site

Parti konservatif menolak gesaan undi taktikal pemimpin Scotland Tory

Parti Konservatif telah menolak komen yang dibuat oleh Douglas Ross, ketuanya di Scotland, yang mencadangkan penyokong Tory harus mengundi secara taktikal untuk menyingkirkan Parti Kebangsaan Scotland dalam pilihan raya umum akan datang.

Ross, Ahli Parlimen Moray, berkata walaupun dia akan sentiasa “menggalakkan pengundi Konservatif Scotland untuk mengundi Konservatif Scotland”, di mana pengundi mungkin harus menyokong “calon terkuat untuk mengalahkan SNP” walaupun itu bermakna menyokong parti lain.

Beliau memberitahu akhbar The Telegraph bahawa parti politik harus “melihat di luar agenda parti sempit mereka sendiri dan melakukan yang terbaik untuk negara” sambil menambah bahawa pada pandangannya sebagai pemimpin Konservatif Scotland adalah lebih baik untuk melihat “cengkaman yang dimiliki SNP terhadap Scotland” longgar.

Kenyataannya, yang disiarkan dalam dokumentari, dikritik oleh beberapa Tories senior. “Ini secara tegasnya bukan pandangan parti Konservatif,” kata jurucakap dari ibu pejabat kempen Konservatif.

“Kami mahu orang ramai mengundi calon Konservatif di mana-mana sahaja mereka berdiri kerana itulah cara terbaik untuk memastikan Buruh dan SNP keluar.”

Beberapa pakar strategi Buruh percaya parti itu boleh memenangi lebih daripada 20 kerusi di Scotland pada pilihan raya umum akan datang, berikutan pemergian Nicola Sturgeon sebagai menteri pertama Scotland dan perlumbaan kepimpinan SNP yang memar, yang dimenangi oleh penggantinya Humza Yousaf.

Data tinjauan YouGov daripada kemenangan Mac mendapati 43 peratus pengundi di Scotland akan menyokong SNP dalam pilihan raya, 27 peratus akan menyokong Buruh, manakala 19 peratus akan mengundi Konservatif.

Pada hari Ahad, beberapa Tories mempertahankan Ross seperti Craig Hoy, pengerusi parti Konservatif Scotland, yang memberitahu BBC Radio Scotland: “Douglas agak jelas mengatakan bahawa Konservatif Scotland harus sentiasa menyokong bahawa orang ramai harus mengundi parti Konservatif”.

Dalam temu bual dengan penyiar GB News pada hari Ahad, Ross menjelaskan kenyataannya dengan alasan terdapat beberapa kerusi di seluruh Scotland “di mana pencabar utamanya ialah ahli parlimen SNP dan orang ramai mahu beralih dari tradisi dekad” di bawah Nicola Sturgeon.

Ross, yang dipilih ke parlimen pada 2017 dan tidak akan bertanding sebagai ahli parlimen dalam pilihan raya umum akan datang, pernah bertelagah dengan kerajaan Konservatif di London.

Semasa pandemik Covid, beliau meletak jawatan sebagai menteri muda sebagai protes selepas dakwaan bahawa Dominic Cummings, ketika itu penasihat kepada perdana menteri, melanggar peraturan penutupan.

Sementara itu, SNP menghadapi persoalan yang semakin meningkat mengenai tadbir urusnya susulan siasatan terhadap kewangan SNP.

Peter Murrell, yang berkahwin dengan Sturgeon, telah ditangkap minggu lalu semasa siasatan terhadap pembiayaan dan kewangan parti dominan Scotland dan kemudian dibebaskan tanpa tuduhan.

Sturgeon telah menegaskan bahawa dia akan bekerjasama secara “penuh” dengan penyiasatan berterusan terhadap suaminya Murrell, yang pada bulan Mac meletak jawatan sebagai ketua eksekutif SNP, dan meminta privasi untuk keluarga dan jirannya.

“Beberapa hari kebelakangan ini jelas sukar, kadangkala agak traumatik, tetapi saya faham itu adalah sebahagian daripada proses,” kata Sturgeon kepada pemberita di luar rumahnya pada hujung minggu.

results singapura

result sdy

togel.sidney

angka keluar hongkong

data sgp