site

Pakar data NHS menentang tawaran Palantir untuk kontrak £480 juta

Pakar data NHS telah memberi amaran terhadap pelancaran perisian Palantir di seluruh organisasi, kerana syarikat teknologi AS itu bersaing untuk mendapatkan kontrak £480 juta untuk membina sistem operasi perkhidmatan kesihatan UK.

Palantir, diketuai oleh ketua eksekutif Alex Karp dan diasaskan bersama oleh Peter Thiel, pelabur teknologi dan penyokong terkemuka Donald Trump, menjadi penyedia analitik data NHS semasa wabak itu. Perisian Foundrynya digunakan untuk menguruskan penyediaan ventilator, serta program vaksinasi kebangsaan.

Beberapa pakar data yang biasa dengan perisiannya, termasuk tiga di NHS, memberitahu Financial Times bahawa mereka bimbang bahawa Palantir telah menjadi pendahulu untuk memenangi kontrak “platform data bersekutu” perkhidmatan kesihatan Britain yang menguntungkan yang akan diberikan akhir tahun ini.

Orang-orang ini berhujah Foundry tidak “mesra pengguna”, datang dengan kos yang terlalu tinggi dan mempunyai reka bentuk yang menyukarkan NHS untuk beralih kepada penyedia lain pada masa hadapan.

“Kepimpinan kanan menyukainya kerana ia menghasilkan papan pemuka yang bagus dan berkilat tetapi sebagai penganalisis, ia tidak membenarkan anda melakukan jenis manipulasi data yang menjadi asas kepada kemahiran analisis anda,” kata seorang penganalisis NHS yang telah menggunakan teknologi itu. .

Pakar lain berkata prospek membayar Palantir sehingga £480 juta selama tujuh tahun mempunyai “hampir unsur tidak masuk akal kepadanya”.

Foundry membolehkan pengguna menyambungkan blok maklumat yang berbeza dalam satu platform operasi. Beberapa pakar memuji alat visualisasi Foundry, manakala seorang berkata pelancaran perisian yang lebih luas dengan cepat boleh “membuat perbezaan besar” kepada kerja doktor dan penganalisis dengan menarik sumber data NHS yang luas – daripada jadual teater operasi kepada senarai kakitangan – menjadi “sebuah format yang mudah digunakan”.

Menurut NHS England, ia membantu mengurangkan senarai menunggu pesakit dalam sebanyak 28 peratus dalam juruterbang di hospital Chelsea dan Westminster, dengan Jeffrey Ahmed, pakar sakit puan perunding di hospital memberitahu FT bahawa ia adalah “penukar permainan” yang “mengurangkan pentadbiran saya. beban”.

Pengurus telah mendesak untuk menggunakan perisian Palantir yang lebih meluas, kata pakar data. Tetapi dua orang ini berpendapat bahawa teknologi itu sukar untuk disepadukan dengan alat analisis lain.

Tiga pakar NHS berkata perkhidmatan itu sebaliknya harus menggunakan sistem sumber terbuka sepenuhnya, di mana kod sumber boleh diubah suai, dikongsi dan dieksport dengan mudah.

Garis panduan NHS menyatakan bahawa perkhidmatan harus dibina menggunakan kod terbuka yang boleh digunakan semula apabila boleh. “Menerbitkan kod sumber di bawah lesen terbuka bermakna anda kurang berkemungkinan terkunci untuk bekerja dengan pembekal tunggal,” piawaian perkhidmatan NHS menyatakan.

Dua orang merujuk kepada OpenSAFELY, platform perisian yang direka oleh ahli akademik universiti Oxford Ben Goldacre dan digunakan untuk menganalisis kesan jangkitan Covid-19 ke atas pesakit, sebagai alternatif yang selamat dan sumber terbuka.

Kod sumber Foundry tidak terbuka tetapi Palantir berkata bahawa ia “menggunakan format sumber terbuka secara lalai untuk semua data, kod dan konfigurasi”, yang boleh dieksport dan dimuat turun untuk berhijrah ke penyedia lain.

Tahun lepas, NHS membahagikan kontraknya kepada empat bahagian, menghalang satu pembekal daripada mengendalikan semua aspek sistem pengendalian. Tetapi hak untuk menjalankan platform — bernilai sehingga £480 juta — kekal sebagai hadiah paling berharga.

Terdapat tanda-tanda penentangan dalaman lagi. NHS England melancarkan proses perolehan £50,000 pada bulan November untuk “projek penglibatan kakitangan” untuk menggalakkan pengambilan Foundry di kalangan kakitangan yang menguruskan dadah.

“Hanya sebahagian kecil daripada [circa] 800 ahli pasukan telah menggunakan [Foundry]dan terdapat beberapa rintangan terhadap cara baharu penggunaan data,” dokumen perolehan menyatakan.

Dalam e-mel yang dilihat oleh Financial Times, Ming Tang, ketua pegawai data dan analisis NHS England, memberitahu pakar data pada bulan Februari bahawa lembaga organisasi itu lebih suka “membeli-masuk” produk komersil di luar rak dan mengkonfigurasinya, daripada membina segala-galanya dari awal”, sebagai cara mengurus sumber dengan cekap.

Memandangkan banyak produk luar biasa menggunakan teknologi proprietari yang bukan sumber terbuka, komen Tang mencetuskan rasa tidak senang, kata dua orang. “Dia nampaknya tidak memahami kebimbangan mengenai mendayung kembali dari sumber terbuka”, kata seorang pakar data. “Ia seolah-olah satu langkah ke belakang”.

Cori Crider, pengarah di kumpulan keadilan teknologi Foxglove, memanggil pendekatan itu “rabun”. “Ia akan meletakkan NHS dalam ketergantungan kepada gergasi teknologi AS dan perundingan yang membazir, berpotensi selama bertahun-tahun,” tambahnya.

NHS England berkata ia belum lagi memilih penyedia perisian untuk kontrak £480 juta tetapi mereka “akan mematuhi prinsip Piawaian Terbuka”.

Palantir berkata: “Perisian kami telah terbukti membantu NHS memberikan penjagaan yang lebih baik.”

Laporan tambahan oleh Madhumita Murgia

togel singapore result

sdy toto

hongkong hari ini keluar

toto bet singapura