site

Memaksa pelarian Afghanistan dari hotel berisiko kehilangan tempat tinggal, majlis memberi amaran

Persatuan pihak berkuasa tempatan telah memberi amaran bahawa kerajaan UK merancang untuk memaksa beribu-ribu pelarian Afghanistan keluar dari hotel berisiko menjadikan sebahagian daripada mereka kehilangan tempat tinggal kerana kekurangan kronik rumah mampu milik.

Menteri veteran Johnny Mercer memberitahu ahli parlimen pada hari Selasa bahawa keluarga Afghanistan akan diberi notis tiga bulan mulai akhir April untuk mencari alternatif kepada hotel di pasar sewa swasta atau melalui majlis tempatan.

Kurang satu pertiga daripada 24,500 warga Afghanistan yang melarikan diri ke UK sejak Taliban merampas Kabul pada Ogos 2021 masih tinggal di hotel di seluruh negara, dengan kos hampir £1 juta sehari, menurut kerajaan.

London Councils, organisasi payung untuk pihak berkuasa tempatan di ibu negara, berkata wilayah “sangat bimbang dengan kekurangan pilihan perumahan alternatif untuk keluarga mangsa Afghanistan yang diminta meninggalkan hotel”.

“London sudah pun berhadapan dengan tekanan perumahan paling teruk dan kadar kehilangan tempat tinggal tertinggi di negara ini. Selain itu, majoriti rumah sewa sektor swasta London tidak mampu dimiliki oleh isi rumah yang menerima elaun perumahan tempatan, termasuk kebanyakan keluarga mangsa Afghanistan,” katanya.

Mercer berkata UK komited untuk memberikan sokongan kepada pelarian, yang kebanyakannya telah bekerja dengan tentera British semasa perang Afghanistan, tetapi keadaan semasa tidak dapat dikekalkan.

Beliau berkata kerajaan menyediakan £35 juta dana baharu untuk menyokong pihak berkuasa tempatan dengan penempatan semula, dan tambahan £250 juta kepada dana perumahan pihak berkuasa tempatan — kebanyakannya untuk penginapan warga Afghanistan kini di hotel.

“Terdapat tanggungjawab ke atas kumpulan ini untuk mengambil peluang yang ditawarkan di bawah skim ini dan berintegrasi ke dalam masyarakat UK,” kata Mercer, sambil menambah bahawa apabila rakyat Afghanistan menolak tawaran penginapan, mereka tidak akan diberi alternatif.

Pejabat Dalam Negeri berkata kerajaan juga bekerjasama dengan Barratt Developments, pembina rumah terbesar Britain, dan pihak berkuasa tempatan untuk menyediakan rumah baharu untuk keluarga Afghanistan. Kira-kira 20 setakat ini telah dibina.

John Healey, menteri pertahanan bayangan, berkata dengan perancangan yang lebih baik, semua pelarian kini boleh berada di perumahan yang dibina khas. Beliau menambah bahawa kerajaan “telah mengecewakan rakyat Afghanistan yang berani yang menyokong tentera kami sebelum kejatuhan Afghanistan dan ia telah mengecewakan mereka sejak itu”.

Persatuan Kerajaan Tempatan, yang mewakili majlis Inggeris dan Wales, berkata ia berkongsi cita-cita kerajaan untuk mencari penyelesaian jangka panjang untuk pelarian.

Tetapi ia memberi amaran bahawa dasar yang digariskan oleh Mercer berisiko “peningkatan lagi dalam gelandangan akibat daripada kekurangan kronik hartanah di seluruh UK dan meningkatkan tekanan semasa ke atas pasukan gelandangan”. LGA menambah bahawa majlis akan memerlukan “sumber dan fleksibiliti yang mencukupi” untuk mencari dan membayar penginapan.

Kenyataan Mercer dibuat ketika Dewan Rakyat bersedia untuk perbahasan hari kedua mengenai rang undang-undang penghijrahan haram, yang bertujuan untuk mengurangkan lintasan Saluran dengan menghalang pendatang tanpa izin daripada menuntut suaka di UK.

Undang-undang itu telah diserang oleh dua kumpulan berasingan Ahli Parlimen Konservatif – satu di sebelah kanan parti, yang bimbang ia meninggalkan terlalu banyak kelemahan, dan kumpulan “Satu Negara”, yang mahukan perlindungan yang lebih besar untuk pendatang. Parti pembangkang secara seragam menentangnya.

Menteri telah berjanji untuk mempertimbangkan untuk menyokong perubahan kepada undang-undang yang akan menyelesaikan beberapa kebimbangan kedua-dua pihak.

result shp

pengeluaran sydney sekarang

sidney hari ini

toto bet hk

keluaran semua togel hari ini