site

Pasaran pekerjaan UK yang perlahan meningkatkan harapan bahawa tekanan inflasi semakin berkurangan

Pasaran buruh panas merah UK nampaknya semakin sejuk dengan tanda-tanda kelembapan yang semakin meningkat yang Bank of England percaya perlu untuk mengurangkan inflasi.

Apa yang bermula dengan penurunan dalam kekosongan pada musim bunga tahun lalu kini telah merebak kepada niat pengambilan pekerja yang lebih lemah, kesukaran dalam pengambilan pekerja, sedikit peningkatan dalam penyertaan pasaran buruh dan pertumbuhan gaji sektor swasta yang lebih perlahan.

Pakar ekonomi meramalkan pasaran buruh UK, mungkin penunjuk terpenting tekanan inflasi berterusan, berada pada titik perubahan. Tetapi dengan data masih tentatif, mereka berkata bukti kelembapan mungkin tidak cukup kuat untuk meyakinkan bank pusat menghentikan kenaikan kadar faedahnya pada paras semasa 4.25 peratus.

Pegawai BoE menaikkan kadar faedah pada bulan Mac berikutan apa yang mereka katakan sebagai “kekuatan” berterusan dalam pasaran buruh dan belum lagi mengisytiharkan kemenangan dalam pertempuran untuk mengurangkan inflasi. Tetapi mereka telah melihat perubahan landskap.

Huw Pill, ketua ekonomi bank itu, berkata awal bulan ini bahawa “perkembangan upah . . . kelihatan mereda” dalam ucapan yang bagaimanapun membayangkan kenaikan kadar selanjutnya akan datang.

Ukuran terbaharu bagi purata pertumbuhan pendapatan — bulan terkini atau tiga bulan lalu dan bukannya setahun penuh — menunjukkan bahawa tekanan gaji semakin berkurangan.

Pertumbuhan gaji tetap tahunan sepanjang bulan hingga Januari hanya 1.2 peratus, manakala pada suku terbaharu ialah 5.5 peratus. Kedua-duanya jauh lebih rendah daripada tajuk 7 peratus angka tahunan.

Tony Wilson, pengarah perundingan penyelidikan Institut Kajian Pekerjaan, berkata bahawa data ini, di samping kestabilan baharu dalam gaji yang diiklankan dalam iklan pekerjaan, mencadangkan bahawa “pasti ada tanda-tanda bahawa keadaan semakin perlahan”.

“Ia kelihatan seperti gaji tidak naik lagi, yang mungkin bagus untuk orang yang tidak mahu kadar faedah naik,” katanya.

Ia bukan sahaja data gaji yang menunjukkan pasaran buruh yang lebih sejuk. Bruna Skarica, ahli ekonomi UK di Morgan Stanley, berkata walaupun tahap kekosongan masih tinggi dari segi sejarah, “niat redundansi telah meningkat . . .[and]dengan pertumbuhan di bawah potensi, kami terus menjangkakan pertumbuhan guna tenaga secara amnya mendatar dalam tempoh dua tahun akan datang”.

Samuel Tombs, ketua ekonomi UK di Pantheon Macroeconomics, berkata bahawa salah satu daripada data baharu yang paling ketara datang daripada tinjauan BoE sendiri tentang keupayaan syarikat untuk merekrut kakitangan baharu.

“Firma kini melaporkan bahawa ia adalah kurang sukar untuk merekrut berbanding purata pada separuh kedua 2010-an,” katanya. “Imigresen telah meningkat, dan pekerja sedia ada sanggup membekalkan lebih banyak jam, jadi kadar pengangguran yang sangat rendah tidak menjadi isu. Data keseluruhannya lebih meyakinkan daripada beberapa bulan lalu.”

Salah satu isu utama yang perlu direnungkan oleh pegawai BoE menjelang mesyuarat kadar faedah seterusnya pada awal Mei ialah sama ada data pasaran buruh kini menunjukkan keadaan sebenar permainan. Angka-angka itu telah banyak diputarbelitkan oleh kedua-dua skim cuti cuti koronavirus, yang berlangsung sehingga akhir September 2021, dan kebangkitan semula orang yang menukar pekerjaan selepas kesan wabak itu berkurangan tahun lalu.

Wilson berkata bahawa kami hanya mungkin melihat data pasaran buruh yang lebih tepat dan ia menunjukkan kepada kurang sesak, yang sepatutnya meyakinkan untuk inflasi. Malah beberapa petunjuk seperti pertumbuhan orang berumur lebih 50 tahun yang menggambarkan diri mereka sebagai “bersara” telah mula hilang, katanya.

“Kami kini telah melalui perubahan ketara yang kami lihat pada 2022 dan melakukan sedikit lebih baik dalam bekalan buruh,” kata Wilson, walaupun dia memberi amaran bahawa kadar orang yang diklasifikasikan sebagai sakit jangka panjang masih meningkat selepas Covid-19.

Sesetengah ahli ekonomi juga mempersoalkan sama ada bijak untuk terus melihat siri data yang meliputi kekosongan dalam tempoh yang panjang kerana kos mengekalkan pekerjaan terbuka, walaupun majikan mempunyai sedikit jangkaan untuk mengisinya, telah jatuh begitu cepat dalam era pengiklanan digital .

Simon French, ketua ekonomi UK di Panmure Gordon, berkata: “Kos iklan telah jatuh setakat ini sejak zaman dahulu lagi baik iklan pokok mati yang [this] mungkin memberi insentif kepada syarikat untuk ‘memegang’ iklan lebih lama daripada yang sebenarnya.”

Baginya, gabungan data yang diterbitkan dan perbualan dengan syarikat menyebabkan dia berfikir “kita kini melihat bahawa permintaan berlebihan [in the labour market] memudahkan”.

Walau bagaimanapun, tidak semua data pasaran buruh akan meyakinkan BoE bahawa gaji tidak lagi menjadi masalah. Data penyelesaian gaji daripada perundingan XpertHR menunjukkan bahawa perjanjian kekal pada paras tertinggi dalam sejarah iaitu 6 peratus dan masih belum menunjukkan tanda-tanda penurunan.

Allan Monks, pakar ekonomi UK di JPMorgan, berkata BoE perlu melihat tekanan gaji yang semakin mereda sebelum ia boleh yakin ia mempunyai inflasi terkawal.

“Tanpa penurunan dalam pertumbuhan gaji kembali kepada sekitar 3 peratus atau lebih, BoE berkemungkinan bergelut untuk mencapai objektif inflasinya,” katanya.

resut. sgp

minta pengeluaran sdy

totobetsdy

data pengeluaran hk hari ini

angka keluar sgp tercepat hari ini