site

Ofwat telah mendenda hanya satu syarikat air atas peraturan tumpahan kumbahan 1994

Pengawal selia industri air telah mendenda hanya satu utiliti yang diswastakan kerana melanggar peraturan yang direka untuk mencegah tumpahan kumbahan di England sejak peraturan itu berkuat kuasa hampir 30 tahun lalu, menurut data rasmi.

Walaupun ratusan ribu tumpahan kumbahan ke sungai dan perairan pantai dalam beberapa tahun kebelakangan ini, satu-satunya denda Ofwat kerana melanggar peraturan air sisa telah dikenakan ke atas Southern Water pada 2019, menurut data yang diperoleh di bawah permintaan kebebasan maklumat (FOI). Syarikat itu telah dikenakan penalti £126 juta kerana melanggar peraturan yang bermula sejak 1994.

Pendedahan itu dibuat ketika kerajaan berkata ia akan berunding sama ada Agensi Alam Sekitar boleh mengenakan penalti sivil tanpa had ke atas syarikat air kerana merosakkan alam sekitar. Ia juga mencadangkan larangan penggunaan plastik dalam kain lap basah, yang menyumbang sebahagian besar penyumbatan pembetung.

Menteri-menteri telah mengalami tekanan yang semakin meningkat untuk menangani pencemaran air dan memastikan bahawa dua pengawal selia industri — Ofwat dan EA — mempunyai sumber yang diperlukan untuk memastikan syarikat mengambil kira.

Menteri Air Rebecca Pow berkata minggu lalu bahawa rekod syarikat air di England adalah “tidak boleh diterima” selepas data rasmi menunjukkan terdapat 301,091 tumpahan kumbahan ke sungai dan laut tahun lepas, dan 372,533 pada 2021. Menurut analisis FT data EA , ia telah merekodkan lebih daripada 1.5 juta tumpahan kumbahan sejak 2016.

“Intinya ialah Ofwat sebagai pengawal selia telah tidak hadir dalam bahagian yang sangat penting dalam tugasnya” dan mesti melakukan lebih banyak “untuk menguatkuasakan undang-undang sedia ada”, kata Nick Measham, ketua eksekutif kumpulan kempen WildFish, yang memfailkan FOI permintaan.

Emma Dearnaley, pengarah undang-undang Projek Undang-undang Baik, yang terlibat dalam kes dakwaan pembuangan kumbahan, berkata penemuan itu “mendedahkan betapa sedikit yang telah dilakukan oleh pengawal selia untuk memastikan syarikat air swasta bertanggungjawab terhadap krisis kumbahan yang kini menjejaskan negara kita.”

Perundangan sejak tahun 1991 mengenai rawatan kumbahan mentah memerlukan industri air untuk “berkesan” menanganinya untuk meminimumkan pembebasan air sisa yang tidak dirawat ke alam sekitar. Di bawah peraturan 1994, syarikat mesti memastikan loji rawatan kumbahan dikekalkan untuk memastikan “prestasi yang mencukupi di bawah semua keadaan iklim tempatan biasa.”

Pejabat Perlindungan Alam Sekitar, agensi eksekutif yang ditubuhkan selepas Brexit untuk memantau pematuhan undang-undang alam sekitar, melancarkan siasatan tahun lepas sama ada kerajaan dan pengawal selia mengawal tumpahan kumbahan dengan betul.

Ofwat menguatkuasakan pematuhan secara keseluruhan dan mesti memastikan syarikat melabur dengan sewajarnya dalam infrastruktur mereka. Mana-mana syarikat yang ingin melepaskan kumbahan yang tidak dirawat untuk mengelakkan sistem mereka daripada ditenggelami, contohnya selepas hujan lebat, mesti memohon kebenaran secara berasingan kepada EA.

Ofwat mengakui ia hanya mengenakan satu denda di bawah peraturan 1994 tetapi berkata ia telah mengenakan penalti kewangan terhadap syarikat kerana kehilangan sasaran prestasi, termasuk kerja-kerja rawatan air dan insiden pencemaran.

Ia berkata ia telah membuka enam kes kepada potensi pelanggaran tahun lepas peraturan air sisa 1994 dan sedang menjalankan siasatan seluruh sektor, yang dilancarkan pada 2021, bersama EA ke dalam potensi pembuangan haram di lebih 2,000 kerja kumbahan.

Ia mengumumkan pada hari Isnin bahawa ia telah meluluskan 31 projek di bawah rancangan untuk mempercepatkan pelaburan infrastruktur syarikat air.

EA berkata ia “memegang industri air untuk mengambil kira pada skala yang tidak pernah dilihat sebelum ini”.

resul sgp

minta pengeluaran sydney hari ini

hasil togeĺ sdy hari ini 2023

angka hk keluar malam ini

pengeluaran sgptotobet sgptotobet singapore