site

Nicola Sturgeon meninggalkan warisan ‘campuran’ untuk Scotland dan SNP

Apabila Nicola Sturgeon melancarkan feri baharu termaju dari pembuat kapal awam terakhir di Clyde pada 2017, menteri pertama Scotland memuji acara itu sebagai detik penting untuk reputasi kejuruteraan dan pembuatan negaranya serta ekonomi keseluruhannya.

Lebih lima tahun kemudian, feri Glen Sannox – yang ternyata telah dilancarkan dengan tingkap jambatannya hanya dicat – belum siap dan jauh melebihi bajet.

Bagi pengkritik Sturgeon, yang akan berundur pada hari Isnin, kisah sedih Glen Sannox akan menjadi metafora yang sesuai untuk lapan tahunnya sebagai ketua kerajaan yang diturunkan Scotland, satu tempoh di mana mereka mengatakan dia telah terlebih berjanji dan tidak berjaya.

Bendera dikibarkan pada majlis pelancaran feri Glen Sannox © Andrew Milligan/PA

James Mitchell, profesor dasar awam di universiti Edinburgh, berkata Sturgeon telah gagal mengeksploitasi peluang politik yang dinikmatinya apabila dia mengambil alih jawatan menteri pertama selepas referendum 2014 di mana rakyat Scotland mengundi menyokong untuk tinggal di UK sebanyak 55-45 setiap sen.

“Rekodnya dalam kerajaan, terus terang, tidak bagus,” kata Mitchell, editor bersama buku 2016 mengenai pemimpin parti Kebangsaan Scotland yang pro-kemerdekaan Sturgeon.

Dalam kemunculan valedictory minggu ini, Sturgeon, 52, yang walaupun lawan mengatakan sebagai salah seorang ahli politik UK paling berkesan dalam generasinya, menolak cadangan kerjayanya berakhir dengan kegagalan. Menteri pertama menonjolkan lapan kemenangan berturut-turut SNP dalam pilihan raya di bawah kepimpinannya dan peneraju besar semasa tinjauan pendapat.

Sejak dia menggantikan Alex Salmond sebagai menteri pertama pada 2014, kerajaan SNP telah beralih ke kiri, menajamkan kontras dengan kerajaan UK Konservatif. Paling menarik, Sturgeon menggunakan kuasa yang baru diturunkan untuk menjadikan kadar cukai pendapatan lebih progresif dan keselamatan sosial lebih murah.

Sturgeon meninggalkan bilik selepas FMQ terakhirnya pada hari Khamis © Jane Barlow/PA

Perubahan cukai dan faedah bermakna 10 peratus isi rumah Scotland terkaya akan menjadi £2,590 lebih miskin pada tahun fiskal akan datang daripada rakan sejawat Inggeris dan Wales dengan pendapatan yang sama, tetapi 10 peratus termiskin akan mendapat £580 lebih baik, menurut badan pemikir bebas Institut Kajian Fiskal.

Pengenalan skim pembayaran kanak-kanak £25 seminggu membantu keluarga berpendapatan rendah khususnya. “Jika saya perlu memilih perkara yang paling saya banggakan, ia adalah: membantu mengeluarkan kanak-kanak daripada kemiskinan,” kata Sturgeon.

Pandemik coronavirus mungkin akan diingati sebagai jam terbaik Sturgeon. Taklimat televisyen harian mempamerkan kemahiran komunikasi empati yang menjadi pusat kejayaan pelajar sekolah yang dahulunya pemalu dan suka buku daripada keluarga kelas pekerja yang menyertai SNP berusia 16 tahun.

Nicola Sturgeon memberikan taklimat televisyen setiap hari semasa wabak Coronavirus © Kerajaan Scotland/AFP

Tetapi dasar coronavirus Sturgeon berbeza daripada dasar kerajaan UK di England terutamanya dalam perincian masa dan nada, dan rekod keseluruhan Scotland dari segi kematian dan kerosakan ekonomi adalah serupa – dan tidak mengagumkan berbanding dengan rakan sebaya Eropah.

Dan sementara Sturgeon menyalahkan wabak itu sebagai punca masalah sistem kesihatan Scotland, ia berada di bawah tekanan yang serius walaupun sebelum 2020. Selepas 16 tahun pemerintahan SNP, Scotland mempunyai jangka hayat yang lebih rendah dan menurun serta kematian yang lebih tinggi akibat penyalahgunaan dadah berbanding England dan negara Eropah yang lain. .

Ditanya mengenai peningkatan kematian berkaitan dadah dalam perdebatan pilihan raya 2021, Sturgeon berterus terang. “Saya rasa kami mengalihkan pandangan dari bola,” katanya.

Beberapa penganalisis berkata bahawa sikap berhati-hati politik Sturgeon telah mengehadkan kesannya.

SNP mula berkuasa pada 2007 berjanji untuk membatalkan cukai majlis berasaskan harta “tidak adil” yang dibayar kepada pihak berkuasa tempatan. Tetapi pada 2015, Sturgeon hanya mengubahsuai kadar cukai majlis dan membiarkan penilaian suku abad yang menjadi asasnya.

Dia lebih berani dalam cita-citanya untuk menutup jurang menguap dalam pencapaian pendidikan antara murid yang lebih kaya dan lebih miskin, mengisytiharkan pada 2015 bahawa ini adalah isu yang dia mahu jawatan menteri pertamanya dinilai.

Nicola Sturgeon berkata pendidikan adalah isu yang dia mahu jawatannya dinilai pada © Jeff J Mitchell/Getty Images

Tetapi kerajaannya menggugurkan undang-undang yang memberi lebih banyak autonomi kepada sekolah pada 2018. Cabaran Pencapaian Scotland, skim yang dibiayai kerajaan, berkata jurang itu tetap “tidak boleh diterima”.

Promosi hak trans oleh Sturgeon, termasuk dengan perundangan yang memudahkan untuk mendapatkan pengiktirafan rasmi bagi perubahan jantina, telah menimbulkan kemarahan sesetengah pihak yang percaya ia meletakkan hak berasaskan seks wanita dalam risiko. Pengarang JK Rowling telah menggelar Sturgeon sebagai “pemusnah hak wanita”.

Yang lain memuji menteri pertama, yang telah melantik kabinet yang seimbang jantina sejak 2014. “Wanita, gadis dan golongan LGBT khususnya sangat berterima kasih kepadanya dari segi perlindungan dan kemajuan hak mereka,” kata Kezia Dugdale, pengarah di John Smith Centre, yang menggalakkan kepercayaan dalam politik.

Promosi hak trans oleh Nicola Sturgeon terbukti memecahbelahkan © David Cheskin/PA

Tetapi Dugdale, pemimpin Buruh Scotland dari 2015 hingga 2017, berkata matlamat utama Sturgeon untuk kemerdekaan Scotland telah menghalangnya daripada mengambil kepentingan dalam bidang seperti pendidikan.

“Pembaharuan bermakna kereta epal mengecewakan,” kata Dugdale. “Kebanyakan tempoh beliau memegang jawatan adalah tentang mengekalkan pangkalan penyokong seluas mungkin dengan harapan dapat mengubahnya menjadi sokongan untuk kemerdekaan.”

Namun sesetengah penyokong kemerdekaan berkata kekurangan pembaharuan yang lebih berani juga menjejaskan dakwaan SNP bahawa Scotland yang bebas akan ditadbir dengan lebih baik. Dan di sebalik usaha Sturgeon untuk mengekalkan gereja luas SNP, dia berlepas dengan Scotland secara amnya berpecah di tengah-tengah sama ada untuk menamatkan kesatuan tiga abad dengan England.

Kegagalan Sturgeon untuk meningkatkan sokongan untuk kemerdekaan ke tahap yang akan memberi tekanan kepada Westminster untuk menggugurkan bloknya pada plebisit kedua bermakna warisan Sturgeon “bercampur-campur”, kata Michael Keating, profesor politik emeritus di universiti Aberdeen.

“Mengekalkan sokongan untuk kemerdekaan pada kira-kira 50 peratus adalah pencapaian yang tidak pernah dilakukan oleh pemimpin lain sebelum ini, tetapi sebaliknya ia tidak mencukupi,” kata Keating.

“Sesiapa yang mengambil alih akan perlu menyerang ke arah yang berbeza.”

Perbezaan dalam strategi dan isu kemerdekaan seperti pengiktirafan jantina telah mencetuskan ketegangan pada perpaduan SNP yang dicetuskan oleh perseteruan sengit antara Sturgeon dan Salmond, bekas mentornya.

Kedua-duanya bertengkar selepas penjawat awam wanita pada 2018 menuduh Salmond melakukan gangguan seksual semasa beliau menjadi menteri pertama. Pada perbicaraan jenayah pada 2020, Salmond dibebaskan daripada semua 13 pertuduhan kesalahan seksual terhadapnya.

Sebuah jawatankuasa parlimen kemudian membuat kesimpulan bahawa Sturgeon telah mengelirukan mengenai cara dia mengetahui tentang dakwaan terhadap Salmond, tetapi siasatan berasingan membebaskannya daripada melanggar kod menteri. Dia bangkit untuk memimpin SNP meraih kemenangan dalam pilihan raya Scotland 2021, manakala parti Alba baharu Salmond gagal memenangi satu kerusi.

Nicola Sturgeon dengan mentor Alex Salmond pada 2013; kedua-duanya jatuh, menjejaskan perpaduan SNP © Andy Buchanan/AFP/Getty Images

Sturgeon, yang menandakan penyertaannya pada tahun 2014 sebagai ketua SNP dengan perhimpunan lebih 10,000 penyokong gembira di tempat muzik tertutup terbesar di Glasgow, meninggalkan parti dalam suasana yang lebih suram.

Calon-calon untuk menggantikannya telah memusnahkan rekod masing-masing dalam kerajaan dan ketua eksekutif SNP yang telah lama berkhidmat, Peter Murrell, suami Sturgeon, berundur selepas parti itu terpaksa mengakui ia mempunyai 30,000 anggota kurang daripada yang didakwa.

Nicola Sturgeon bersama suami Peter Murrell, yang terpaksa berundur sebagai ketua eksekutif SNP © Robert Perry/AFP/Getty Images

Perjuangan SNP untuk menyegarkan armada feri Scotland yang semakin tua telah menjejaskan tuntutan terhadap kecekapan yang menjadi pusat tuntutan kemerdekaannya akan membawa kepada kerajaan yang lebih baik.

Kos Glen Sannox dan kapal yang belum siap meningkat tiga kali ganda kepada hampir £300 juta selepas ahli proses jawatankuasa parlimen berkata minggu ini dipenuhi dengan kegagalan dalam ketelusan dan akauntabiliti.

Tetapi sementara pengkritik mengatakan bahawa rekod Sturgeon telah meleset daripada retoriknya, menteri pertama yang berlepas itu menentang, menasihatkan penggantinya dalam satu kenyataan parlimen perpisahan supaya tidak “menghindar daripada cabaran besar”.

“Anda tidak akan mendapat segala-galanya dengan betul, tetapi ia sentiasa lebih baik untuk menyasarkan tinggi dan gagal daripada tidak mencuba sama sekali,” katanya.

resulit sgp

pengeluaran sydney kemarin

keluaran togeĺ sydney hari ini 2023

tgl hkg klr hari ini

totobet net singapura