site

Menteri pertama Scotland yang baharu merasakan bahang di tengah-tengah siasatan polis

Ini bukan permulaan yang Humza Yousaf mahukan. Hanya seminggu selepas memegang jawatan sebagai menteri pertama Scotland, Yousaf pada hari Rabu bertindak balas terhadap penahanan suami pendahulunya Nicola Sturgeon oleh polis yang menyiasat kewangan parti pemerintah Scotland Kebangsaan.

Bagi Scotland, penahanan Peter Murrell, ketua eksekutif SNP sejak 1999 dan suami Sturgeon sejak 2010, adalah detik yang luar biasa. Bagi Yousaf dan SNP ia adalah yang terbaru dalam siri kemunduran yang dikatakan penganalisis boleh mengancam penguasaan parti pro-kemerdekaan dalam politik negara.

“Ini adalah hari yang sukar untuk parti,” kata Yousaf kepada penyiar ketika polis menggeledah ibu pejabat SNP di Edinburgh dan kediaman Sturgeon-Murrell di Glasgow sebagai sebahagian daripada apa yang dikatakan pasukan kebangsaan sebagai “penyiasatan berterusan” ke atas “pembiayaan dan kewangan SNP ”.

“Visual ini benar-benar menakjubkan,” kata Mark Diffley, seorang pakar mengenai pendapat umum Scotland, tentang adegan pegawai polis masuk ke ibu pejabat SNP dan khemah insiden biru yang mereka dirikan di halaman depan pasangan kuasa utama Scotland.

Polis di luar rumah Glasgow Peter Murrell dan Nicola Sturgeon © Andrew Milligan/PA

Diffley berkata berita mengenai penahanan itu akan menjejaskan usaha Yousaf untuk mencipta imej positif untuk dirinya dengan ramai pengundi masih belum mengambil pandangan terhadap menteri pertama baharu berikutan kemenangan tipisnya minggu lalu dalam pemilihan kepimpinan SNP yang dipertandingkan dengan sengit.

“Ia benar-benar buruk untuk Humza,” kata Diffley, sambil menambah bahawa imej Yousaf sebagai “calon kesinambungan” dari era Sturgeon menjadikan penahanan itu lebih sukar baginya. “Dia tidak boleh berada di hadapan, dia tidak menetapkan agenda di sini – dia bertindak balas terhadap peristiwa yang meletup di sekelilingnya.”

Polis Scotland enggan memberikan sebarang butiran siasatan yang dilancarkan pada 2021 selepas menerima tujuh aduan berkaitan sumbangan kepada SNP.

Penderma mendakwa ratusan ribu pound diberikan semasa rayuan referendum 2017 dan usaha pengumpulan dana 2019 berikutnya telah dibelanjakan oleh parti untuk perkara lain.

Memacu aduan itu, yang pertama kali dilaporkan oleh laman web pro-kemerdekaan tetapi anti-Sturgeon Wings Over Scotland, menimbulkan rasa tidak puas hati di kalangan beberapa penyokong kemerdekaan.

Ramai yang marah dengan apa yang mereka lihat sebagai kegagalan Sturgeon untuk menyampaikan satu lagi referendum selepas warga Scotland pada 2014 menyokong kekal di UK sebanyak 55 peratus hingga 45 peratus.

Pada Jun 2017, Sturgeon menangguhkan rancangan untuk referendum kedua selepas SNP kehilangan 21 kerusi dalam pilihan raya umum UK. Percubaan kemudiannya untuk memaksa satu lagi undi dihalang oleh keengganan kerajaan UK untuk membenarkan langkah sedemikian.

SNP berkata semua aktivitinya secara langsung atau tidak langsung ditujukan untuk menamatkan kesatuan Scotland yang berusia tiga abad dengan England. Tetapi pengkritik telah lama mengadu tentang apa yang mereka katakan sebagai kekurangan ketelusan dalam parti.

Beberapa rakan SNP berkata parti itu dikawal terlalu ketat oleh Sturgeon dan Murrell, yang merupakan ketua eksekutif berpengaruh dengan rekod mengagumkan dalam menganjurkan kemenangan pilihan raya yang membawa SNP berkuasa pada 2007 dan mengukuhkan kedudukannya selepas itu.

Menyulut aduan sedemikian, SNP enggan menjelaskan pinjaman £107,620 yang dibuat Murrell kepada parti itu pada 2021 “untuk tujuan modal kerja”. Pinjaman itu tidak diisytiharkan oleh SNP kepada Suruhanjaya Pilihan Raya sehingga lebih setahun kemudian, dalam pelanggaran peraturan kewangan pilihan raya.

SNP pada hari Rabu berkata adalah tidak wajar untuk mengulas mengenai sebarang siasatan polis secara langsung, tetapi ia telah bekerjasama sepenuhnya dengan pasukan kebangsaan dan akan terus berbuat demikian.

Murrell tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen.

Pegawai polis mengeluarkan dokumen dari pejabat parti Kebangsaan Scotland di Edinburgh

Pegawai polis mengeluarkan dokumen dari pejabat parti Kebangsaan Scotland di Edinburgh © Robert Perry/Getty Images

Yousaf, yang sebelum pemilihannya sebagai pemimpin bukan pemegang jawatan SNP, berkata beliau telah bertemu peguam untuk memahami kewangan parti. Beliau menambah bahawa pada hari Sabtu beliau telah mendapat persetujuan daripada jawatankuasa eksekutif kebangsaan SNP untuk “jalan tindakan” mengenai tadbir urus dan ketelusan yang akan merangkumi “input luaran”.

“Saya fikir input luaran akan menjadi sangat penting, kerana orang ramai mempunyai soalan tentang parti, tentang ketelusan, tentang kewangan kita,” kata Yousaf. “Saya fikir kita perlu meyakinkan keahlian parti kita sendiri serta orang ramai Scotland yang lebih luas.”

Penahanan Murrell boleh menambah tekanan dalaman pada SNP yang didedahkan dalam pertandingan kepimpinan. Beberapa ahli SNP mempersoalkan bila pemimpin parti mungkin mengetahui tindakan sedemikian mungkin berlaku.

Laman web Wings Over Scotland pada hari Selasa menerbitkan respons kebebasan maklumat daripada Polis Scotland yang mengatakan ketua pasukan dan timbalan ketua konstabel melawat parlimen Scotland pada awal Februari untuk pertemuan tetap dengan setiausaha kehakiman dan timbalan ketua SNP Keith Brown.

Seorang ahli kanan SNP yang mengkritik hierarki parti berkata jika Murrell telah ditangkap lebih awal ia boleh membantu pesaing Yousaf dalam pertandingan kepimpinan parti: setiausaha kewangan ketika itu Kate Forbes dan bekas menteri keselamatan masyarakat Ash Regan, kedua-duanya menjalankan kempen mengkritik Sturgeon rekod. “Jika ini berlaku sebelum pemilihan kepimpinan, saya fikir Kate akan menang,” tambah ahli SNP itu.

Parti pembangkang Scotland berharap mendapat manfaat daripada masalah SNP. Tinjauan pendapat parti itu mendahului Buruh untuk pilihan raya umum UK telah jatuh kepada satu digit dalam beberapa bulan kebelakangan ini, walaupun sokongan untuk kemerdekaan kekal stabil di bawah separuh daripada pengundi.

Sir John Curtice, profesor politik di universiti Strathclyde, berkata kekuatan besar SNP dalam beberapa tahun kebelakangan ini adalah hampir monopoli sokongan orang yang akan mengundi “Ya” untuk kemerdekaan dalam referendum – tetapi tinjauan baru-baru ini menunjukkan sekurang-kurangnya beberapa pengundi sedemikian. kini beralih kepada Buruh.

“SNP mula bergelut untuk mengekalkan kesetiaan pengundi ‘Ya’,” katanya.

Diffley berkata peralihan itu mencipta potensi “senario mimpi ngeri” untuk SNP. “Ia boleh berlaku dengan cepat bahawa mereka beralih daripada penguasaan yang sangat angkuh ini kepada mengambil risiko malah bukan parti terbesar,” tambahnya. “Kami masih jauh dari itu, tetapi itulah arah perjalanan.”

indotogel singapura hari ini

keluaran sdy

toto sidney

info hk malam ini

sg totobet