site

Nigel Lawson, canselor dan wartawan, 1932-2023

Lord Lawson of Blaby, yang telah meninggal dunia pada usia 91 tahun, adalah salah seorang canselor British yang paling penting dan paling lama berkhidmat pada abad ke-20, memainkan peranan penting dalam revolusi pasaran bebas Margaret Thatcher.

Dihormati oleh hak Tory dan inspirasi kepada perdana menteri semasa Rishi Sunak, Nigel Lawson meneruskan program penswastaan ​​yang giat dan mempengerusikan pemotongan cukai yang radikal pada akhir 1980-an.

Dari segi intelek, salah seorang canselor yang paling layak, Lawson memainkan peranan penting dalam menguruskan kejayaan pemulihan ekonomi UK daripada kemelesetan awal 1980-an.

Bagaimanapun, akhirnya, hampir enam setengah tahun beliau di Nombor 11 Downing Street — penggal kedua terpanjang bagi mana-mana canselor abad ke-20 — berakhir dengan kitaran boom-and-bust yang biasa dan mengecewakan.

“Lawson boom” yang malang, didorong oleh dua Belanjawan pemotongan cukai yang besar pada akhir 1980-an, tidak banyak menjejaskan reputasinya dalam kalangan pemimpin Konservatif generasi moden. Sunak, semasa beliau sendiri sebagai canselor, menggantung potret Lawson di atas mejanya.

Jika ada, kedudukan Lawson di sebelah kanan Tory meningkat dalam dekad terakhir hidupnya: dia memperjuangkan Brexit dan merupakan seorang yang ragu-ragu terhadap perubahan iklim buatan manusia.

Dari latar belakang Yahudi yang makmur, Lawson memperoleh yang pertama dalam PPE di Oxford dan merupakan salah seorang daripada ramai graduan pintar Oxbridge yang direkrut ke Financial Times pada 1950-an oleh editor Sir Gordon Newton ketika itu.

Dalam empat tahun, beliau berkembang daripada penulis cereka muda kepada wartawan industri, koresponden minyak, editor ciri dan, akhirnya, ketua kolumnis Lex.

Pada tahun 1960 dia pergi untuk menyertai Sunday Telegraph yang baru sebagai editor City, jawatan yang dipegangnya sehingga Oktober 1963 apabila dia pergi ke Jabatan Penyelidikan Konservatif untuk membantu parti itu melawan pilihan raya akan datang. Tidak lama selepas tinjauan pendapat 1964, beliau menggantikan Iain Macleod sebagai editor The Spectator.

Dia memasuki parlimen pada tahun 1974, meninggalkan cita-cita yang diisytiharkan untuk menjadi editor Financial Times. Pandangannya yang pro-Eropah – yang kemudiannya beralih kepada Euroscepticism yang mendalam – juga menyebabkan pergeseran: seawal tahun 1981 dia secara peribadi menggesa canselor ketika itu Sir Geoffrey Howe untuk menyertai Mekanisme Kadar Pertukaran Eropah tetapi ditolak oleh Howe dan Thatcher. Hujah-hujah ini menjadi lebih pahit kemudian dalam dekad itu.

Walau bagaimanapun, pertama kali berlaku selingan apabila pada September 1981 Lawson memasuki kabinet sebagai setiausaha tenaga, dengan taklimat untuk memahami program penswastaan ​​yang melibatkan minyak Laut Utara, British Gas dan industri elektrik.

Beliau juga terlibat dalam pra-perancangan untuk mogok pelombong yang akhirnya berlaku pada tahun 1984 — selepas penumpukan simpanan arang batu di stesen janakuasa secara berjaga-jaga.

Isu penswastaan ​​awal terbukti sukar untuk diuruskan: Amersham International telah dikurangkan harganya pada tahun 1981 dan, apabila pada tahun 1982 Lawson memutuskan untuk menjual Britoil melalui tawaran tender, untuk mengelakkan risiko premium yang besar, isu tersebut telah kurang dilanggan dengan teruk. Tetapi pengapungan British Telecom dan British Gas – yang terakhir datang selepas Lawson meninggalkan jabatan tenaga – menetapkan corak daya tarikan awam yang kuat.

Nigel Lawson bersama isterinya Therese sebelum membentangkan Belanjawan di Commons © PA Archive/PA Images

Lawson terkejut apabila dilantik sebagai canselor selepas pilihan raya 1983, tetapi merebut peluangnya dengan Belanjawan radikal Mac 1984. Pembaharuan borong cukai syarikat, termasuk pemansuhan pelepasan saham dan elaun pelaburan, menetapkan nada untuk canselornya.

Beliau mempengerusikan liberalisasi “Big Bang” besar-besaran Kota London pada Oktober 1986 dan bermegah bahawa beliau memansuhkan cukai dalam setiap enam Belanjawannya. Perubahan penting lain pada tahun-tahun kemudian termasuk pelepasan premium jaminan hayat dan pengenalan pelan ekuiti peribadi. Pada tahun 1988, beliau mengurangkan kadar tertinggi cukai pendapatan kepada 40 peratus.

Tetapi dia telah digagalkan oleh Thatcher dalam percubaannya untuk mengurangkan pelepasan faedah gadai janji, sesuatu yang mungkin telah menyederhanakan letupan harga rumah berikutnya.

Dari kira-kira 1986, bagaimanapun, Lawson mula membuat kesilapan penting. Sterling melemah selepas harga minyak jatuh dan dia menjadi semakin kecewa dengan penolakan Thatcher terhadap ERM, yang dia percaya akan memberikan lebih kredibiliti kepada dasar anti-inflasi kerajaan.

Dia memutuskan untuk menambat sterling pada 3 Deutschmarks dari Mac 1987, tanpa menasihati perdana menteri atau penasihat khasnya Sir Alan Walters, yang dengannya Lawson semakin berselisih. Kadar faedah ketika itu terlalu rendah untuk mengekalkan kestabilan monetari, terutamanya apabila kadar faedah diturunkan lagi selepas kejatuhan pasaran saham 1987 untuk mengelakkan kemerosotan yang ditakuti, tetapi ilusi.

Pasaran perumahan berkembang pesat dan inflasi meningkat semula. Lawson kemudiannya menyalahkan statistik rasmi kerana pada mulanya menyembunyikan skala ledakan, tetapi Thatcher berhujah bahawa dasar membayangi D-Mark telah mencipta inflasi kemudian.

Nigel Lawson menjadi tokoh kontroversi di kemudian hari,

Nigel Lawson menjadi tokoh kontroversi di kemudian hari, skeptikal terhadap perubahan iklim dan menjadi Eurosceptic © PA

Memoir monumental Lawson, mencecah lebih 1,000 halaman dan diterbitkan pada tahun 1992, menyatakan dengan terperinci bahagian dalaman kerajaan ke atas Eropah pada tempoh ini. Hubungannya dengan Thatcher menjadi semakin renggang, apatah lagi kerana pendirian peribadinya yang tegas terhadap cukai undian.

Beliau terpaksa membuka cap sterling pada Mac 1988, dan paun meningkat secara songsang untuk seketika, menyebabkan kadar pertukaran dan dasar monetari menjadi kucar-kacir di tengah-tengah ledakan ekonomi domestik yang dipacu oleh kredit. Lawson kemudiannya mengakui bahawa pemotongan jangka pendek dalam kadar asas kepada 7.5 peratus pada Mei 1988 “seterusnya telah merosakkan reputasi saya”.

Titik pecah berlaku pada Oktober 1989. Inflasi meningkat, kadar faedah telah mencapai 15 peratus pada malam sebelum persidangan Konservatif, dan isu Eropah telah memecah belah kabinet. Isu peletakan jawatan yang dinyatakan ialah peranan berterusan Walters dalam menjejaskan dasar kukuh Lawson, tetapi Eropah telah menjadi penyakit yang teruk.

Peletakan jawatan Lawson menandakan berakhirnya kerjaya politik barisan hadapannya. Dia berundur dari parlimen sebelum pilihan raya 1992, dan menerima gelaran Baron Lawson of Blaby.

Beliau mengambil beberapa jawatan pengarah syarikat, seperti di Barclays. Pekerjaan besar mengelak beliau, walaupun beliau disebut sebagai calon luar untuk gabenor Bank of England pada tahun 1993.

Lawson, bagaimanapun, menjadi tokoh kontroversi di kemudian hari, mempengerusikan Yayasan Dasar Pemanasan Global, sebuah kumpulan lobi yang ragu-ragu terhadap perubahan iklim buatan manusia. “Peristiwa cuaca ekstrem sentiasa berlaku,” katanya pada 2017. “Ia datang dan pergi.”

Dia juga menjadi penyokong tegar Brexit, kes yang kadang-kadang dia maju dari rumahnya di Perancis. Pelukannya terhadap Euroscepticism hanya membakar reputasinya bagi mereka di sebelah kanan Tory.

Lawson mempunyai enam anak, termasuk Nigella Lawson, seorang penulis makanan dan tukang masak televisyen, dan Dominic Lawson, seorang wartawan.

result keluaran singapura

sidney hari ini

totobet net sydney

hongkong hari ini keluar

totobetnet sgp