site

Mogok doktor muda akan memaksa 350,000 temujanji dibatalkan

Beribu-ribu doktor muda di England akan memulakan tindakan mogok selama empat hari yang tidak pernah berlaku sebelum ini pada hari Selasa, memaksa kira-kira 350,000 pelantikan dan operasi dibatalkan kerana NHS memberi tumpuan kepada penjagaan segera dan kritikal.

Di seluruh negara, amanah hospital berebut-rebut untuk mengisi kekosongan dalam giliran, mengerahkan perunding, jururawat dan profesional kesihatan lain untuk mengekalkan perkhidmatan. Tetapi beribu-ribu pesakit telah pun dibatalkan rawatan yang dirancang, membengkak senarai menunggu yang sudah berada pada tahap rekod.

Dr Layla McCay, pengarah dasar di Konfederasi NHS yang mewakili organisasi kesihatan di England, Wales dan Ireland Utara, berkata pemimpin kesihatan telah melakukan semua yang mereka boleh “untuk merancang apa yang akan menjadi set serangan paling ketara yang dilihat NHS dalam dekad yang lalu”.

Walau bagaimanapun, banyak aspek penjagaan pesakit, termasuk penjagaan kecemasan akan “amat terjejas dan pemimpin NHS sangat bimbang bahawa mereka tidak akan dapat memberikan perkhidmatan selamat kepada pesakit”, katanya.

Matthew Taylor, ketua eksekutif Konfederasi NHS, berkata secara berasingan bahawa ia “menyedihkan” kedua-dua pihak nampaknya tidak bergerak lebih rapat dan mencadangkan pengantaraan.

“Kita harus mempertimbangkan untuk meminta kerajaan dan kesatuan sekerja untuk memanggil Acas, perkhidmatan pendamaian, untuk menyediakan beberapa asas untuk rundingan, kerana, jika ada, kedudukan nampaknya telah mengeras sejak beberapa hari lalu,” katanya kepada BBC .

Persatuan Perubatan British, kesatuan doktor utama, berkata ia telah bertanya kepada Acas pada Disember “sama ada mereka boleh memainkan peranan dalam membawa kerajaan ke meja”. Ia mengecam prasyarat untuk rundingan yang dikatakan telah ditetapkan oleh Steve Barclay, setiausaha kesihatan, yang dikatakan sebagai “penghalang kepada rundingan yang dianjurkan Acas seperti yang telah berlaku sepanjang pertikaian ini”.

Pada hari Selasa, Barclay berkata beliau berharap untuk memulakan rundingan gaji rasmi dengan BMA bulan lalu tetapi mengkritik permintaan “tidak munasabah” untuk kenaikan gaji 35 peratus untuk doktor muda yang mereka katakan diperlukan untuk mengimbangi hakisan gaji selama 15 tahun.

Jika BMA “bersedia berpindah dengan ketara daripada kedudukan ini dan membatalkan mogok, kami boleh menyambung semula perbincangan sulit dan mencari jalan ke hadapan, seperti yang telah kami lakukan dengan kesatuan sekerja lain”, tambahnya.

Menjawab komen Barclay, Dr Vivek Trivedi, pengerusi bersama jawatankuasa doktor muda BMA, berkata: “Kami mengetuk pintu setiausaha kesihatan, meminta untuk bertemu dengannya untuk merundingkan penyelesaian kepada pertikaian ini, lama sebelum mogok semasa dijalankan . Kami telah berada dalam pertikaian rasmi sejak Oktober. Dia enggan menjawab dan berjumpa kami sehingga kami mendapat keputusan undi mogok. Dia mempunyai beberapa bulan untuk meletakkan tawaran yang boleh dipercayai di atas meja dan mengelakkan tindakan industri jadi baginya untuk mengatakan ‘ia mengecewakan’ adalah paling tidak ikhlas.

“Kami masih bersedia untuk menangguhkan tindakan mogok minggu ini jika setiausaha negara membuat tawaran yang boleh dipercayai yang boleh menjadi asas rundingan,” katanya.

Daghni Rajasingam, timbalan pengarah perubatan di Guy’s and St Thomas’s NHS Foundation Trust di London, yang termasuk hospital Diraja Brompton dan Harefield yang pakar dalam keadaan jantung dan paru-paru, berkata beberapa perunding telah menangguhkan cuti tahunan secara sukarela. Dia berkata mereka akan bekerjasama dengan junior yang tidak mogok, jururawat dan profesional kesihatan lain untuk menjalankan rota “agak kurus” yang memberi tumpuan kepada penjagaan segera dan kecemasan.

Bagaimanapun, dia menganggarkan kira-kira 10,000 temujanji pesakit luar dan antara 800 dan 1,000 kemasukan untuk pembedahan atau prosedur lain perlu ditangguhkan di seluruh amanah.

Walaupun operasi mendesak, seperti untuk kanser, akan diteruskan, “kurang sedikit [urgent] penjagaan” telah dibatalkan berdasarkan kes demi kes, kata Rajasingam.

Beliau menambah: “Memandangkan situasi itu, kami terpaksa mengutamakan pesakit sebaik mungkin. Tetapi saya akan lalai untuk mengatakan bahawa kami tidak bimbang, sebagai doktor.” Dengan menangguhkan penjagaan untuk sesetengah orang, “kami berkemungkinan tidak mengoptimumkan hasil kesihatan mereka.”

Adrian Boyle, presiden Kolej Perubatan Kecemasan Diraja, berkata semasa mogok doktor muda pertama pada bulan Mac, “para perunding menyingsing lengan baju mereka dan berjaya memberikan perkhidmatan”, menentang kebimbangan bahawa jabatan kecemasan, pusat rawatan segera dan minor- unit kecederaan mungkin terpaksa ditutup.

Beliau berkata kebimbangan sebenar adalah “mabuk selepas tindakan industri”. Adalah lebih sukar untuk mengeluarkan pesakit semasa pemberhentian, jadi hospital akan menjadi lebih penuh, dengan lebih banyak katil diduduki, seterusnya menimbulkan tekanan ke atas jabatan kecemasan dan membawa kepada kelewatan penyerahan ambulans.

Boyle berkata: “Kami cenderung untuk mengatasi dengan baik semasa acara ‘panas’ sebenar, tetapi permintaan yang terpendam dan penjagaan yang tertangguh dan cair selepas itu yang tidak begitu jelas tetapi ia tidak kurang berbahaya.”

indotogel singapura hari ini

sydney pengeluaran hari ini

totobagus sydney

resulhk