site

Mereka yang berpendapatan tinggi kembali kepada pencen syarikat selepas perubahan cukai UK

Golongan berpendapatan tinggi menyertai semula rancangan persaraan syarikat selepas perubahan pencen dalam Bajet Mac memansuhkan caj cukai kerana melebihi elaun seumur hidup ke atas caruman.

Penasihat kewangan berkata mereka telah menerima banyak panggilan sejak pengumuman daripada pelanggan kaya yang sebelum ini berhenti menyimpan ke dalam skim syarikat mereka atau telah beralih kepada produk berisiko, kerana bimbang bil cukai yang besar kerana melanggar had simpanan pencen.

Antara kumpulan ini ialah mereka yang telah mengumpulkan periuk pencen berhampiran elaun seumur hidup sebelumnya, atau LTA, sebanyak £1,073,100 atau yang telah mengambil tindakan pada masa lalu untuk melindungi LTA yang lebih tinggi — yang menghalang sebarang sumbangan lanjut kepada dana persaraan syarikat mereka.

Mungkin ada yang menerima tambahan gaji sebagai ganti caruman pencen daripada majikan mereka. Walau bagaimanapun, bayaran ini tidak menikmati faedah cukai penuh daripada simpanan pencen.

LTA telah dimansuhkan mulai 6 April tahun ini, menghapuskan ancaman caj cukai bagi pelanggaran dan menyediakan insentif kepada golongan berpendapatan tinggi untuk menyertai semula skim syarikat.

“Majikan diminta oleh kakitangan jika mereka boleh kembali ke pencen,” kata Andy Parker, rakan kongsi Barnett Waddingham, perunding pencen.

“Dalam sumbangan yang ditetapkan [pension] ruang, sesetengah pelanggan majikan sedang menyemak polisi mereka mengenai pembayaran tambahan gaji, di mana caruman pencen sebelum ini telah dihadkan disebabkan oleh LTA atau [other allowance] isu.”

Jason Hollands, pengarah urusan di pengurus kekayaan Evelyn Partners, berkata: “Ramai pelanggan yang tidak membiayai pencen mereka dalam beberapa tahun kebelakangan ini pastinya merancang untuk menyertai semula skim caruman ditakrifkan syarikat mereka dan kebanyakan majikan akan gembira untuk menampungnya.”

Bagaimanapun, beliau berkata pelanggannya biasanya tidak “tergesa-gesa” melakukan ini untuk pembayaran gaji April. Sebaliknya, mereka bercadang untuk meminta majikan mereka membayar apa-apa bonus ke dalam pencen mereka pada akhir tahun cukai, yang juga akan memberi masa untuk perubahan itu menyelesaikan proses perundangan.

Penasihat juga menawarkan nota berhati-hati bagi mereka yang ingin kembali ke simpanan pencen di tempat kerja, memandangkan parti Buruh telah berjanji untuk membatalkan pemansuhan LTA jika ia memenangi pilihan raya umum akan datang, dijangka pada 2024. Belanjawan, Buruh memanggil perubahan itu “keutamaan yang salah, pada masa yang salah, untuk orang yang salah”.

Parker berkata: “Dalam semua kes, pekerja dibenarkan kembali ke dalam skim jika mereka sebelum ini mempunyai isu LTA tetapi dengan nota amaran yang kuat untuk mempertimbangkan perubahan dengan teliti, terutamanya memandangkan komen yang dibuat oleh Buruh mengenai pemansuhan perubahan Bajet baru-baru ini.”

Christian Mather, penasihat kewangan di Aegis Financial Planning, berkata terdapat juga minat dalam kalangan pelanggannya tentang cara memanfaatkan pengaturan simpanan pencen yang lebih murah, memandangkan elaun seumur hidup sebelum ini tidak “sesuai untuk tujuan”.

“Ia secara berkesan merupakan cukai ke atas golongan kaya tetapi ia juga mendorong golongan berpendapatan tinggi ke dalam produk yang lebih berisiko, seperti VCT. [venture capital trusts],” kata Mather.

Mather berkata beliau telah menasihati beberapa pemilik perniagaan yang merancang untuk mengeluarkan wang tunai daripada perniagaan mereka untuk memaksimumkan caruman melalui bawa ke hadapan, peraturan yang membolehkan penyimpan menggunakan sebarang elaun tahunan yang tidak digunakan daripada tiga tahun cukai sebelumnya.

Golongan berpendapatan tinggi telah memperbaharui minat mereka dalam penjimatan pencen berikutan perubahan Belanjawan yang lebih luas bertujuan untuk menghalang pekerja yang lebih tua, terutamanya doktor dan perunding NHS, daripada bersara.

Elaun tahunan, yang menetapkan berapa banyak yang boleh disimpan atau berkembang di dalam pencen tanpa cukai setiap tahun, dinaikkan daripada £40,000 kepada £60,000 mulai 6 April. Apa yang dipanggil elaun tahunan pembelian wang juga meningkat daripada £4,000 kepada £ 10,000. Ini mengehadkan caruman mereka yang sebelum ini mencetuskan caj cukai dengan mengakses periuk pencen mereka dan kemudiannya menyambung semula simpanan ke dalamnya.

Richard Harwood, perancang kewangan di pengurus kekayaan RBC Brewin Dolphin, berkata sebilangan pelanggan yang tidak aktif dalam simpanan pencen selama bertahun-tahun “kini menyemak semula pencen tempat kerja atau skim swasta mereka kerana kecekapan cukai simpanan pencen. Ramai kini boleh menyumbang secara berkesan sehingga £60,000 setahun.”

Penasihat juga berkata mereka yang kembali kepada pencen harus mengingati sekatan baharu ke atas tunai bebas cukai. Apabila kerajaan membatalkan caj LTA, ia juga mengehadkan maksimum yang boleh dituntut oleh individu sebagai tunai bebas cukai daripada periuk pencen mereka kepada 25 peratus daripada LTA lama, atau £268,275, kecuali apabila perlindungan dana sebelum ini digunakan.

totobet singapur

hasil pengeluaran sidney hari ini

totobet sdy hari ini

togel hkg hari ini keluar

totobet sgp pengeluaran