene akan menggantikan Tenreyro, yang telah mengundi secara kerap untuk tidak menaikkan kadar faedah secepat majoriti dalam jawatankuasa itu fikir diperlukan.

Berikutan kenyataan Hunt, Greene berkata dia “teruja” dan “berbesar hati” untuk mengambil peranan itu. “Ia akan menjadi satu keistimewaan dan cabaran untuk membantu menangani beberapa cabaran dasar monetari utama pada masa kita,” tambahnya dalam satu kenyataan.

Berpangkalan di AS, Greene mempunyai kerjaya yang berbeza-beza dalam sektor swasta dan akademik, memfokuskan pada isu ekonomi global. Pada masa ini, beliau adalah ketua ekonomi global di Kroll, sebuah perunding, dan mengadakan persekutuan di Brown University dan Chatham House, sebuah badan pemikir.

Gabenor BoE Andrew Bailey berkata Greene membawa “pengalaman penting daripada kerjanya merentasi perkhidmatan kewangan dan akademik” kepada peranan itu.

MPC terdiri daripada lima pekerja BoE dan empat ahli luar, yang bertanggungjawab membawa kebebasan berfikir kepada jawatankuasa itu. Kesemua sembilan ahli mengundi sebagai individu, kerana pegawai bank pusat tidak seharusnya mengundi sebagai satu blok.

Pelantikan Greene akan disemak oleh jawatankuasa Perbendaharaan Dewan Rakyat yang berpengaruh, walaupun ia tidak mempunyai veto rasmi ke atas peranan itu.

Kekosongan MPC seterusnya akan datang lewat tahun ini apabila Jon Cunliffe, timbalan gabenor BoE untuk kestabilan kewangan, bersara.

Kerajaan secara tradisinya telah memasukkan orang luar, selalunya pegawai kanan Perbendaharaan, ke dalam peranan ini, tetapi ramai calon BoE dalaman dijangka bersaing untuk jawatan ini pada masa yang rapuh untuk kestabilan kewangan global.

totobet result

result sdy

sidney sidney

hk yang keluar

pengluaran sgp