site

Mengguna pakai model ‘pop timbul’ untuk meningkatkan ujian klinikal, ulasan UK berpendapat

Ketua semakan yang mengkaji sebab penurunan dramatik dalam ujian klinikal di UK menggesa kerajaan untuk mengeluarkan penyelidikan dari hospital yang terkesan dan ke lokasi pop timbul, yang berpotensi dimodelkan pada yang digunakan untuk vaksinasi Covid-19.

James O’Shaughnessy, bekas menteri sains hayat dan inovasi, telah menyiasat penurunan 41 peratus dalam bilangan ujian klinikal industri di Britain sejak 2017.

Laporan O’Shaughnessy, yang akan dibuat dalam beberapa minggu akan datang, akan mendapati bahawa ujian sedang diperlahankan oleh prosedur tadbir urus hospital yang lembap dan doktor dengan sedikit masa untuk mendaftarkan pesakit, menurut orang yang biasa dengan cadangan draf.

Semasa pandemik Covid-19, perkhidmatan kesihatan menggunakan model baharu untuk menjalankan ujian di luar hospital, apabila suntikan coronavirus diedarkan di stadium dan tempat letak kereta di seluruh UK.

Syarikat kesihatan telah mencuba templat yang berbeza. Kumpulan bioteknologi AS Grail, yang menjalankan percubaan ujian darah terbesar di dunia untuk mengesan kanser di UK, menggunakan klinik mudah alih di taman runcit dan lokasi lain, sebahagiannya untuk memastikan pelbagai peserta. Grail bekerja dengan NHS untuk mencari 140,000 peserta yang memenuhi kriteria.

Kajian semula itu akan menyimpulkan bahawa pemotongan kakitangan yang ketara di pengawal selia ubat sejak UK meninggalkan EU telah menangguhkan permulaan percubaan, kata orang ramai.

Dalam Belanjawannya bulan lalu, canselor Jeremy Hunt mengumumkan £10 juta untuk Agensi Kawal Selia Ubat dan Produk Penjagaan Kesihatan untuk mempercepatkan pelancaran produk perubatan termaju.

Beliau berikrar untuk mempercepatkan sistem kelulusan untuk ubat baharu dengan memperkenalkan rancangan untuk MHRA menerima keputusan kelulusan oleh pengawal selia di AS dan EU, membebaskan sumbernya dengan menghapuskan keperluan untuk meluluskan semua ubat baharu.

MHRA berkata ia sedar bahawa industri dan penyelidik “mengalami jangka masa yang dilanjutkan” dalam aplikasi percubaan klinikal, sambil menambah bahawa ia meletakkan lebih banyak sumber dalam bidang permintaan yang tinggi. “Kami sentiasa mengutamakan permohonan di mana terdapat risiko kepada pesakit atau kesihatan awam,” katanya.

UK telah cuba mempromosikan NHS sebagai lokasi yang ideal untuk penyelidikan klinikal, membolehkan syarikat farmaseutikal mengakses populasi pesakit yang besar dengan mudah, kerana sistem penjagaan kesihatan tunggal.

Peta jalan Visi Sains Hayat, yang dibangunkan bersama pada tahun 2021 oleh kerajaan, NHS dan sektor sains hayat, menetapkan cita-cita untuk meluaskan akses kepada perkhidmatan kesihatan bagi meningkatkan inovasi, walaupun UK hanya mempunyai pasaran ubat yang kecil dan membayar lebih rendah untuk ubat-ubatan daripada banyak negara maju.

UK turun daripada negara keempat paling popular untuk menjalankan ujian klinikal peringkat akhir pada 2017 kepada yang ke-10 pada 2021, menurut data yang dikumpul oleh Persatuan Industri Farmaseutikal British, sebuah badan industri.

ABPI mendesak kerajaan untuk mengutamakan ujian klinikal industri, bukannya kajian akademik, yang juga akan menjana pendapatan untuk NHS, dan untuk menyelaraskan prosedur kelulusan.

Novartis membatalkan percubaan besar akhir tahun lalu yang akan mendaftarkan 40,000 pesakit, selepas pelancaran perlahan ubatnya untuk menurunkan kolesterol. Orang yang rapat dengan program itu berkata ramai GP enggan menetapkannya, walaupun perkongsian berprofil tinggi dengan NHS.

Kerajaan UK berkata semakan itu akan mengesyorkan senarai pendek “tindakan keutamaan”, serta mengambil pandangan tentang cita-cita jangka panjang untuk ujian klinikal UK.

“Ini akan memastikan peluang pertumbuhan dimaksimumkan, dan kemajuan dipercepat dibuat untuk menyelesaikan cabaran utama dalam menjalankan ujian klinikal komersil di UK,” kata mereka.

Laporan tambahan oleh Sarah Neville di London

totobet spg

hasil pengeluaran sidney hari ini

keluaran togel sidney

result pengeluaran hk

totobet result sgp