site

Pasaran pejabat London ketinggalan tahap pra-Covid walaupun lebih banyak tawaran

Syarikat bersetuju mencatatkan jumlah pemindahan pejabat di London tahun lalu tetapi mengambil sedikit ruang daripada tahap pra-Covid kerana kumpulan terus mengurangkan jejak mereka dan menyesuaikan diri dengan kerja hibrid.

Penyewa pejabat menandatangani hampir 600 pajakan baharu lebih 5,000 kaki persegi pada 2022, menurut data daripada penasihat hartanah Cushman & Wakefield, jumlah perpindahan tertinggi yang dipersetujui sejak ia mula menjejaki pasaran sedekad lalu.

Walau bagaimanapun, tawaran itu menambah sehingga hanya 10.5 juta kaki persegi ruang yang baru dipajak, di bawah purata lima tahun sebelum Covid sebanyak 11 juta, kerana syarikat mengambil premis yang lebih kecil dan mencari pejabat yang lebih baik dan lebih menarik untuk menarik pekerja mereka kembali. kepada kerja secara peribadi.

“Pelanggan kami berkata kepada kami, ‘bagaimana kami boleh menggalakkan lebih ramai orang untuk kembali ke pejabat?’,” kata Ben Cullen, ketua pejabat London di Cushman & Wakefield, yang menasihati perniagaan tentang keperluan pejabat mereka.

Beliau berkata kesibukan bergerak selepas dua tahun tenang menunjukkan “penduduk berdiam diri selama beberapa tahun dan cuba memutuskan apa yang perlu dilakukan”.

Kadar kekosongan pejabat pusat London telah meningkat daripada 5 peratus pada Mac 2020 kepada 8.6 peratus bulan lepas, menurut penyedia data hartanah CoStar. Jumlah ruang yang ada ialah 28.1 juta kaki persegi, hampir dengan paras yang dicatatkan selepas krisis kewangan global, tetapi menurun daripada kemuncak era Covid pada suku kedua tahun lalu, kata syarikat itu.

Pejabat kosong membimbangkan pelabur hartanah komersial global, yang amat mengambil berat tentang nasib sektor itu apabila perubahan tabiat kerja pasca Covid bersilang dengan kemerosotan besar dalam nilai hartanah didorong oleh kadar faedah yang lebih tinggi. Penganalisis di Citi meramalkan nilai pejabat London boleh menurun hampir 40 peratus menjelang akhir tahun depan.

Kehadiran di pejabat London adalah antara yang paling rendah di Eropah, menurut kajian oleh Savills, yang menunjukkan masa dan kos yang agak tinggi untuk berulang-alik ke ibu negara UK.

Walau bagaimanapun, perubahan kepada premis syarikat akan mengambil masa yang lama untuk dilaksanakan, kerana pajakan pejabat London mempunyai tempoh purata sekitar 10 tahun — walaupun banyak syarikat menandatangani pajakan untuk tahun ruang baharu mereka lebih awal.

Firma guaman Clifford Chance mengumumkan tahun lalu bahawa ia akan meninggalkan Canary Wharf apabila pajakannya tamat pada 2028. Premis baharunya di City akan menjadi lebih kecil 30,000 kaki persegi. Kawasan Docklands, serta City, mempunyai lebih banyak pejabat kosong daripada West End, kata CoStar.

Cullen berkata susun atur dan spesifikasi pejabat juga berubah, dengan syarikat memasang lebih sedikit meja dan lebih banyak ruang kerja dan bilik mesyuarat bersama. Kemudahan seperti taman bumbung dan teres mendapat permintaan tinggi dan syarikat sedang mencari bangunan dengan kelayakan hijau terbaik untuk memenuhi kewajipan ESG mereka.

“Mereka kini telah melalui Covid dan mereka kini mempunyai pandangan yang lebih stabil tentang tujuan pejabat itu,” katanya. “Mereka akan menerima komitmen ke ruang pejabat walaupun ia hanya digunakan pada kapasiti penuh 2-3 hari seminggu.”

datasinga49

pengeluaran sydney

keluaran sdy hari ini

angka keluar hk mlm ini

singa togel