site

Ofgem mengetatkan garis panduan UK untuk meter prabayar paksa

Pengawal selia UK Ofgem telah memperkukuh garis panduan mengenai pembekal tenaga yang memasang meter prabayar secara paksa, berikutan skandal yang menunjukkan pelanggan yang sangat terdedah terdedah kepada risiko kehilangan gas dan elektrik mereka.

Meter prabayar sukarela tidak lagi boleh dipasang di rumah mereka yang berumur lebih 85 tahun atau dengan keadaan kesihatan yang teruk, di bawah peraturan baharu. Meter yang dipasang mesti disertakan dengan kredit £30 untuk mengelakkan kehilangan kuasa atau pemanasan serta-merta, manakala pasukan pemasangan kini mesti memakai kamera badan.

Langkah itu dibuat selepas pembekuan secara de facto terhadap amalan itu selepas British Gas milik Centrica didedahkan memasang meter prabayaran secara paksa di rumah orang yang tertunggak apabila bil meningkat semasa krisis tenaga.

Pada hari Selasa, ketua eksekutif Ofgem, Jonathan Brearley berkata: “Pelanggan dalam situasi yang terdedah akan diberi penjagaan dan pertimbangan tambahan yang sepatutnya, melebihi peraturan yang telah sedia ada, oleh pembekal – sesuatu yang jelas tidak selalu berlaku.”

Brearley memberitahu BBC Radio 4 bahawa dia telah memaklumkan pembekal bahawa mereka perlu menunjukkan peningkatan pesat atau menghadapi “peraturan dan peraturan lanjut yang akan bertentangan dengan kepentingan komersial anda”.

Citizens Advice, badan amal pengguna, yang dirujuk mengenai perubahan bersama pembekal tenaga, berkata garis panduan baharu itu adalah “penambahbaikan” tetapi menyeru Ofgem supaya tidak membuang masa untuk menjadikannya wajib.

“Kini terpulang kepada pembekal untuk mematuhi peraturan dan untuk Ofgem untuk membanteras dengan cepat sebarang tanda amalan buruk,” kata Dame Clare Moriarty, ketua eksekutif Citizens Advice.

“Untuk terlalu banyak kerosakan telah dilakukan. Pembekal kini mesti menyemak bahawa tiada pelanggan sedia ada mereka membayar tenaga mereka melalui meter prabayar sedangkan ia bukan pilihan yang selamat untuk mereka.”

Kumpulan kempen dan badan amal mengkritik garis panduan baharu kerana tidak cukup jauh, menekankan bahawa mereka yang berumur awal 80-an atau dengan penyakit melemahkan tertentu masih boleh menghadapi pemasangan paksa meter prabayaran.

Tom Marsland, pengurus dasar di Skop amal kesaksamaan orang kurang upaya, berkata perubahan itu “masih membolehkan syarikat tenaga memasang meter prabayaran di beberapa isi rumah kurang upaya.

“Kami mahu melihat pemasangan paksa meter dan suis jauh diharamkan secara langsung untuk orang kurang upaya,” kata Marsland.

Beliau mengulangi gesaan beberapa pembekal tenaga agar pengawal selia memperkenalkan “tarif tenaga sosial” untuk membantu isi rumah yang lemah dan berpendapatan rendah menghadapi kos tenaga yang lebih tinggi.

Simon Francis, penyelaras Gabungan Kemiskinan Bahan Api Akhir, berkata terdapat juga kebimbangan tentang bagaimana ia akan diuruskan.

“Terdapat kumpulan yang sangat terdedah yang telah diabaikan daripada tahap perlindungan penuhnya dan kami mempunyai kebimbangan serius tentang cara ia akan dilaksanakan, seperti bagaimana orang ramai akan membuktikan keadaan perubatan mereka tanpa dimalukan oleh pemeriksaan kesihatan firma tenaga,” kata Francis. .

togel sgp result

angka pengeluaran sidney

pengeluaran sidney

angka result hk

pengeluaran singapore