site

Mengapa bidang ekonomi masih begitu elitis?

Tidak ada kekurangan lelaki kulit putih dalam ekonomi. Itu cukup jelas dari pandangan ke bawah senarai lelaki, sangat putih pemenang hadiah peringatan Nobel disiplin itu. Terdapat beberapa pengecualian: sarjana kulit hitam kelahiran Caribbean Sir Arthur Lewis menang pada tahun 1979; wanita pertama yang menang, Elinor Ostrom, tidak berbuat demikian sehingga tahun 2009, lewat secara mengejutkan. Pemenang bukan kulit putih dan bukan lelaki lain adalah sedikit dan jauh di antara.

Malah sekarang, jauh dari kemuncak profesion, perkara-perkara hampir tidak lebih menggalakkan. Ekonomi akademik masih kelihatan sebagai persekitaran yang tidak menarik untuk wanita. Saya telah menulis sebelum ini tentang fakta bahawa walaupun banyak subjek stereotaip yang dipelajari lelaki seperti sains dan matematik kini mempunyai bilangan pelajar perempuan yang ramai, ekonomi tidak berjaya mencapai kemajuan yang sama.

Wanita membentuk 56 peratus daripada populasi mahasiswa yang bermastautin di UK, tetapi hanya 32 peratus mahasiswa ekonomi adalah wanita. Perkadaran itu telah menurun sedikit, tidak meningkat, dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Terdapat lebih banyak kepelbagaian daripada kaum dan jantina. Pertimbangkan kelas sosial. Kelas bukanlah sesuatu yang banyak diterokai oleh mereka yang menganalisis profesion ekonomi. Ini sebahagiannya kerana ia boleh berasa agak tidak dapat dijelaskan dan sebahagiannya kerana data yang wujud tidak tersedia secara bebas kepada kebanyakan penyelidik.

Walau bagaimanapun, laporan baru-baru ini oleh Persatuan Ekonomi Diraja membuka landasan baru mengenai persoalan ini. (Pendedahan penuh: Saya pernah berkhidmat di Majlis RES, kumpulan yang menyelia aktiviti masyarakat.) Laporan itu meneroka latar belakang sosio-ekonomi pelajar yang bermastautin di UK yang belajar ekonomi sebagai mahasiswa, dan kesimpulannya mengganggu.

Ringkasnya, kebanyakan orang yang kurang diwakili dalam populasi sarjana secara keseluruhan adalah lebih kurang diwakili dalam kursus ekonomi.

Dan walaupun terdapat pelbagai cara untuk mengukur kelas sosial, walau bagaimanapun data dihiris, corak asas yang sama muncul: pelajar ekonomi tidak seimbang daripada latar belakang sosio-ekonomi yang lebih digemari.

Pertimbangkan, sebagai contoh, pelajar dari kawasan yang tidak menghasilkan ramai pelajar: 12.2 peratus pelajar yang bermastautin di UK berasal dari kawasan ini, tetapi hanya 5.2 peratus pelajar yang belajar ekonomi. Kira-kira 8 peratus pelajar yang bermastautin di UK pergi ke sekolah swasta, tetapi hampir 20 peratus pelajar ekonomi melakukannya. Kira-kira 44 peratus pelajar mempunyai ibu bapa yang pergi ke universiti, tetapi 55 peratus pelajar ekonomi melakukannya. Anak-anak ibu bapa pengurusan atau profesional lebih banyak diwakili dalam kursus ekonomi.

Bagaimana pula dengan etnik? “Perwakilan etnik dalam ekonomi sebenarnya tidak terlalu buruk,” kata Stefania Paredes Fuentes, pengarang utama laporan itu. Sesungguhnya, pelajar etnik Asia dan kulit hitam Afrika lebih baik diwakili dalam kursus ekonomi berbanding kursus ijazah lain dan berbanding dengan berat mereka dalam populasi British secara keseluruhan.

Tetapi gambaran yang lebih luas tidak menggalakkan. Walaupun mana-mana orang muda lebih berkemungkinan untuk menghadiri universiti jika mereka daripada keluarga yang lebih kaya dengan sejarah pendidikan tinggi, itu benar terutamanya bagi mereka yang memilih untuk belajar ekonomi. Pelajar ekonomi dari latar belakang yang kurang berkemampuan jarang berlaku.

kenapa ni? Penjelasan ini sebahagian besarnya praktikal: ekonomi cenderung diajar oleh universiti yang lebih dihormati dan terpilih. Ia sering tidak diajar sama sekali dalam yang lebih baru. Sangat sedikit kursus ekonomi diajar sambilan. Kursus ekonomi diajar secara tidak seimbang di universiti di dalam atau berhampiran London. Pelajar dari kawasan yang jauh yang berharap untuk belajar ekonomi di universiti tempatan akan mempunyai sedikit pilihan. Ringkasnya, semua faktor yang menyebabkan pendidikan universiti sukar diakses bagi sesetengah orang terpakai dalam ekonomi dengan kekuatan tambahan.

“Ekonomi boleh dianggap sebagai disiplin elitis,” laporan RES bermula. Itu tidak bertujuan sebagai pujian, tetapi sesetengah ahli ekonomi mungkin mengangguk bersetuju. Lagipun, seronok merasa sebahagian daripada kelab eksklusif. Tetapi ini adalah satu kesilapan. Tidak setiap pelajar boleh menjadi John Maynard Keynes; bukan semua universiti boleh jadi Cambridge. Jika kita menerima bahawa terdapat peranan untuk universiti yang kurang tegas, maka tiada apa-apa tentang ekonomi yang menjadikannya terlalu bagus untuk tempat-tempat sedemikian.

Ekonomi boleh berbuat lebih banyak untuk menarik minat semua orang, dan profesion itu terlibat dalam beberapa pencarian jiwa tentang budaya dan kandungannya. Budaya ekonomi akademik perlu lebih inklusif; kandungan kursus ekonomi telah (sebenarnya) telah beralih daripada abstraksi ke arah masalah dunia sebenar, yang bakal pelajar ambil berat.

Ini bukan hanya masalah ekonomi semata-mata. Gambaran keseluruhan yang muncul daripada laporan RES adalah salah satu ketidaksamaan pendidikan yang memalukan. Jika pelajar UK daripada latar belakang yang kurang bernasib baik tidak berjaya ke universiti, dan khususnya tidak berjaya ke universiti terbaik, maka kita semua akan berkurangan akibatnya. Perbezaan dalam kursus ekonomi hanya menunjukkan masalah yang lebih luas dalam bentuk yang paling tertumpu.

Tetapi terdapat tragedi berganda bahawa ia adalah ekonomi, dan bukannya beberapa mata pelajaran lain, yang begitu jelas memaparkan ketidaksamaan pendidikan. Pertama, pelajar ekonomi cenderung untuk mendapat pekerjaan bergaji tinggi. “Disiplin ekonomi sangat bagus untuk meningkatkan mobiliti sosial,” kata Paredes Fuentes. Ia adalah satu skandal bahawa ramai orang muda yang lebih miskin kehilangan peluang itu. Kedua, ahli ekonomi mempunyai berat yang besar dalam penggubalan dasar.

Jika orang muda dari didikan yang lebih terpinggir lebih baik diwakili dalam ekonomi, mereka juga akan lebih baik diwakili dalam koridor kuasa. Tetapi mereka tidak. Dan anda tidak memerlukan ijazah dalam bidang ekonomi untuk memahami akibatnya.

Buku baharu Tim Harford untuk kanak-kanak, “Detektif Kebenaran” (Wren & Rook), sudah keluar sekarang

Ikut @FTMag di Twitter untuk mengetahui cerita terbaru kami dahulu

totobet data sgp

sdy pengeluaran

sdy

data hongkong malam ini

totobet singapura hari ini