site

Memukul media tempatan membahayakan penurunan kuasa dan demokrasi

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Inside Politics kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja

Selamat Pagi. Stephen di sini. Salah satu daripada banyak sebab saya begitu teruja untuk menyertai FT dan memulakan surat berita ialah peluang untuk mempromosikan kerja wartawan dan kolumnis kami (saya masih teruja dengan menulis perkataan “kami”) yang sangat berbakat. Salah seorang daripada mereka, Jennifer Williams, telah menulis nota hari ini, mengenai penurunan kuasa dan penelitian.

Dalam berita menarik, Inside Politics telah disenarai pendek untuk anugerah. Memandangkan begitu banyak idea untuk surat berita ini datang daripada e-mel yang ditulis oleh anda, saya berhutang budi kepada anda semua (dan Georgina), walaupun sekiranya kita menang, saya berhasrat untuk menyimpan anugerah itu untuk diri saya sendiri.

Bagaimanapun, ini Jen.

Inside Politics disunting oleh Georgina Quach. Ikut Jen @JenWilliams_FT dan Stephen @stephenkb di Twitter dan sila hantar gosip, fikiran dan maklum balas kepada insidepolitics@ft.com

Subuh baru untuk penurunan kuasa?

Apabila gelombang terbaru penurunan kuasa bahasa Inggeris diumumkan untuk West Midlands dan Greater Manchester dalam Belanjawan Mac, ia datang dengan kelainan. Sebagai balasan untuk lebih banyak kuasa, dua Datuk Bandar Andys masing-masing — Street dan Burnham — kini mesti berada di bawah pengawasan ahli Parlimen, melalui jawatankuasa pilihan suku tahunan yang baharu.

Penyahpusat difahamkan gelisah. Intipati penurunan kuasa Inggeris ialah datuk bandar bertanggungjawab secara langsung kepada pengundi masing-masing, dan bukannya perlu tunduk dan mengikis kepada Westminster.

Sebagai seseorang yang mungkin menghabiskan lebih banyak masa daripada sihat melihat perkara ini dari dekat, walaupun, saya berasa sedikit bercanggah. di sana ialah soalan yang sah tentang berapa banyak perhatian yang diberikan pada masa ini kepada rekod ahli politik dalam landskap baru yang berani melangkaui London. Ini adalah sistem yang baru dan tidak matang, yang tidak selalu berjemur di bawah sinar matahari penelitian.

Sejak 2014, penurunan kuasa bahasa Inggeris telah berkembang secara beransur-ansur — pada masa ini tahun depan 15 juta orang di luar London akan tinggal di bawah seorang datuk bandar, kebanyakannya di utara England. Sepanjang proses itu, kami telah menyaksikan beberapa arah aliran balas. Pengetahuan institusi kerajaan tempatan yang sedia ada telah semakin berkurangan disebabkan oleh pengurangan belanjawan. Rejim piawaian yang dahulunya, sebelum 2010, memberi sekatan kepada ahli majlis kerana melakukan pelanggaran telah dikurangkan, pada masa yang sama dengan politik tempatan sering menjadi semakin toksik. Dan sektor audit kerajaan tempatan secara umum dianggap tidak sesuai untuk tujuan.

Semua ini adalah risiko kepada kualiti tadbir urus dan membuat keputusan. Terdapat beberapa contoh dalam beberapa tahun kebelakangan ini — dari Nottingham ke Northumberland ke Liverpool — di mana krisis boleh berlarutan dalam kegelapan lebih lama daripada yang sepatutnya berlaku.

Pada masa yang sama, masalah ekonomi telah melanda media tempatan, yang, di luar ibu negara, biasanya menjadi sumber utama penelitian kewartawanan untuk datuk bandar dan majlis.

Sebagai bekas penggodaman serantau, saya tidak akan membosankan berpendapat bahawa kewartawanan tempatan sudah mati: pelaporan yang hebat wujud dan terlalu mudah untuk akhbar nasional — yang mempunyai banyak isu sendiri — untuk menghapuskannya dengan penuh perhatian. Namun begitu, zaman digital tidak dapat dinafikan telah mengganggu secara melampau kepada berita tempatan, dan terutamanya kepada tajuk-tajuk yang tidak mempunyai ekonomi yang lebih teguh di bandar-bandar besar.

Strategi perniagaan telah berkembang pesat. Pemberhentian beramai-ramai telah diikuti oleh pecutan pengembangan, diikuti dengan pemberhentian beramai-ramai. Reach, penerbit berita komersial terbesar UK, sedang melaksanakan pusingan kedua pemberhentian kerjanya pada tahun kewangan ini. Daripada 192 peranan wartawan yang ingin dikurangkan secara nasional, kira-kira 150 adalah terutamanya daripada operasi serantaunya di luar London.

BBC, sementara itu, memulakan pemberhentian kerjanya sendiri, memotong 48 pekerjaan dan menggabungkan keluaran di 39 kawasan stesen radio tempatan. Perlu diingati kualiti kewartawanan yang wujud dalam radio tempatan BBC, seperti yang ditemui oleh Liz Truss apabila dia menemuinya pada bulan September. Dari Teesside ke Norfolk, ia adalah sarapan pagi pertumpahan darah.

Seorang pemimpin pihak berkuasa tempatan utara yang besar mengadu kepada saya beberapa minggu yang lalu bahawa tidak lama lagi mereka tidak akan mempunyai sesiapa yang bertanya kepada mereka soalan yang benar-benar mencabar secara tetap. Ahli politik tertentu itu meratapi peluang untuk menjawab soalan. Ramai yang lain akan sangat gembira kerana tidak perlu melakukannya.

Dalam kekosongan seperti itu, kesilapan manusia, ketidakcekapan dan, dalam senario yang paling teruk, rasuah. Seorang pesara wartawan akhbar tempatan yang berfikiran sama menghantar e-mel kepada saya minggu lalu, memetik daripada berita kematian Guardian bagi wartawan World In Action Ray Fitzwalter:

Pada akhir 1960-an, sebagai wartawan muda di Bradford Telegraph & Argus, beliau adalah orang pertama yang mengambil minat dalam aktiviti arkitek yang tidak jelas bernama John Poulson, mencetuskan apa yang menjadi skandal nasional yang menamatkan kerjaya politik bekas Tory. canselor dan setiausaha dalam negeri Reginald Maulding.

Poulson, bagi mereka yang tidak mengenali tanda hitamnya dalam sejarah politik Inggeris, adalah arkitek Yorkshire yang akhirnya dipenjarakan pada tahun 1970-an kerana merasuah tokoh awam – “peringatan yang jelas”, seperti yang diperhatikan oleh penggodam bersara itu, tentang kepentingan kewartawanan tempatan.

Terdapat sebab untuk berharap, walaupun. Ia akan mengambil masa untuk membina ekosistem yang diturunkan di luar London – dan terdapat tanda-tanda ia sedang berlaku. Di Manchester, kebangkitan bandar itu, peningkatan kematangan datuk bandar sebagai sebuah institusi dan mungkin sedikit kepandaian Andy Burnham menarik graduan yang mungkin telah pergi ke Whitehall. Sistem mayoral lain juga berada di laluan yang sama, menarik orang berpengalaman yang berhasrat untuk menjadikan model baharu ini berfungsi.

Di sisi media, ia bukan seolah-olah tiada penonton di luar sana untuk penulisan politik di luar London. Reaksi terhadap cerita kami minggu lepas tentang kepentingan perniagaan Datuk Bandar Middlesbrough malah mengejutkan saya, sebagai peminat yang telah mendaftar untuk perkara seperti ini. Saya juga tidak menolak kerja cemerlang Perkhidmatan Pelaporan Demokrasi Tempatan, wayar yang dibiayai oleh BBC yang ditubuhkan untuk mengisi kekosongan dalam pelaporan politik di lapangan.

Tetapi ekonomi berita tempatan berada di tempat yang tidak gembira. Rishi Sunak dilaporkan sedang mempertimbangkan undang-undang, yang dimodelkan mengikut undang-undang Australia, yang akan memaksa platform media sosial yang besar untuk membayar kandungan berita. Memandangkan kesukaran untuk mendapatkan wang kewartawanan tempatan dalam talian, model sedemikian mungkin memerlukan pertimbangan serius jika kita ingin berjaya meneruskan penurunan kuasa bahasa Inggeris.

Sementara itu, pemusatan pemerhatian tertunggak tidak masuk akal, tetapi sistem mayoral memerlukan cahaya matahari.

Tiada satu pun daripada ini adalah hujah menentang desentralisasi. Ia adalah sebaliknya. Jika anda percaya pada keupayaan anda untuk melakukan perkara yang lebih baik daripada Westminster dan Whitehall, maka anda mungkin selesa mempertahankan keputusan anda lebih daripada sekali setiap empat tahun di peti undi. Banyak kerosakan boleh dilakukan dalam empat tahun.

Mereka mungkin lebih tahu tempat mereka, tetapi sebagai orang ramai, datuk bandar tidak lebih intrinsik maksum daripada menteri.

Sekarang cuba ini

Ia bukan tawaran yang jarang berlaku, tetapi ia adalah hari Jumaat dan kapasiti saya untuk pengalaman budaya yang mencabar pada masa ini agak tipis. Oleh itu, jika anda menyukai pelarian yang bijak, bodoh, dan hebat, saya boleh mengesyorkan: Menjerit 6 (ya, 6).

Peminat francais asal akan menyedari bahawa Neve Campbell hilang daripada pelakon, tetapi secara jujur, kami tidak fikir ia benar-benar menderita akibatnya. Nasib baik Courtney Cox kembali sebagai Gale Weathers — tanpa siapa Jerit benar-benar tidak akan Jerit — jadi untuk milenial tua yang nostalgia seperti saya, masih ada cukup tahun 1996 di sana untuk berasa seperti di rumah sendiri.

(Ia adalah Stephen lagi.) Saya mempunyai malam yang mengagumkan malam tadi di Royal Festival Hall, mendengar Orkestra Philharmonia memainkan salah satu muzik kegemaran saya: simfoni kelima Jean Sibelius. Di samping itu, mereka memainkan karya Robert Schumann yang saya tidak pernah dengar sebelum ini, yang sangat menggembirakan. Anda boleh mendengar label rekod baharu Philharmonia di Apple Music atau katalog belakang mereka di Spotify.

Satu keseronokan tambahan pada petang saya ialah pengetahuan bahawa saya boleh menikmati setiap nota, selamat dalam pengetahuan bahawa Jen akan melakukan kerja yang sukar untuk menulis nota hari ini. Saya akan kembali semula pada hari Isnin.

Walau bagaimanapun anda menghabiskannya, selamat berhujung minggu.

Cerita teratas hari ini

  • UK menyertai blok perdagangan Asia-Pasifik | UK telah mengumumkan perjanjian untuk menyertai blok perdagangan Asia-Pasifik 11 anggota. Walaupun Rishi Sunak mendakwa ia membuktikan kerajaannya merampas “kebebasan pasca-Brexit”, keuntungan ekonomi untuk Britain adalah minimum, menurut unjuran kerajaan sendiri.

  • Tamat kisah ferrier | Menteri pertama Scotland Humza Yousaf bersedia untuk cabaran pilihan raya pertamanya selepas jawatankuasa parlimen UK mengesyorkan penggantungan 30 hari untuk Margaret Ferrier, bekas ahli parlimen parti Kebangsaan Scotland yang melanggar peraturan pada kemuncak pandemik Covid-19.

  • ‘Pembuli dan gangguan yang amat merisaukan’ | Perkhidmatan bomba dan penyelamat England telah diberitahu untuk “mengendakan” salah laku kakitangan berikutan laporan buruk ke dalam sektor itu mendedahkan dakwaan buli, gangguan dan diskriminasi dalam semua 44 organisasi serantau.

  • Berpecah belah | Kajian semula utama undang-undang berusia 50 tahun yang mengawal pembahagian aset kewangan dalam perceraian akan berlaku.

  • Home Office membidas tindak balas penipuan yang ‘lembap’ | UK berisiko menjadi “syurga bagi penipu”, Ahli Parlimen telah memberi amaran ketika mereka mengkritik rekod kerajaan dalam menangani bentuk jenayah yang dominan di negara itu.

Minggu Hadapan — Mulakan setiap minggu dengan pratonton perkara dalam agenda. Daftar di sini

Pendapat FT — Pandangan dan pertimbangan daripada pengulas teratas. Daftar di sini

result.sgp

hasil pengeluaran sidney hari ini

keluaran togeĺ sdy hari ini 2023

tgl hk malm ini

totobet data singapura