site

Menjadikan Perjanjian Jumaat Agung bertahan 25 tahun lagi

Sebarang penilaian Perjanjian Jumaat Agung, yang melepasi ulang tahun ke-25nya, mesti bermula dengan satu fakta. Sehingga 1998, 3,488 nyawa telah diragut oleh konflik Ireland Utara. Dan kemudian, untuk sebahagian besar, kempen pembunuhan berhenti. Semua kritikan terhadap perjanjian itu hanyalah nota kaki untuk itu.

Prinsip perjanjian itu telah terbukti berdaya tahan, terutamanya kerana ia mempunyai asas politik yang mendalam – disahkan oleh majoriti di Ireland Utara dan Ireland – dan teras moral yang jelas. Ia mengesahkan dalam undang-undang bahawa dua tradisi utama pulau itu, nasionalis dan kesatuan, adalah sama dalam maruah. Ia menyatakan bahawa soalan Ireland semasa – sama ada Ireland Utara kekal di UK atau menyertai republik di selatan – mesti dijawab di peti undi.

Untuk semua ketidakstabilan yang dicetuskan oleh Brexit, teras itu kekal kukuh — satu-satunya titik tetap dalam rundingan berikutnya. Sebahagian daripada perjanjian yang dipersetujui antara parti dan ibu negara pada tahun 1998 ialah Ireland Utara harus menjalankan sendiri, tetapi dengan kedua-dua komuniti itu mencalonkan pemimpin “setara” bagi eksekutif tempatan baharu. Unsur ini – struktur politik – yang paling mendesak perlu disegarkan.

Hari ini, bahagian populasi yang semakin meningkat menjauhi label komuniti lama yang dibayangkan oleh struktur Good Friday. Satu-satunya komuniti politik yang semakin berkembang di wilayah itu ialah “keluarga”, terutamanya diwakili oleh parti Perikatan. Paling mendesak ialah krisis politik kronik: DUP ahli kesatuan dan nasionalis Sinn Féin telah, di antara mereka, membunuh kehidupan politik untuk semua kecuali dua daripada enam tahun lalu — menggunakan kuasa veto mereka untuk menjatuhkan institusi.

Kelemahan Perjanjian Jumaat Agung ialah ia cenderung untuk menghukum golongan sederhana dalam kedua-dua komuniti. Pembaharuan yang diperkenalkan pada tahun 2006 memburukkan keadaan, membenamkan parti garis keras, memberikan mereka kuasa veto yang lebih besar dan tidak menggalakkan undian untuk suara alternatif daripada setiap komuniti.

Adalah difahami bahawa, walau apa pun kelemahannya, tiada siapa yang mahu mengganggu perjanjian itu. Namun sudah tiba masanya untuk mempunyai keberanian untuk melihat ke hadapan untuk 25 tahun akan datang. Objektifnya adalah untuk menggalakkan pertengahan sederhana yang mahu Ireland Utara maju. Pembaharuan harus memberi lebih kuasa kepada parti-parti kecil yang bercakap untuk mereka.

Perubahan tidak akan dapat dicapai dengan mudah, dan sebarang pembetulan kepada perjanjian itu memerlukan rundingan yang panjang, kompleks dan meluas. Prasyarat penting ialah penglibatan dan kerjasama yang aktif dan berterusan antara London dan Dublin. Walaupun tumpuan Ireland kekal konsisten, fokus London lebih berubah-ubah. Dan hubungan antara kedua-dua ibu negara itu baru pulih daripada pertentangan Brexit.

Perjanjian Jumaat Agung adalah kejayaan yang lahir daripada penjajaran bintang yang jarang berlaku. Pengganas yang melihat perjuangan bersenjata telah kehabisan jalan manakala pemimpin di London dan Dublin bersedia untuk melabur modal politik dalam perjanjian. Mungkin yang paling penting, nasionalisme mempunyai seorang pemimpin, John Hume, dengan visi, manakala kesatuan sekerja mempunyai David Trimble yang berani, yang mengambil risiko ke atasnya.

Tiada penjajaran yang begitu menggembirakan hari ini — apatah lagi kerana Sinn Féin mungkin akan mengambil alih jawatan di Dublin tidak lama lagi. Pembaharuan kepada perjanjian yang membantu pesaing mereka di utara mungkin tidak akan berlaku tidak lama lagi. Tetapi detik-detik seperti tahun 1998 tidak datang begitu sahaja. Mereka hampir selalu mewakili kemuncak tahun usaha tanpa ganjaran sebelumnya. Sudah tiba masanya untuk mula mencuba.

Ireland Utara memerlukan lebih banyak politik berfungsi dan cara untuk meneruskan. Ia masih merupakan tempat terbahagi di mana kedua-dua komuniti itu tinggal terlalu jauh. Mujurlah, terdapat banyak golongan sederhana — ahli kesatuan sekerja, nasionalis dan tiada duanya — yang mahu menjadikan wilayah itu berfungsi. Fasa seterusnya mestilah tentang membantu mereka.

resilt sgp

togel sdy

keluaran sidney

data hongkong malam ini

www.totobet sgp