site

‘Momen bersejarah’ untuk keadilan iklim: Keputusan PBB meletakkan peralihan hijau sebagai fokus

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Disrupted Times kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda tiga kali seminggu

Cerita terhangat hari ini

  • UK bersedia untuk menyertai blok perdagangan Asia-Pasifik 11 ahli, dengan rundingan penyertaan untuk Perjanjian Komprehensif dan Progresif untuk Perkongsian Trans-Pasifik dijangka selesai menjelang akhir minggu ini.

  • Bank of England telah menggesa dana pencen untuk bersedia menghadapi kejutan pasaran bon lebih dua kali lebih teruk daripada yang diuji sebelum ini untuk mengelak berulangnya kegawatan pasaran emas tahun lepas.

  • Sergio Ermotti telah kembali sebagai ketua UBS untuk mengemudi pengambilalihan Credit Suisse. Secara berasingan, jawatankuasa kongres AS berkata CS telah melanggar perjanjian rayuan 2014 dengan kerajaan untuk peranannya dalam membantu rakyat Amerika yang kaya mengelak cukai.

Untuk kemas kini berita terkini, lawati kami blog langsung


Selamat petang.

Ikat dan bersedia untuk perjalanan yang bergelombang.

Itulah mesej kepada pelabur hari ini daripada Pengurusan Pelaburan Undang-undang dan Am, pengurus aset terbesar UK, yang berkata pasaran gagal menetapkan harga dalam risiko perubahan iklim. Menangguhkan peralihan kepada ekonomi rendah karbon boleh menyebabkan ekuiti global lebih rendah satu pertiga daripada dalam peralihan pantas, katanya, dengan satu perempat daripada syarikat yang kini menerbitkan bon gred pelaburan menghadapi penurunan taraf jika dunia bersih-sifar tidak dicapai menjelang 2050 .

Amaran itu tepat pada masanya. Ia datang pada hari PBB mengundi untuk menjelaskan kewajipan undang-undang negara untuk melindungi penduduk mereka daripada perubahan iklim dan ketika UK, yang dilabelkan “sangat tidak bersedia” untuk pemanasan global oleh jawatankuasa parlimen, menyediakan kecetusan dasar mengenai tenaga dan sifar bersih. matlamat.

Laporan jawatankuasa perubahan iklim UK, satu dalam siri penilaian kritikal prestasi kerajaan, mengenal pasti pelbagai kegagalan, termasuk kemajuan perlahan dalam mengurangkan penggunaan air dan kebocoran serta kekurangan strategi yang jelas untuk melindungi pertanian. Banyak lagi yang perlu dilakukan untuk membina daya tahan terhadap cuaca ekstrem, dalam segala-galanya dari rumah ke pengangkutan, komunikasi dan sistem tenaga, laporan itu menyatakan.

“Hari keselamatan tenaga” kerajaan esok dijangka termasuk berita mengenai subsidi untuk bahan api penerbangan hijau yang diperbuat daripada sisa isi rumah; butiran pembiayaan untuk badan baharu yang dipanggil Great British Nuclear; pelonggaran pembangunan angin darat; tweak kepada cukai durian runtuh minyak dan gas; dan perubahan kepada levi hijau ke atas bil elektrik dan cara harga ditetapkan. Terdapat juga lebih banyak berita mengenai kewangan hijau seperti menggalakkan pengambilan “gilt hijau” – bon yang membiayai projek menyumbang kepada pengurangan pelepasan.

Peralihan hijau juga menyibukkan pembuat dasar di Brussels.

Perancis mahu menganggap tenaga nuklear sebagai setara dengan tenaga boleh diperbaharui supaya ia mengambil kira sasaran EU untuk menghasilkan 40 peratus tenaga daripada sumber tersebut menjelang 2020. Negara-negara seperti Jerman dan Austria, bagaimanapun, berkata ini akan menjejaskan usaha untuk mengembangkan solar, angin dan sumber lain yang boleh diperbaharui. Loji kuasa nuklear menjana kira-kira dua pertiga daripada keluaran elektrik Perancis pada tahun 2022.

Rundingan juga diteruskan mengenai tindak balas EU terhadap Akta Pengurangan Inflasi AS, dengan persetujuan ditutup untuk membenarkan pembuat bateri Eropah mengakses subsidi AS. IRA telah menetapkan bahawa komponen bateri – kobalt, grafit, litium, mangan dan nikel – mesti datang dari negara-negara dengan perjanjian perdagangan bebas AS, mencetuskan kebimbangan bahawa syarikat-syarikat Eropah boleh rugi. AS secara berasingan semalam menandatangani perjanjian bateri dengan Jepun untuk membantu mengurangkan pergantungan rantaian bekalan kepada China.

Resolusi hari ini di PBB, yang diluluskan melalui konsensus tanpa undian, bermakna Mahkamah Keadilan Antarabangsa, badan perundangan tertingginya, akan menilai kewajipan undang-undang negara untuk melindungi rakyat mereka daripada perubahan iklim.

Tindakan itu, yang boleh meningkatkan risiko litigasi bagi mereka yang gagal mematuhi undang-undang dan perjanjian sedia ada, digambarkan sebagai “saat bersejarah untuk keadilan iklim antarabangsa”. Ia berikutan kempen panjang yang diketuai oleh Vanuatu, sebuah negara kepulauan Pasifik yang berisiko daripada kenaikan paras laut.

Perlu tahu: ekonomi UK dan Eropah

Canselor UK Jeremy Hunt mencadangkan kepada jawatankuasa parlimen bahawa Perbendaharaan akan mencari wang baharu untuk menyelesaikan gelombang mogok semasa, dalam konsesi yang ketara kepada pekerja sektor awam. Hunt berkata semalam dia akan memasukkan lebih banyak wang ke dalam NHS untuk membiayai perjanjian baharu untuk pekerja kesihatan.

Harga pasar raya UK meningkat pada rekod 17.5 peratus pada Mac, menambah £837 kepada purata bil tahunan isi rumah, menurut data sektor baharu. Orang Inggeris semakin beralih kepada kedai diskaun seperti Lidl dan Aldi dan membeli jenama label sendiri yang lebih murah.

Ukraine akses tanpa tarif ke EU telah menyebabkan lebihan bijirin di negara jiran, mengurangkan pengeluar tempatan dan membawa kepada aduan bahawa Brussels membayar pampasan terlalu sedikit kepada petani.

Perlu tahu: Ekonomi global

Ketua pengulas ekonomi Martin Wolf berkata dasar monetari sahaja bukan semata-mata untuk dipersalahkan untuk krisis perbankan. Ia adalah satu kesilapan untuk mengandaikan terdapat penyelesaian mudah kepada kegagalan sistem kewangan dan ekonomi kita, dia berpendapat.

Pasaran Eropah mungkin hampir mati tetapi Timur Tengah sedang menikmati ledakan IPO. Pembaharuan kawal selia dan dorongan penswastaan ​​digabungkan dengan kestabilan politik dan kenaikan harga tenaga mendorong kegilaan penyenaraian dan tawaran persendirian.

China bailout diperluaskan dengan ketara ke negara-negara membangun yang berkaitan dengan Inisiatif Belt and Roadnya, menurut satu kajian baharu, percubaan pertama yang diketahui untuk menangkap jumlah pinjaman penyelamatnya.

Carta lajur pinjaman menyelamat merentas sempadan ($bn) menunjukkan jumlah bailout dua hala China hampir $240bn

Korea Utara adalah untuk memulakan semula aktiviti diplomatik selepas tiga tahun pengasingan Covid. Pasukan pencerita visual kami menyiasat aktiviti penyeludupan minyak negara.

Republik Demokratik Congo menteri kewangan Nicolas Kazadi memberitahu FT bahawa DRC mesti mengeksport lebih banyak produk dan lebih sedikit bahan mentah. Negaranya merancang untuk menggandakan pengeluaran tembaga dan meningkatkan pengeluaran kobalt, coltan, emas dan litium. Tonton wawancara.

Video: Menteri kewangan DRC bercakap mengenai perlombongan, penyeludupan dan membina bateri

Perlu tahu: perniagaan

Elon Musk dan lebih daripada 1,000 pakar teknologi meminta “jeda” selama enam bulan pada pembangunan sistem kecerdasan buatan termaju seperti GPT OpenAI untuk menghentikan perlumbaan senjata “berbahaya”. Syarikat Big Tech memotong kakitangan yang berdedikasi kepada etika AI walaupun mereka mula diterima pakai secara meluas dalam produk pengguna.

Ali Baba adalah untuk memisahkan logistik, awan dan perkhidmatan tempatan daripada perniagaan e-dagang utamanya berikutan kempen rasmi untuk menekan gergasi teknologi China untuk memecahkan empayar mereka. Langkah itu mendorong lonjakan dalam saham teknologi China pagi ini.

Terdapat tekanan negeri dalam jenis lain Rusiadi mana kumpulan barat yang meninggalkan negara itu kini perlu membayar derma kepada negeri itu, meninggalkan mereka terbuka kepada tuduhan bahawa mereka membiayai usaha perang Moscow.

Peruncit UK Seterusnya memberi amaran tentang “tahun yang sukar” akan datang apabila inflasi berterusan mencecah keuntungan.

Sudah tiba masanya untuk menghentikan syarikat menjauhi membuat pengguna sakit, tulis pengulas Anjana Ahuja. Penyelidikan baru telah menunjukkan bahawa hanya empat sektor perindustrian – tembakau, bahan api fosil, makanan ultra-diproses dan alkohol – menyumbang kepada sekurang-kurangnya satu pertiga daripada semua kematian global.

Dunia Pekerjaan

Apabila semakin banyak organisasi beralih kepada perisian “layan diri”. untuk perkara seperti perjalanan dan HR, sejumlah besar “kerja bayangan” sedang dicantumkan kepada tugas orang ramai tanpa ganjaran. Kami semua adalah setiausaha sekarang, tulis kolumnis Sarah O’Connor.

Tiga tahun selepas itu kacukan atau kerja jauh berlepas, adakah kita tahu sama ada ia adalah longkang atau rangsangan kepada produktiviti? Sesetengah mungkin berpandangan bahawa Elon Musk betul untuk mengarahkan kakitangan kembali ke pejabat, tetapi kerja hibrid membantu mengekalkan kakitangan dan mengurangkan kos pejabat, tulis kolumnis Pilita Clark.

Peningkatan bilangan orang dewasa mendedahkan diagnosis kepelbagaian saraf di tempat kerja dan syarikat mempunyai kewajipan undang-undang untuk membuat pelarasan yang munasabah untuk mereka. Tetapi apakah cara terbaik untuk melakukannya? Dengar podcast Working It baharu.

Beberapa berita baik

kebahagiaan Finland adalah kemahiran. Satu kemahiran yang boleh diajar.” Itu sekurang-kurangnya menurut Visit Finland, yang di belakang statusnya yang baru diperoleh sebagai “negara paling bahagia di dunia”, menawarkan kelas induk empat hari untuk membawa keluar orang Finland dalaman anda.

Dua daripada orang paling gembira di dunia © Lawati Finland

Mengusahakannya — Temui idea besar membentuk tempat kerja hari ini dengan surat berita mingguan daripada editor kerja & kerjaya Isabel Berwick. Daftar di sini

Grafik Iklim: Diterangkan — Memahami data iklim yang paling penting dalam seminggu. Daftar di sini

Terima kasih kerana membaca Disrupted Times. Jika surat berita ini telah dimajukan kepada anda, sila daftar di sini untuk menerima keluaran masa hadapan. Dan sila kongsi maklum balas anda dengan kami di disruptedtimes@ft.com. Terima kasih

resulit sgp

hasil pengeluaran sidney

totobet data sydney

pengeluaran angka hk

sgp138