site

Muzium rumah #10: Andrew Carnegie

Dia dikenali sebagai “Scotchman yang bergelimpangan bintang” di AS, di mana dia mengaut kekayaannya daripada keluli. Tetapi permulaan Andrew Carnegie di Dunfermline, Scotland, adalah sederhana.

Muzium Tempat Kelahiran Andrew Carnegie berpusat di kotej penenun abad ke-18 milik keluarganya di Moodie Street, yang masih hidup dalam bekas industri utama Dunfermline. Dewan Art Deco bersebelahan, yang dibina oleh balu Carnegie pada tahun 1928, mengambil kisah tentang penghijrahan keluarga ke Pittsburgh pada tahun 1848 dan kebangkitannya daripada budak gelendong kepada lelaki terkaya di dunia.

Ini sahaja yang luar biasa, tetapi sumbangan Carnegie sebanyak $65 bilion (dalam wang hari ini) kepada badan amal dan yayasan — termasuk Carnegie Hall di New York, Istana Keamanan di The Hague dan Balai Cerap Mount Wilson di California — telah memastikan warisan yang berkekalan . “Tiada seorang pun boleh menjadi kaya tanpa dirinya memperkayakan orang lain,” katanya suatu ketika dahulu.

Pada tahun 1850-an, apabila terdapat beberapa perpustakaan awam di AS, Carnegie akan meminjam buku daripada Kolonel James Anderson, yang telah membuka perpustakaannya sendiri untuk budak lelaki yang bekerja. Kemudian, Carnegie membiayai kira-kira 2,800 perpustakaan awam percuma di seluruh dunia.

Dia tidak pernah lupa asal usulnya. Pada tahun 1898, dia membeli Istana Skibo di Scotland sebagai rumah persaraannya. Dia meninggal dunia pada tahun 1919 di rumah negaranya di Lenox, Massachusetts, tetapi kuburnya di Sleepy Hollow, New York, ditandai dengan salib Celtic yang diperbuat daripada granit dari kuari Skibo.

Kartografi oleh Liz Faunce. Peta berdasarkan Mapcreator.io | Data OpenStreetMap untuk Little Holland House

carnegiebirthplace.com

Ketahui tentang cerita terbaharu kami dahulu — ikuti @FTProperty di Twitter atau @ft_houseandhome di Instagram

resul singapor

pengeluaran sd

sidney

result hk

www.totobet.com singapore