site

M&G untuk menentang bidaan ekuiti persendirian untuk kumpulan pameran UK Hyve

M&G Investments akan mengundi menentang pengambilalihan ekuiti persendirian Hyve yang tersenarai di UK, bersama-sama dengan sekurang-kurangnya dua pemegang saham besar lain yang memberi amaran bahawa bidaan itu meremehkan syarikat pameran antarabangsa itu dengan ketara.

Firma AS Providence Equity Partners mencapai perjanjian bulan lalu untuk membayar 108p setiap saham Hyve, menilai perniagaan acara tersenarai di London pada £481 juta. Lembaga Pengarah Hyve berkata “tawaran itu mewakili nilai untuk pemegang saham”. Pelabur terbesarnya, Rakan Kongsi Nilai Strategik, telah berkata ia akan mengundi memihak kepada perjanjian itu.

Walau bagaimanapun, pemegang saham teratas termasuk M&G, Redwheel, dan Blackmoor Investment Partners merancang untuk mengundi menentang tawaran itu dalam beberapa minggu akan datang. Untuk perjanjian itu diteruskan, Providence memerlukan 75 peratus modal pemegang saham mengundi memihak.

“Tawaran terbaru untuk Hyve secara material meremehkan syarikat dan kami merancang untuk mengundi menentang pengambilalihan itu,” kata Rupert Krefting, ketua kewangan korporat dan pengawasan di M&G Investments, kepada Financial Times.

“Kami tetap menyokong pasukan pengurusan dan strategi mereka untuk memanfaatkan pelaburan penting yang dibuat dalam beberapa tahun kebelakangan ini.”

Saham dalam Hyve didagangkan melebihi £6 sebelum wabak, tetapi pelabur berpendapat pendapatan masih belum pulih sepenuhnya. Menariknya dari pasaran sekarang bermakna pemegang saham lama kehilangan peluang untuk kembali ke tahap pra-Covid, mereka berpendapat.

Krefting berkata harga saham Hyve juga masih pulih daripada kesan pelupusan aset yang dikaitkan dengan Rusia dan kos hutangnya yang tinggi yang berkaitan dengan pengambilalihan yang telah menunjukkan prestasi yang baik untuk syarikat itu – dinamik yang akan berubah apabila hutang dibayar.

Hyve adalah antara beberapa perniagaan yang terjejas teruk akibat penutupan. Peperangan menentang Ukraine juga mempercepatkan rancangan keluarnya dari Rusia, yang menyumbang separuh pendapatannya pada 2021.

“Kami fikir syarikat itu mempunyai masa depan yang positif di bawah pemilikan awam, untuk manfaat pelanggan kami,” kata Krefting.

Pengurus dana Redwheel David Stewart, pemegang saham kedua terbesar dalam Hyve dengan lebih 10 peratus, juga merancang untuk mengundi menentang perjanjian itu.

“Jika anda mempunyai tahap keyakinan terhadap keupayaan syarikat ini untuk mencapai sasaran dan strateginya, anda tidak mahu menjualnya pada harga minimum yang boleh diterima pada masa ini,” kata Stewart. Hyve menyasarkan pertumbuhan jangka sederhana sekurang-kurangnya £250 juta hasil dan margin operasi sebanyak 30 peratus.

Walaupun pelabur memberi kredit kepada pasukan pengurusan untuk meletakkan semula syarikat, prospek pertumbuhan masa depannya masih belum dapat dilihat dalam harga saham.

Douglas Smith, rakan kongsi pengurusan di 20 pemegang saham teratas Blackmoor Investment Partners, yang juga akan mengundi menentang perjanjian itu, berkata: “Lembaga mencadangkan tawaran itu memberikan jumlah nilai entiti sebanyak £481 juta, tetapi analisis semasa kami melihat hutang bersih yang lebih rendah yang mencadangkan lebih dekat kepada £440 juta.

“Ini adalah perniagaan berkualiti tinggi yang baru pulih: ia mempunyai halangan yang ketara untuk kemasukan daripada kesan rangkaian pada peringkat persidangan individu; mempunyai kuasa harga pada zaman inflasi ini; menyingkirkan pendedahan Rusia yang tidak menarik; dan, memegang jawatan penting dalam segmen persidangan yang menarik yang akan ditempatkan dengan kemas ke dalam beberapa portfolio pesaing.”

Providence dan Hyve enggan mengulas.

sgp totobet

data pengeluaran sydney hari ini

togel sydñey 2023

hongkong hari ini keluar

pengluaran sgp