site

Microsoft dan Amazon menghadapi siasatan UK mengenai pengkomputeran awan

Badan pemantau komunikasi UK telah meminta siasatan terhadap penguasaan Microsoft dan Amazon dalam pasaran pengkomputeran awan negara dalam cabaran terbaru kepada gergasi teknologi daripada pengawal selia global.

Ofcom berkata pada hari Rabu ia “terutama prihatin” dengan amalan Perkhidmatan Web Amazon dan Microsoft, yang bersama-sama mengawal antara 60 dan 70 peratus pasaran awan UK. Ia telah mencadangkan merujuk sektor itu kepada Pihak Berkuasa Persaingan dan Pasaran untuk siasatan lanjut.

Pengkomputeran awan dikuasai oleh Amazon dan Microsoft, dan telah menjadi pemacu penting pendapatan di gergasi teknologi.

Tetapi pertumbuhan dalam permintaan untuk perkhidmatan ini telah perlahan tahun ini dan pelanggan telah berusaha untuk mengurangkan kos, dengan beberapa mengadu tentang kenaikan harga dan kesukaran untuk bergerak antara penyedia awan.

Langkah Ofcom dilakukan di tengah-tengah penelitian global yang semakin meningkat ke atas pasaran awan. Tahun lepas, Microsoft menukar dasar pelesenan awannya di Eropah sebagai usaha untuk mengelak potensi tindakan antitrust daripada pengawal selia di Brussels.

Syarikat teknologi itu sudah pun menjadi sasaran pengawas persaingan di AS, UK dan EU dalam pelbagai bidang, dengan penyiasatan ke atas pengambilalihan Microsoft $75bn bagi pembuat permainan video Activision dan perjanjian Amazon untuk membeli iRobot pembuat Roomba.

Ofcom berkata ia bimbang, jika tidak dikawal, kepekatan bekalan pengkomputeran awan di tangan sebilangan kecil syarikat besar AS boleh menyebabkan pelanggan Britain membayar lebih banyak kumpulan yang lebih kecil dihimpit daripada pasaran. Google ialah penyedia perkhidmatan awan ketiga terbesar di UK, dengan bahagian antara 5 peratus dan 10 peratus.

Ofcom telah meneliti sektor awan sejak Oktober tahun lepas. Dalam penemuan sementara, ia telah mendapati bahawa syarikat awan menyukarkan pelanggan untuk menukar penyedia, menggunakan berbilang penyedia atau membenarkan perkhidmatan mereka “beroperasi” dengan kumpulan awan lain.

Ofcom telah membuka rundingan mengenai cadangannya dan akan membuat keputusan muktamad sama ada untuk merujuk kes itu kepada CMA menjelang Oktober 2023.

“Kami telah . . . mendedahkan beberapa amalan berkaitan, termasuk oleh beberapa firma teknologi terbesar di dunia,” kata Fergal Farragher, pengarah Ofcom yang bertanggungjawab untuk kajian pasaran.

“Halangan tinggi untuk beralih telah menjejaskan persaingan dalam pasaran yang berkembang pesat. Kami berpendapat penelitian yang lebih mendalam diperlukan.”

Menyedari bahawa Ofcom masih belum menerbitkan laporan akhir mengenai penemuannya, Amazon Web Services berkata: “Kami mereka bentuk perkhidmatan awan kami untuk memberi pelanggan kebebasan untuk membina penyelesaian yang sesuai untuk mereka, dengan teknologi pilihan mereka.

“Ini telah mendorong peningkatan persaingan merentas pelbagai sektor dalam ekonomi UK dengan meluaskan akses kepada perkhidmatan IT yang inovatif, sangat selamat dan berskala.”

Microsoft berkata: “Kami kekal komited untuk memastikan industri awan UK kekal berdaya saing tinggi, dan untuk menyokong potensi transformatif teknologi awan untuk membantu mempercepatkan pertumbuhan merentas ekonomi UK.”

totobet.com sgp

totobet sdy

totobetsdy

angka keluar hk mlm ini

keluaran hk hari ini tercepat