site

Merancang untuk menaikkan umur pencen negeri UK kepada 68 ditangguhkan di tengah-tengah kejatuhan jangka hayat

Menteri telah menangguhkan rancangan untuk menaikkan umur pencen negeri kepada 68 di tengah-tengah kejatuhan jangka hayat di UK dan amaran daripada Ahli Parlimen Tory bahawa langkah itu boleh mencetuskan tindak balas daripada pengundi pertengahan umur.

Umur pencen negeri, pada masa ini 66 tahun, dijangka meningkat kepada 68 selepas 2044. Kerajaan mahu membawanya ke hadapan ke 2037-2039, dengan rancangan itu akan disahkan pada Mei, tetapi kini akan menolak keputusan itu selepas pilihan raya tahun depan, menurut pegawai.

Menaikkan umur pencen negeri adalah sangat kontroversi — isu itu telah menyebabkan rusuhan di jalan-jalan di Perancis — dan Ahli Parlimen Tory telah menggesa penangguhan itu, dengan alasan bahawa pengundi biasa akan marah kerana terpaksa bekerja lebih lama pada masa canselor Jeremy Hunt baru sahaja melonggarkan peraturan cukai pada pencen untuk golongan kaya.

Seorang ahli parlimen kanan Tory memberi amaran tentang “penjajaran kritikal” untuk membatalkan elaun seumur hidup £1 juta untuk simpanan pencen sambil meminta pengundi biasa bekerja sehingga 68 tahun untuk pencen negeri.

Orang dalam kerajaan menafikan sebarang kaitan, menegaskan menteri memerlukan lebih banyak masa untuk mempertimbangkan kejatuhan data jangka hayat, yang telah diselewengkan oleh pandemik Covid, bersama dengan maklumat lain seperti data banci 2021.

“Mereka gung-ho menaikkan umur pencen,” kata orang dalam kerajaan kepada FT. “Tetapi mereka mempunyai kaki yang sejuk.”

Harriett Baldwin, Ahli Parlimen Tory dan pengerusi jawatankuasa Perbendaharaan, berkata dia akan terkejut jika kerajaan telah membuat sebarang “perubahan besar”, sebahagiannya kerana “kita berada di tahun sebelum pilihan raya”.

Sir Steve Webb, bekas menteri pencen dan kini bekerjasama dengan LCP, sebuah perundingan aktuari, berkata: “Peningkatan dalam jangka hayat semasa persaraan yang diramalkan pada masa yang lalu [pension age] semakan, pada dasarnya tidak berlaku. Jangka hayat semasa bersara sekarang adalah dua tahun lebih pendek daripada semasa mereka membuat semakan terakhir.”

Baroness Ros Altmann, bekas menteri pencen, berkata kos peruntukan pencen negeri jangka panjang mungkin sudah “dianggarkan terlalu tinggi”, kerana kejatuhan unjuran jangka hayat.

“Ini sudah tentu sebahagiannya disebabkan oleh kesan wabak kepada orang yang lebih tua, tetapi tunggakan dan krisis NHS yang berterusan dalam penjagaan warga emas juga berkemungkinan menghalang peningkatan jangka hayat secara tiba-tiba,” kata Altmann.

Rang undang-undang pencen negara dianggarkan meningkat kepada sekitar £148 bilion menjelang 2027/28 daripada £110 bilion pada 2022/23, menurut Pejabat Tanggungjawab Belanjawan.

Carta lajur Anggaran perbelanjaan (£bn) menunjukkan perbelanjaan pencen negeri dijangka meningkat sebanyak satu pertiga dalam tempoh lima tahun akan datang

David Gauke, bekas ahli parlimen Tory dan menteri yang mengumumkan kenaikan umur pencen yang lebih cepat pada 2017, berkata “mungkin tidak bijak dari segi politik” untuk meneruskan kenaikan umur pencen pada ketika ini dalam kitaran pilihan raya tetapi dia menambah “untuk jangka masa panjang. -kemampanan jangka masa kewangan awam percepatan peningkatan dalam SPA hampir “sudah tentu perlu”.

Jurucakap Jabatan Kerja dan Pencen berkata: “Kerajaan dikehendaki oleh undang-undang untuk sentiasa menyemak umur pencen negeri dan semakan seterusnya akan diterbitkan pada 7 Mei.”

result sgp togel hari ini

pengeluaran sydne

sdy

pembukaan hongkong

angka keluar sgp tercepat hari ini