site

Memecah kebuntuan Stormont memerlukan tindakan oleh London, DUP memberi amaran

“Mengejek dan mengejek” parti Kesatuan Demokrat tidak akan membawanya kembali kepada eksekutif perkongsian kuasa Ireland Utara dan terpulang kepada London untuk menyediakan jaminan undang-undang yang menyekat krisis politik di rantau itu, kata seorang tokoh kanan parti pada hari Selasa.

“Bola berada di mahkamah kerajaan UK,” Emma Little-Pengelly, memberitahu persidangan di Belfast untuk menandakan ulang tahun ke-25 Perjanjian Good Friday yang menamatkan konflik selama 30 tahun dan mewujudkan perkongsian kuasa.

Little-Pengelly, bekas ahli parlimen dan penasihat khas DUP, mempertahankan keputusan partinya untuk memboikot eksekutif dan dewan rakyat Stormont sejak pilihan raya Mei lalu berturut-turut berhubung Brexit.

“Kadang-kadang wajar untuk mengatakan ‘tidak, ini tidak adil’,” kata Little-Pengelly.

London, Dublin, Brussels dan Washington menegaskan rangka kerja Windsor baharu Perdana Menteri Rishi Sunak, yang bertujuan untuk melicinkan pelaksanaan peraturan perdagangan pasca-Brexit, akan membuka kunci pelaburan besar di Ireland Utara.

Tetapi DUP berkata ia tidak menghapuskan semua halangan untuk berdagang dengan Britain. Ia juga membantah beberapa perundangan EU yang masih berkuat kuasa di rantau ini.

Parti itu menyokong UK meninggalkan EU tetapi berkata perjanjian itu – yang meninggalkan Ireland Utara dalam pasaran tunggal blok itu untuk barangan dan meletakkan sempadan kastam di Laut Ireland – melemahkan kedudukan rantau itu di UK.

Komen Little-Pengelly dibuat selepas setiausaha Ireland Utara UK memberitahu persidangan di Queen’s University bahawa perkongsian kuasa adalah cara terbaik untuk mendapatkan tempat Ireland Utara dalam kesatuan dan menggesa DUP — tanpa menamakannya — untuk “teruskan kerja” .

“Pemimpin sebenar tahu bila untuk berkata ‘ya’,” kata Chris Heaton-Harris.

Arkitek Perjanjian Good Friday — termasuk bekas perdana menteri UK Sir Tony Blair, bekas rakan sejawatannya dari Ireland Bertie Ahern, bekas presiden AS Bill Clinton dan bekas senator AS George Mitchell — menggesa ahli politik hari ini untuk menunjukkan keberanian dan kompromi yang sama seperti pada 1998.

Tetapi Little-Pengelly membalas: “Dalam menghadapi presiden dan perdana menteri dan tekanan dan ejekan dan ejekan DUP, saya akan mengatakan ini . . . kita tidak perlu berada di sini [with Stormont in limbo]. Jika isu-isu ini telah ditangani, kami tidak akan berada dalam kedudukan ini.”

Heaton-Harris telah berikrar untuk memperkenalkan undang-undang untuk mengikat tembaga status UK di rantau ini tetapi Little-Pengelly berkata: “Kita perlu melihat perinciannya.”

Naomi Long, yang parti Perikatannya mendapat tempat ketiga dalam pilihan raya tahun lalu, memberitahu persidangan itu bahawa dia memahami kebimbangan ahli kesatuan. “Tetapi saya tidak faham mengapa anda tidak melihat ini datang dengan Brexit,” tambahnya, untuk sorakan daripada penonton.

Long berkata perkongsian kuasa perlu diperbaharui untuk menjadikan Stormont stabil. Eksekutif telah berada di atas ais selama 40 peratus sejak penubuhannya dan undi partinya tidak mempunyai berat yang sama kerana perkongsian kuasa telah dibina untuk dua komuniti nasionalis dan kesatuan yang utama, dan Perikatan tidak mengenal pasti kedua-duanya.

“Saya rasa orang ramai kini berasa agak letih dan sinis tentang Perjanjian Good Friday dan itu satu tragedi,” kata Long. “Jika kita tidak menangani ketidakstabilan asas. . . sokongan untuknya akan layu kerana kekecewaan.”

sgp totobet

pengluaran sdy

sidney sidney

toto hongkong pengeluaran hari ini

pasaran hari togel